piatok, 29. novembra 2013

Hrachová kaša

Kaše boli kedysi obľúbeným a častým pokrmom ...  Naši predkovia ich pripravovali na stovky spôsobov z čerstvo namletého obilia, alebo z uvarených a prelisovaných strukovín ... Dnes sa často konzumuje najmä zemiaková kaša a občas hrachová ...
Strukovinové kaše sú veľmi výživné, pre deti a pre osoby s citlivejším trávením sú najvhodnejšou formou konzumácie strukovín.


Budeme potrebovať:

400 g  suchého hrachu
olej
cibuľu
2 PL hladkej múky

soľ
bobkový list
4 strúčky cesnaku

Hrach večer niekoľko krát prepláchneme v studenej vode, a necháme namočený do druhého dňa.  Rýchlejšie sa nám uvarí ...
Ráno vodu scedíme, napustíme novú, má siahať 4 cm nad úroveň hrachu. Pridáme bobkový list, soľ a varíme na slabom ohni, kým nemáme hrach rozvarený... Trvá to asi hodinu ... Občas premiešame, aby sa nám hrach nepripálil ...  Poprášime hladkou múkou, metličkou ju zapracujeme do kaše. Ochutíme  prelisovaným cesnakom a spolu chvíľu povaríme  ...
Cibuľu nakrájame na koliečka a do zlatova opražíme na oleji alebo masti.
Podávame s údeným mäsom, opraženou cibuľou a chlebom ...

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára