Budeme potrebovať :
kvások:
200 ml vlažného mlieka
25 g čerstvých kvasníc (droždie)
1 čl kryštálového cukru
1 čl hladkej múky
na cesto:
350 g hladkej múky
150 g polohrubej múky
3 žĺtky
150 g rozpusteného masla
75 g práškového cukru
1 čl soli
1 vanilkový cukor
plnka:
200 g pomletého maku
100 g cukru
mlieko
čerstvá citrónová kôra
šťava z polovice citróna
Najskôr si zarobíme kvások a v teple ho necháme narásť. Zo surovín a kvásku vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.
Medzi tým si do rajničky dáme mak, cukor a toľko mlieka, aby sme mali zmes primerane hustú. Plnku prevaríme. Nakoniec nastrúhame kôru z citróna a dochutíme citrónovou šťavou.
Vykysnuté cesto rozvaľkáme na tenko.
Nakrájame ho na väčšie trojuholníky, uložíme valčeky plnky a tvarujeme rožky.
Hotové rožky ukladáme na plech a potrieme ich rozšľahaným bielkom. Necháme ešte podkysnúť asi 15 minút.
Pečieme na 200 stupňoch do červena.
Necháme vychladnúť a pocukrované podávame ... :)
TO MUSÍ BÝT VELKÁ POCHOUTKA.
OdpovedaťOdstrániťDĚKUJI ZA RECEPTÍK.
PŘEJI PŘÍJEMNÝ PODZIMNÍ ČAS.
BOHDA
Bohda ... rada som poslúžila ... :) teším sa, že sa ti recept páči ... Teraz je pekne, teplo ... najlepšie je vypadnúť von do prírody, ale keď príde tá zádumčivá a sychravá jeseň, nie je nič lepšie, ako si sadnúť do tepla, postaviť pred seba horúci čaj a tanier s týmito rožkami ... :))))))))))))
Odstrániťďakujem za návštevu i pekné slovká ... :)
Lauro, to je jedna pochoutka lákavější než druhá. Chvíli vařit podle Tvých receptů a do roka je ze mně dvojnásobná Agnieszka :-))
OdpovedaťOdstrániť:)))))))))) Ono ... keď máš veľkú rodinu tak to má kto spapkať ... horšie je, keď doma ostanú len dvaja ... ako u nás ... :) vtedy si na to zdvojnásobenie treba dávať veľký pozor ... :))))))
Odstrániťďakujem za príjemné slovká a pozdravujem ... L.
Výborný recept :-) Děkuji !
OdpovedaťOdstrániťSom rada ... :) L.
OdstrániťDobry vecer, dnes som piekla rozteky podla Vasho receptu a su perfektne. Cesto som nechala robit v domacej pekarni, po vykysnuti sa s cestom velmi dobre pracovalo, pomer surovin je optimalny. Plnku som mala makovu, ale podla seba, zalejem si mliekom mlety mak s praskovym cukrom, s lyzicou zlateho klasu, pridavam este 1 male nastruhane male jablko aj so supkou a par kvapiek citrona. Dakujem Vam za super recept, deti boli nadsene a aj manzel. Nech sa Vam dari.
OdpovedaťOdstrániť