Dlhé roky sa tiež venujem pestovaniu tekvice Hokkaido ... jej výhodou je, že sa nemusí šúpať ... koža pri varení a pečení zmäkne a môže sa konzumovať. Má príjemnú sladko-orieškovú chuť. Varím z nej polievku, používam ju na pečenie a grilovanie ...
A spomeniem ešte hruškovitú tekvicu butternut ... Rada ju pestujem pre malý podiel semiačkovej časti. Dužina je tiež kvalitná, oranžová, vhodná najmä na pečenie ...
No ale vrátim sa k tekvici Muscade de provence ... Dá sa dobre skladovať a pečená je vynikajúca ...
Naposledy som ju pripravila spolu so zemiakmi na cesnaku a bylinkách :
Tekvicu som nakrájala na kúsky, tiež som ju nešúpala ... zemiaky som očistila a nakrájala, všetko som rozložila na pečiaci papier, pokvapkala olejom, posolila, pokorenia, rukami som všetko dobre premiešala s lisovaným cesnakom a upiekla do mäkka ... nakoniec som to celé posypala čerstvým timiánom. Podávala som s jogurtovo - cesnakovým dipom.
Poznáte Tekvicové hranolky ? ... Nakrájala som tekvicu na kúsky a v mise som ich obalila v zmesi zo strúhanky, sezamu, soli, korenia. Obalené hranolky som uložila na plech, pokropila olejom a upiekla.
Ešte spomeniem, že tieto tekvice s oranžovou dužinou obsahujeú veľa betakaroténu. Tekvice sú tiež bohaté na vitamíny, telo si vytvorí potrebné A, získa C, E, vitamíny skupiny B a je nabitá draslíkom, fosforom, horčíkom, vápnikom a železom. Vďaka obsahu sacharidov sú vhodná pre diabetikov.
Hokkaido pôsobí blahodarne pri žalúdočných ochoreniach, pri ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice.
Je vítaným liekom pri srdcových a obličkových poruchách. Dužina Hokkaida má močopudné aj žlčopudné účinky. Dokonca pomáha proti hlístam, škrkavkám a mrliam.
Tak toľko o mojich tekviciach ... Prajem vám úspešné a vydarené dni ...
Vaša Laura ♥
Hranolky z dýně jsem ještě nedělala- zkusím, ale polévku vařím a i občas( spíš pro sebe) si kousky dýně upeču.
OdpovedaťOdstrániťHezký den, Lauri!
Hanka
Laury, já dýni vůbec nedělám, ale tvoje recepty i výpěstky jsou nádherné. Jsi dýňová královna. Měj pěkné dny.
OdpovedaťOdstrániťZlákaná, budu péct.
OdpovedaťOdstrániťLaury, přeji hezký den. J.
tu su mnamkove veci...:) maslovu tekvicu robievam, len ju v trube upeciem...bez nicoho, len tak, mnam :)
OdpovedaťOdstrániťDobrý den, mám ráda Váš blog a Vaše recepty. také pěstuji dýně Hokkaido, hlavně pro dcery, já sama dělám polévku. Jenže moje úroda je nevalná. dýně mi krásně kvetou, já se raduji, pak je květ planý nebo mi ho (ale i dýni) sežerou slimáci. Letos jsem měla úrodu pouze 3 dýní:). Hezké podzimní dny Hanka
OdpovedaťOdstrániťLauro, máš pěknou letošní úrodu dýní. A recepty prima, jako vždy. Zdravím na Slovensko. M.
OdpovedaťOdstrániťLauri,
OdpovedaťOdstrániťklobúk dolu nad Tvojou úrodou, jedna krajšia ako druhá... práve dnes sa chystám variť polievku z hokaido .-)))
Milujem tekvicové muffiny a tiež noky.
Pekný deň Ti prajem, pá
Ja mám rada pečenú tekvicu od malička, to je dobrota. Mala si krásnu úrodu, tak prajem dobrú chuť k tekvicovaniu.
OdpovedaťOdstrániťPekné dni♥
Lauri, děkuji za tipy - mám ráda dýni, ale moje mužstvo jsem to zatím nenaučila. Možná hranolky - vypadají, že by jim mohly zachutnat. Měj se krásně. P.
OdpovedaťOdstrániťKrásnu úrodu tekvíc máš Lauri, ja pestujem iba Hokkaido, tento rok som zasadila aj Butternut, ale nič z nej nebolo. Páči sa mi Muscade de provence, netušila som, že sa dá takto vypestovať doma. U Teba sa darí všetkému :) Krásne a pokojné dni Ti prajem.
OdpovedaťOdstrániťLauro, vše vypadá lákavě a té úrody co máš. Super. Jsi šikovná pěstitelka, já si dýně na polévku kupuji. :o)
OdpovedaťOdstrániťMěj hezký víkend. D.
Miluji dýně, mohu je několikrát týdně a třeba jen pečené.
OdpovedaťOdstrániťStejně jako ty, nebojím se experimentovat, moc ráda je používám jako přílohu s masu místo brambor, je to lehčí, zdravější varianta.
Nejméně mi chutná Hokaido, mám raději muškátové, máslové, špagetové, no je to podzimní skvost na talíři.
S recepty z dýní nemám moc zkušeností. Jednou jsem si vařila polévku a moc mi nechutnala. Ale Tvoje recepty vypadají lákavě a snad by se dala připravit i dietně, mám teď problémy se žlučníkem.
OdpovedaťOdstrániť