štvrtok 17. apríla 2014

Hrášková krémová polievka

Dnes treba navariť niečo zelené ... veď je zelený štvrtok ...   :)

Na Zelený štvrtok či Bielu sobotu sa muži, ženy aj dospievajúca mládež chodili umývať do potoka. Začínalo sa už pred ranným zvonením. Dievčatá verili, že po takomto umytí budú čerstvé ako lastovičky, nebudú mať pehy na tvári a ak si umyjú vlasy, rýchlejšie im budú rásť. Spievali:
Vodička čistučká, Kristova matička,
omývaš brehy, korene, omývaj i mňa,
biedne, hriešne stvorenie.
Veľkonočnú vodu zamurovali do základov nového domu, aby sa jeho stavba a život v ňom vydarili. Vykropili ňou stajňu, keď sa krava otelila. Gazdiné pred východom slnka museli poumývať všetok riad a najmä nádoby na mlieko, aby kravy dobre dojili. Taktiež všetko riadne pozametať a vyniesť smeti von, aby sa v dome nedržal hmyz. Dobytok si tiež užil svoje - všetko to malo slúžiť na jeho ochranu pred neduhmi a zveľadenie: koňom uviazali červenú niť do chvosta - ochranu pred urieknutím, kravu tri razy utreli mužskými gaťami, aby bola plodná a pysk jej natreli slaninou, aby sa nezdula. Dobytok ešte v stajni pošúchali vajcom, pokropili svätenou vodou a vyháňali bodliakom. Na prah stajne položili vajce a ak ho niektorá krava rozbila, bola to predzvesť jej rýchleho uhynutia.
 zdroj:www.infovek.sk


Budeme potrebovať :

400g  zeleného hrášku
3  zemiaky
1  cibuľa
0,7 dl  zeleninový vývar
soľ
muškátový oriešok
cesnak
mleté čierne horenie
opečený chlieb

pripravíme si hrášok ... buď použijeme čerstvý, alebo vyberieme z mrazničky ... ako ja ...

 na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a na kocky nakrájané zemiaky ...

pridáme hrášok, podusíme, ochutíme soľou, ml.čiernym korením, strúhaným muškátovým orieškom ...

zalejeme vývarom a pomaly varíme do zmäknutia ...

nakoniec polievku dôkladne rozmixujeme ponorným mixérom ... na panvici opečieme na kocky nakrájaný chlebík ... polievku na tanieri dozdobíme kyslou smotanou, pažítkou, krutónkami z opečeného chleba a postrúhame muškátový oriešok dobrú chuť  

 No, a aby bol zelený štvrtok kompletný , bude k obedu aj špenát. ... :)))


3 komentáre: