streda 30. októbra 2019

Čas tekvíc

Toho roku sa mi tekvice vydarili ... Musím sa vám priznať, že som fanatik do tekvíc ...  Pestovala som už rôzne kúsky ... zaujímavé tvarovo i farebne ... Vždy na jar si nakúpim semiačka a teším sa na úrodu ...  Tento rok ma zaujala  Muscade de provence ...  Patrí medzi muškátové tekvice, ktoré sú vhodné na pečenie ... Dužina má krásnu oranžovú farbu a je veľmi kvalitá ...

Dlhé roky sa tiež venujem pestovaniu tekvice Hokkaido ... jej výhodou je, že sa nemusí šúpať ... koža pri varení a pečení zmäkne a môže sa konzumovať. Má príjemnú sladko-orieškovú chuť. Varím z nej polievku, používam ju na pečenie a grilovanie ...
A spomeniem ešte hruškovitú tekvicu butternut ...   Rada ju pestujem pre malý podiel semiačkovej časti. Dužina je tiež kvalitná, oranžová, vhodná najmä na pečenie ...
No ale vrátim sa k tekvici  Muscade de provence ...   Dá sa dobre skladovať a pečená je vynikajúca ...
Naposledy som ju pripravila  spolu so zemiakmi na cesnaku a bylinkách :
Tekvicu som nakrájala na kúsky, tiež som ju nešúpala ... zemiaky som očistila a nakrájala, všetko som rozložila na pečiaci papier, pokvapkala olejom, posolila, pokorenia, rukami som všetko dobre premiešala s lisovaným cesnakom a upiekla do mäkka ... nakoniec som to celé posypala čerstvým timiánom. Podávala som s jogurtovo - cesnakovým dipom.


Poznáte Tekvicové hranolky ? ... Nakrájala som tekvicu na kúsky a v mise som ich obalila v zmesi zo strúhanky, sezamu, soli, korenia.  Obalené hranolky som uložila na plech, pokropila olejom  a upiekla.    

 
Ešte spomeniem, že tieto tekvice s oranžovou dužinou  obsahujeú veľa betakaroténu. Tekvice sú tiež bohaté na  vitamíny, telo si vytvorí potrebné A, získa C, E, vitamíny skupiny B a je nabitá draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Vďaka obsahu sacharidov sú  vhodná pre diabetikov.
Hokkaido pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach, pri ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice.
Je vítaným liekom pri srdcových a obličkových poruchách. Dužina Hokkaida má močopudné aj žlčopudné účinky. Dokonca pomáha proti hlístam, škrkavkám a mrliam.

Tak toľko o mojich tekviciach ...  Prajem vám úspešné a vydarené dni ...
Vaša Laura  ♥  

13 komentárov:

  1. Hranolky z dýně jsem ještě nedělala- zkusím, ale polévku vařím a i občas( spíš pro sebe) si kousky dýně upeču.
    Hezký den, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Laury, já dýni vůbec nedělám, ale tvoje recepty i výpěstky jsou nádherné. Jsi dýňová královna. Měj pěkné dny.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Zlákaná, budu péct.
    Laury, přeji hezký den. J.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. tu su mnamkove veci...:) maslovu tekvicu robievam, len ju v trube upeciem...bez nicoho, len tak, mnam :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Dobrý den, mám ráda Váš blog a Vaše recepty. také pěstuji dýně Hokkaido, hlavně pro dcery, já sama dělám polévku. Jenže moje úroda je nevalná. dýně mi krásně kvetou, já se raduji, pak je květ planý nebo mi ho (ale i dýni) sežerou slimáci. Letos jsem měla úrodu pouze 3 dýní:). Hezké podzimní dny Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lauro, máš pěknou letošní úrodu dýní. A recepty prima, jako vždy. Zdravím na Slovensko. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lauri,
    klobúk dolu nad Tvojou úrodou, jedna krajšia ako druhá... práve dnes sa chystám variť polievku z hokaido .-)))
    Milujem tekvicové muffiny a tiež noky.
    Pekný deň Ti prajem, pá

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ja mám rada pečenú tekvicu od malička, to je dobrota. Mala si krásnu úrodu, tak prajem dobrú chuť k tekvicovaniu.
    Pekné dni♥

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lauri, děkuji za tipy - mám ráda dýni, ale moje mužstvo jsem to zatím nenaučila. Možná hranolky - vypadají, že by jim mohly zachutnat. Měj se krásně. P.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Krásnu úrodu tekvíc máš Lauri, ja pestujem iba Hokkaido, tento rok som zasadila aj Butternut, ale nič z nej nebolo. Páči sa mi Muscade de provence, netušila som, že sa dá takto vypestovať doma. U Teba sa darí všetkému :) Krásne a pokojné dni Ti prajem.

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lauro, vše vypadá lákavě a té úrody co máš. Super. Jsi šikovná pěstitelka, já si dýně na polévku kupuji. :o)
    Měj hezký víkend. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Miluji dýně, mohu je několikrát týdně a třeba jen pečené.
    Stejně jako ty, nebojím se experimentovat, moc ráda je používám jako přílohu s masu místo brambor, je to lehčí, zdravější varianta.
    Nejméně mi chutná Hokaido, mám raději muškátové, máslové, špagetové, no je to podzimní skvost na talíři.

    OdpovedaťOdstrániť
  13. S recepty z dýní nemám moc zkušeností. Jednou jsem si vařila polévku a moc mi nechutnala. Ale Tvoje recepty vypadají lákavě a snad by se dala připravit i dietně, mám teď problémy se žlučníkem.

    OdpovedaťOdstrániť