Budeme potrebovať :
na cesto:
50 g polohrubej múky
1 PL prášok do pečiva
10 vajec
290 g kryštálového cukru
1 vanilínový cukor
na plnku:
500 ml šľahačkovej smotany
1 stužovač šľahačky
1 vanilkový cukor
kyslejší džem (napríklad ríbezľový)
Do dvoch misiek si nachystáme vajíčka. V prvej máme 8 bielkov a v druhej 2 celé vajcia a 8 žĺtkov.
Z 8 bielkov a z 210 g cukru vyšľaháme tuhý sneh. Žĺtka a 2 vajcia ušľaháme do peny s 80 gr. kryštálového cukru a s vanilkovým cukrom. Potom jemne zapracujeme múku s kypriacim práškom. ,
Sneh a cesto máme prichystané. Plech vyložíme papierom na pečenie, Cukrárskym vreckom nastriekame na plech pozdĺžne pásy zo snehu (môžeme použiť aj väčšie mikroténové vrecko s odstrihnutým rožkom.
Pomedzi snehové pásy striekame žĺtkové cesto.
Plech vložíme do predhriatej rúry a pečieme na 185 stupňov asi 18- 20 minút. Upečené necháme vychladnúť.
Upečené cesto potom mokrým nožom prerežeme na polovicu po dĺžke, nahrubo na jednu časť natrieme džem a polovicu vyšľahanej šľahačky.
Prikryjeme druhou polovicou a postup opakujeme. Teda džem a šľahačka, potrieme ňou aj boky koláčika.
Dáme do druhého dňa stuhnúť do chladničky .
Prajem dobrú chuť ... :)
Laura, to vypadá přímo bohovsky. Super postup a ta první fotka je jako ze žurnálu! Ty nám vždycky děláš chutě! Opravdu do těsta přijde jen 50g mouky? Zdá se mi to málo a celá polévková lžíce prášku do pečiva na tak málo mouky? Zdravím :)
OdpovedaťOdstrániťHanka, ďakujem za nakuknutie aj pochvalu ... :) 50 g múky je správne ... toho žĺtkového cesta nie je veľa keď si uvedomíme, že je to z 10 vajec ... aj PL prášku do pečiva ... dala som zarovnanú lyžicu. Keď mám väčšie vajcia a cesto sa mi zdá naozaj riedke, máličko múky prisypem ...
OdstrániťZákusok je naozaj výborný, šľahačka a bielková pena ho robí nadýchaným a jemným ... no, treba skúsiť ... :)
robila som podľa tohoto receptu: http://varecha.pravda.sk/recepty/fantasticky-kardinalov-kolac-s-cucoriedkami-/17121-recept.html
Prajem krásny deň :)
Laura, děkuju za odpověd. Určitě vyzkouším. Ještě se chci zeptat v jakém modu fotíš. Máš to vždycky tak krásně nafocene. Ja fotim Nikonem většinou nastavuji na automat nebot je to pro mne nove a učím se jak používat jiné mody a nastaveni. Někdy ještě fotky upraviji v Picasa3 pokud je to třeba.
OdstrániťHanka, tiež mám Nikona zrkadlovku ... titulné fotky fotím makro objektívom a nastavujem si prioritu clony - A ... to zaistí malú hĺbku ostrosti a rozmazané pozadie ... no a upravujem vo fotoshope, Veď postupne sa všetko naučíš, ale veľa urobí objektív. Na takéto deteily je dobré pevné ohnisko 105-ka, 50-tka ... :)
OdstrániťAle tvoje fotočky sú veľmi pekné ... farebne, kompozične, detilne ... :) pozdravujem ...
Jů, ty neznám, musí to být úžasná dobrota..... no fakt mi děláš velké chutě:-)))
OdpovedaťOdstrániťAjka
Ajka, budem rada, keď ho vyskúšaš ... :)
OdstrániťLauro, tak to musí být fantasticky dobré !!
OdpovedaťOdstrániťMěj se fajn.
Jarka má pravdu!!!!! Mňamka!
OdstrániťPá
Ďakujem diavčatá ... sú naozaj dobré, ľahké a svieže ... sviežosť im dodáva kyselkavý džem ... pa pa L.
Odstrániť