nedeľa 7. septembra 2014

Pečená kačka

Musím sa priznať, že ju nerobím často ...  možno tak 2 -3 krát do roka ... preto je u nás vždy sviatok, keď sa objaví na stole.  Naposledy ale báááác .... štvrtok ...  celkom obyčajný deň, pochutili sme si ...  :)))  No, celkom tak obyčajný nebol ...  však, rodinka moja  ....   :))))


Budeme potrebovať :

kačku
jablko
cibuľu
čerstvý timián  a šalviu
1 - 2 dl piva

na plnku:
3 rohlíky
pečeň z kačky
slaninku
cibuľu, cesnak
vajíčko, trochu mlieka  (asi 1 dl)
mleté čierne korenie, soľ, majorán

Najskôr kačku dobre umyjeme, očistíme od prípadných kostaniek, osušíme a dobre nasolíme. I vnútro kačky vytrieme soľou.  Ponarezávame kožu v miestach, kde je veľa tuku.  Takto necháme kačku postáť asi hodinku. Medzitým si urobím plnku. Plním kožu z krku, ktorá väčšinou i na kupovanej kačke ostane.  Do kačky plnku nedávam, nasaje pri pečení dosť tuku a to nechceme ... však ?   Tak teda .... Na cibuľke osmahneme nakrájanú slaninku (stačí trochu, pre chuť a vôňu) a keď je chrumkavá pridáme ju k nakrájaným rožkom, ktoré sme pokvapkali mliekom. pridáme nakrájanú pečeň, vajíčko, lisovaný cesnak, soľ a koreniny a ešte sekanú vňaťku.  Zamiešame a naplníme krk. Zošijeme na oboch koncoch.
Odležanú kačku položíme do pekáča na mriežku (ja používam odkladací podstavec pod zapekaciu misku ... no, inú mriežku nemám ...  )  Vložíme do nej  celé jablko a očistenú cibuľu,  zväzok timiánu a šalvie.  Vedľa kačky položíme naplnený krk, posypeme razcou, podlejeme pivom, pekáč prikryjeme vrchnákom alebo alobalom  a dáme piecť.  Začneme pri teplote 220 stupňov, po 20 min. ju znížime na 200 stup.  Kačku počas pečenia polievame šťavičkou z pekáča.   Fotka asi po 45 min.. pečenia. Ja som vtedy pridala krk a bylinky .... 
 
No a pečieme kým je kačka skoro mäkká, potom ju opatrne  obrátime a dáme zapiecť bez vrchnáku ... najskôr teda chrbát a potom aj bruško ...   :))))   Keď je upečená do červena a kožička je krásne chrumkavá, vyberieme ju a máme hotovo.
Podávame s červenou dusenou kapustou a knedľou ....
 

Prajem vám dobrú chuť .....  :)

3 komentáre: