štvrtok 14. decembra 2017

Upečte si Vianočné poleno.

Najskôr trochu osvety ... o polene ...  :)
Vo Francúzsku je rozšírená tradícia Bûche de Noël, vianočného polienka. Najstarší a najmladší člen rodiny spoločne prinášajú do domu vianočné polienko buď z ovocného stromu, najčastejšie gaštana, ktoré znamená hojnosť, alebo z duba, ktoré má byť zárukou rodinnej pevnosti a sily. Polienko slávnostne zapália a musí horieť celú vianočnú noc, v niektorých regionoch aj dvanásť dní, ktoré delia Vianoce od Troch Kráľov. Polienko kropia vínom a olejom, aby bola dobré úroda, a posýpajú soľou, aby odohnali čarodejnice. Ohorené zvyšky polienka majú zázračnú moc: chránia pred bleskom, požiarom, chorobami dobytka a nepriazňou osudu. Dnes slúži ako náhrada dreveného polienka krémová čokoládová roláda v tvare polena. Tiež sa nazýva Bûche de Noël a tvorí neodmysliteľnú súčasť štedrovečerného stola.

Budeme potrebovať :
cesto :
5 vajec
150 g jemného kryštálového cukru
100 g  múky polohrubej
2 PL  oleja
2 PL  kakaového prášku
 plnka č.1  oriešková :
80 g lieskových orieškov
1  krémový prášok Zlatý klas  (gustin)
200 ml mlieka
125 g  masla
100g  práškového cukru
 plnka č.2  čokoládová :
100 g  čokolády na varenie
2  žĺtky
300  ml  mlieka
100g  práškového cukru
30 g hladkej múky
125 g masla
na potretie pikantný džem  (višňový)

Oddelíme si žĺtka od bielok a z bielok vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého zašľaháme cukor. Po jednom potom pridávame žĺtka.
Ručne zamiešame 2 PL oleja a múku.
Nakoniec preosejeme kakao.
 Cesto vylejeme na plech vyložený pečiacim papierom a upečieme. 20 min. pri 180 stup.
Na čistý pečiaci papier upečený plát preklopíme, papier na ktorom sa koláč piekol odstránime, položíme opäť na cesto (teda máme papier naspodu, cesto a papier na vrchu) a všetko spolu zvinieme.
Takto necháme roládu vychladnúť.
Medzitým si na suchej panvici opražíme lieskovce a keď sa nám šupka sama oddeľuje - ošúpeme ich. Njlepšie to ide v kuchynskej utierke ...
Očistené lieskovce nahrubo zomelieme (posekáme).
Z mlieka, zlatého klasu a cukru uvaríme puding, za stáleho miešania necháme vychladnúť, maslo vymiešame s orieškami a postupne do maslovej hmoty zašlahávame puding.
Pripravíme si aj druhý krém tak, žĺtky, cukor a múku vymiešame s trochou mlieka do hladka. Zvyšné mlieko v hrnci necháme rozvariť, vylejeme do neho zmes, za stáleho miešania privedieme k varu a necháme asi tri minúty vrieť spolu so zmäknutou čokoládou na varenie. Po vychladnutí zmiešame s maslom a dobre vyšľaháme.
 Cesto rozvinieme, natrieme višňovým, alebo ríbezľovým džemom, potrieme krémom.
Znovu zvinieme do rolády, celý vrch  ponatierame čokoládovým krémom a urobíme vidličkou štruktúru kôry. Necháme stuhnúť. Prajem dobrú chuť.
 Majte pekné dni ...
Vaša Laura ♥

5 komentárov:

  1. Lauri,
    krásne polienko si upiekla, škoda ho aj nakrojiť :-)
    Kedysi som sa chystala na tento recept, zatiaľ akosi nevyšiel čas, aj som pozabudla...
    Krásny advent Ti prajem,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. AĎka, u nás robím vždy jeden koláč s krémom ... ako hovoria naši "šťavnatý" - ten musí byť ... asi poleno urobím tento rok opäť ... Budem rada, ak ho vyskúšaš ... Aj tebe pekný advent L.

      Odstrániť
  2. Lauri, ďakujem ti za krásne vianočné zvyky z diaľky, nevedela som o tom!
    Tvoje poleno sa mi však pozdáva viac!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tieto tradície z ďaleka, aj koláčik boli aj pre mňa donedávna neznáme ... Poleno chutilo všetkým ... pa L.

      Odstrániť
  3. Your Christmas Cake looks so delicious.I need to have this for New Year Eve ♥♥♥

    Happy Weekend♥♥

    OdpovedaťOdstrániť