pondelok 19. novembra 2018

323/365 Zazimované muškáty

Poriadne sa ochladilo ... ešte že som stihla zazimovať muškáty.


Od istého času pestujem iba klasické muškáty  ... darí sa im u mňa lepšie, ako ťahavým.  A oveľa ľahšie sa ukladajú  na zimu  dovnútra.    Tie, čo mám v kvetináčoch, som uložila na vnútorné parapety v dielničke.  A tie ostatné som všetky povyberala z nádob,  otriasla zeminu z koreňov, zabalila do novinového papiera a tak som ich uložila do kartónových krabíc. Takto, v úplnej tme a v chlade  prežijú zimu v pivnici.  Tento spôsob sa mi osvedčil, robím tak už niekoľko zím.  A potom, niekedy v marci muškáty vyberiem, jemne odstránim suché listy  a zasadím do  novej zeminy.  Rastliny už pri rozbalení majú nové, maličké lístky, tie na svetle a slnku veľmi rýchlo narastú a získajú krásnu, sýtu farbu.  Po čase ich začnem hnojiť a muškáty začínajú skoro a hojne kvitnúť.

Mnohé určite poznáte tento spôsob zazimovania, ale možno sú medzi mojimi čitateľkami aj také, ktoré o ňom ešte nepočuli.  Takže, ja doporučujem ...  :)  Čo tak skúsiť zabaliť aspoň jeden koreň ...

Pozdravujem a ďakujem za priazeň ...
vaša Laura ♥

8 komentárov:

  1. Dobrý večer,chcela by som sa opýtať či tie muškáty po vybratí zo zeminy aj pristrihnete pred zabalením do novín? Dopredu ďakujem za odpoveď.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vraj by sa nemalo, ale aby sa mi do krabice zmestili, som toho roku dlhé výhony odstrihla ... Myslím si, že tá ranka zaschne a nič sa nestane ... Uvidím. :) Emília, prajem pekný zvyšok večera ... L.

      Odstrániť
  2. Už jsem kdysi četla o přezimování muškátů v novinách. Ale zatím jsem to nezkusila. Moje muškáty přezimují sestříhané na parapetu oken v bývalých pokojích našich synů. Topí se tam jen v případě velkých mrazů. Koncem února už zase obrůstají, ostříhám pár tzv. oplégrů a zapíchám do truhlíků. Zalévám jen velmi opatrně. Ne všechny se chytnou, ale v podstatě mi jich zůstává dost. Ty loňské začnu zalévat, přihnojovat. V podstatě se mi daří být s muškáty soběstačná. Kupuji málokdy.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, je fajn mať zopár izieb navyše ... :))))) A kto nemá, musí muškáty napchať do kartónov ... hi hi ... Prajem tým tvojim, nech sa im darí a na jar nech opäť krásne zakvitnú ... maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Děkuji moc za tip. Muškáty, které jsou v plném květu jsem v neděli stihla dát jen na provizorní místo, než mi je zasypal sníh. Tak zítra zkusím podle Vás dát do krabice. Nemám je opravdu kde přezimovat, tak jsem je každoročně převážela k mamince do vedlejší vesnice, takhle by to bylo vyřešeno. zkusím, uvidím. Děkuji a přeji příjemný adventní čas. Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vierka vyskúšajte ... možno sa u vás tento spôsob osvedčí, možno nie ... U mňa to funguje ... Prajem pekný zvyšok večera ... L.

      Odstrániť
  4. My jsme letos muškáty vysypali na záhony a do kompostu, téměř nekvetly a jejich "zazimovací" místo zabraly další květiny, takže na jaře nás čeká nákup nových :) Ale už se těším, snad natrefíme na pěkné barvičky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ťahavé muškáty som pred pár rokmi zazimovávala podobne, ako vy ... skončili v komposte ... Keby som vtedy poznala tento "krabicový" spôsob, možno by som aspoň časť z nich zachovala ... Zuzka, prajem všetko dobré ... L.

      Odstrániť