štvrtok 23. februára 2017

Nakličovanie semien, jarný prílev vitamínov a minerálov

Nakličovanie semien určite mnohí poznáte ...  Práve teraz na jar je vhodný čas  na prebudenie nášho organizmu, a k tomu nám poslúžia  naklíčené semienka ...
Akonáhle namočíme semienko do vody, prebudia sa enzýmy, ktoré v ňom dovtedy odpočívali. Zahajujú svoju aktivitu, začínajú rozkladať uskladnený škrob na jednoduché cukry - glukózu a fruktózu, štiepia dlhé reťazce bielkovinových molekúl na voľné aminokyseliny a premieňajú nasýtené tuky na voľné mastné kyseliny.
Vďaka klíčkom pomôžeme organizmu očistiť sa, načerpať chýbajúcu energiu a naštartovať metabolizmus. Počas klíčenia je množstvo živín a prospešných látok niekoľkonásobne vyššia ako je u semien, z ktorých vzišli.
Odborníci na výživu označujú klíčky, čiže rastlinné výhonky ako najčerstvejšiu zeleninu, ktorú si môže človek vypestovať v podstate kedykoľvek a kdekoľvek ... nepotrebuješ k tomu žiadnu záhradu, ani políčko, ba ani hlinu v kvetináči.


Budeme potrebovať:

1- 2 hrste šošovice

alebo iných semienok ... ako mungo fazuľky, ľanové, reďkovkové, slnečnicové semienka,  môžeme nakličovať obilniny ...

V prvom kroku si dáme do misky poriadnu hrsť šošovice, prepláchneme ju a zalejeme vodou. Takto zaliatu necháme šošovicu naboptnať 12 hodín.
Po 12 hodinách vodu zlejeme a misku so šošovicou zakryjeme nepriehľadným vrchnákom, alebo tanierikom ... to preto, aby klíčky ostali pekné biele ...
Šošovicu v miske premývame vodou 2x denne (ráno a večer). Premyjeme, zakryjeme a čakáme ... Na 2. - 3. deň sa šošovica začína prebúdzať :
Šošovica na ďalší deň :
Na 4. - 5. deň je živý zázrak vhodný na jedenie ... tedaaa, kto nevydrží, môže začať s pojedaním aj skôr ... :)))))
 Použitie krehkej pochúťky: zásadne surové do jogurtov, na maslový chlebík, do polievky namiesto vňaťky ....priznám sa, že ja klíčky často schrumkám len tak samé, namiesto orieškov ... 

kdesi hlboko v mojom archíve príspevok o nakličovaní už mám ... trochu som ho oprášila a chcem vás ním inšpirovať a povzbudiť.  Čo včetko môžete nakličovať s presným postupom si môžete naštudovať TU.

Prajem vám krásne predjarné dni ...
Vaša  Laura ♥

2 komentáre:

  1. Lauri, v nadpise ti vypadlo r :-)
    Ale toto sa chystám robiť už dávno, mám kúpené aj mungo, ale akosi sa toho obávam. Pozrela som si aj nejaké video, ale zdalo sa mi to na mňa dosť zložité. Podľa teba to hádam zvládnem :-)
    Tak teda na jarné dni to u nás nevyzerá, stále prší, je smutno. Ale aj to prejde, sneh už takmer zliezol, jar príde :-)
    Lauri, držím prsty, dúfam, že je deň čo deň lepšie!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, zvládneš to ... Je to jednoduché ... najskôr to necháš namočené aby sa semienka prebudili a potom už len udržujeľ vlhké ... 2x denne premývaš (drobné semienka cez sitko) to je všetko ...
      maj sa fajn ... L.




      Odstrániť