Ako určite všetci viete, humus je pokrm obľúbený najmä v oblasi stredného východu ... Je to vlastne kaša, či dip z rozmixovaného uvareného cíceru, olivového oleja, tahini pasty, cesnaku, citrónovej šťavy ... Humus má vysoký obsah železa, kyseliny listovej, vitamínu B6 a vďaka cíceru má tiež vysoký obsah vlákniny a proteínov ... Vďaka šťave z čerstvého citrónu obsahuje aj vitamín C.
Je to teda zdraviu prospešný pokrm ... A keďže všetci chceme byť zdraví a v dobrej forme, mali by sme si ho občas dopriať ... sebe, i svojej rodine ... :)
Budeme potrebovať :
200 g suchého cíceru
2 strúčiky cesnaku - prelisovaného
5 lyžíc panenského olivového oleja
1 lyžica Tahini pasty (je to sezamová pasta, dostať ju v predajniach zdravej výživy)
šťava z jedného citróna
soľ, mleté korenie, najlepšie biele
Suchý cícer najskôr premyjeme v niekoľkých vodách, kým neprestane vytvárať penu (podobne, ako pri suchom hrachu) potom ho na noc namočíme do studenej vody. Malo by jej byť 2x viac, ako cíceru ... Na druhý deň napučaný cícer zlejeme a v čistej vode uvaríme do mäkka.
Uvarený cícer dáme do mixéra, s troškou vody a olivovým olejom začneme mixovať ...
Pridáme tahini pastu, šťavu z citróna, cesnak, soľ, korenie a mixujeme do hladka ...
Hotový humus preložíme do misky, dozdobíme petržlenovou vňaťou a pokvapkáme ešte olivovým olejom ...
Ak vás niekedy prekvapí hlad, alebo nečakaná návšteva, môžete použiť konzervu cíceru (k tomuto receptu treba 400g konzervovaného cíceru) ... v príprave humusu postupujeme potom rovnako ... Obsah vitamínov a minerálov sa ale podstatne zníži ...
Podávame s čerstvým pečivom, hriankami, tortillami, alebo tyčinkami čerstvej zeleniny.
Prajem dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Lauri,
OdpovedaťOdstrániťaj my máme radi hummus, ja do nej pridávam ešte opražený a následne rozmixovaný sezam, štipku čili a vodu z vareného cícera... a robievam k tomu placky, zatiaľ len dva druhy :-)
Pekný večer, pá,
A.
Tak toto som ešte nerobila a už som mala zálusk, podľa tvojho receptu by som to aj ja zvládla, vyskúšam, len musím zohnať tú omáčku, dík sa dobrá receptík!
OdpovedaťOdstrániťPá
Oj, to neznám ... měla bych se polepšit ....
OdpovedaťOdstrániť