Fašiangy, Turice, Veľká noc ide ...
kto nemá kožúška, zima mu bude ...
Ja nemám, ja nemám, len sa tak trasiem ....
dajte mi slaninky nech sa popasiem ...
tak teda som urobila v sobotu šišky ... tradičné fašiangové jedlo s kopou parádnej ríbezľovej peny ...
tentokrát podľa receptu, kde nejde do cesta žiaden tuk, ale šľahačková smotana ...
Budeme potrebovať :
1 kg polohrubej múky
42 g droždia
600 ml vlažného mlieka
250 ml smotany na šľahanie 33 %
4 žĺtky
2 KL kryštálového cukru
1 KL soli
0,5 dl tuzemský um
Z mlieka odoberieme 2 dl a s cukrom a kvasnicami zarobíme kvások.
Nakysnutý kvások spolu s ostatnými surovinami dáme do misy a zamiesime
redšie cesto, ktoré necháme vykysnúť. Počas kysnutia môžeme cesto
varechou ponadhadzovať, poprášiť múkou ...
Vykysnuté cesto vylejeme na dosku, ktorú sme dobre poprášili múkou a
rukou trochu premiesime . Ale pozor, cesto má zostať vláčne, nie tuhé
... Vyvaľkáme na hrúbku 2 cm a pohárikom, ktorého okraj si namočíme do
oleja, vykrajujeme šišky. Necháme podkysnúť a vysmážame v horúcom tuku.
Ja používam olej, ale dočítala som sa, že najlepšia je bravčová masť
...
Podávame s marhuľovým, alebo iným džemom, alebo s bielkovou penou. Tú si urobíme z zo 4 bielkov ktoré šľaháme do tuha, potom postupne pridávame 100 g krupicového cukru, a ďalej šľaháme nad parou pokým nie je sneh tuhý a lesklý ... Zafarbíme ho pridaním 1 - 2 PL džemu na konci šľahania ...
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Máš ich krásne nakysnuté s veľkými dierami :-) Ja som tie tohoročné fašiangové už robila. Ale zistila som, že môj žalúdok už takéto dobroty nie veľmi dobre znáša. Možno by to bolo dobré vyskúšať v tej masti alebo skúsiť urobiť také bez vysmážania. Tie som ešte nikdy nerobila.
OdpovedaťOdstrániťrobila som raz také, že bez vysmážania ... nebolo to ono ... chutili ako pečené buchty, tie klasické s lekvárom ... ale to je len môj názor, určite sú zdravšie, ale keďže šišky robím len raz v roku ... tak prečo si nedopriať ... :)
OdstrániťLenže ja si ich v ten jeden raz v roku doprajem a potom mi je zle :-(
Odstrániťwow, sú nádherné...hneď by som si dala :)
OdpovedaťOdstrániťYwett ďakujem ... aj dobré boli ... ľahučké, nadýchané ...
Odstrániťďakujem za návštevu :)