Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regionoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.
cesto :
5 vajec
150 g jemného kryštálového cukru
100 g múky polohrubej
2 PL oleja
2 PL kakaového prášku
plnka č.1 oriešková :
80 g lieskových orieškov
1 krémový prášok Zlatý klas (gustin)
200 ml mlieka
125 g masla
100g práškového cukru
plnka č.2 čokoládová :
100 g čokolády na varenie
2 žĺtky
300 ml mlieka
100g práškového cukru
30 g hladkej múky
125 g masla
na potretie pikantný džem (višňový)
Oddelíme si žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
Nakoniec preosejeme kakao.
Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
Takto necháme roládu vychladnúť.
Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich. Njlepšie to ide v kuchynskej utierke ...
Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
Cesto rozvinieme, natrieme višňovým, alebo ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
Znovu zvinieme do rolády, celý vrch ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Necháme stuhnúť. Prajem dobrú chuť.
Majte pekné dni ...
Vaša Laura ♥
Lauri,
OdpovedaťOdstrániťkrásne polienko si upiekla, škoda ho aj nakrojiť :-)
Kedysi som sa chystala na tento recept, zatiaľ akosi nevyšiel čas, aj som pozabudla...
Krásny advent Ti prajem,
A.
AĎka, u nás robím vždy jeden koláč s krémom ... ako hovoria naši "šťavnatý" - ten musí byť ... asi poleno urobím tento rok opäť ... Budem rada, ak ho vyskúšaš ... Aj tebe pekný advent L.
OdstrániťLauri, ďakujem ti za krásne vianočné zvyky z diaľky, nevedela som o tom!
OdpovedaťOdstrániťTvoje poleno sa mi však pozdáva viac!
Pá
Tieto tradície z ďaleka, aj koláčik boli aj pre mňa donedávna neznáme ... Poleno chutilo všetkým ... pa L.
OdstrániťYour Christmas Cake looks so delicious.I need to have this for New Year Eve ♥♥♥
OdpovedaťOdstrániťHappy Weekend♥♥