streda 29. januára 2014

Vaľkaná štrúdla

Je na nerozoznanie od ťahanej ... ale príprava cestíčka je oveľa jednoduchšia ...  :)  Cez víkend bol doma syn ... a on štrúdle rád ... robila som z dvojitej dávky, mali sme štrúdle višňové a jabkové s makom, tvarohové s marhuľami.
Možno recept poznáte ... a kto nie ... tak tu je :


Budeme potrebovať :

250 g  hladkej múky
50 g   masla
2  PL octu
3  PL vody
1  celé vajce
strošku soli

Z uvedených surovín vypracujeme cesto, necháme chvíľu odpočinúť, rozdelíme na 4 bochníčky a tie postupne na tenko vyvaľkáme.  Snažíme sa urobiť čo najtenšie.  V prípade potreby si cesto posýpame hladkou múkou aby sa nám nelepilo na valček.

Rozgúľané cesto potrieme rozpusteným maslom, navrstvíme nakrájané jablká alebo višne, posypeme mletým makom, kryštálovým cukrom, škoricou, opäť pokvapkáme maslom a zvinieme ... Opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom.  pokračujeme ďalším bochníčkom.
  

Hotové štrúdle potrieme vajcom, popicháme vidličkou a dáme piecť ... 180 stupňov   35-40 min.  Tak, aby vrch štrúdle dostal peknú farbu.


9 komentárov:

  1. Višňové já ráda, taťka je na jablečné:-) Mohla bych je péct dvakrát denně, asi se jich nikdy nepřejí:-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Moja starká aj mamka robili štrúdle ťahané ... to bola vysoká škola ... v kuchyni na veľkom stole ... pozorovala som, ako opakom rúk cestíčko pomaly naťahujú a naťahujú ... púšťajú vzduch medzi obrus a cesto ... až kým nepresahovalo hrany stola ... maslo, jablká mak alebo orechy ... jáááj od detstva ich milujem ...

      Odstrániť
  2. mňam štrúdličky :-) tiež som nedávno robila ...

    Ďakujem za návštevu u mňa, btw. som rada aj preto, že som takto našla Váš krásny blog :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Na "motýliu varešku" chodím nakukovať už dlho ... len sa nezapájam do komentovania ... :) ale tie lúpačky ma dostali ... :) tiež zajtra pečiem ...

      Odstrániť
  3. Vyzerajú fantasticky. Inšpirovala som sa, vyskúšam ich podľa tvojho receptu ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, ďakujem za návštevu aj komentár ... Cesto sa robí veľmi dobre ... vaľkanie tiež by nemal byť problém ... štrúdle sa určite podaria ... :)
      A vítam ťa medzi sledovateľmi ... :)

      Odstrániť
    2. Ďakujem, Lauri. Tvoja stránka sa mi veľmi páči, som a budem tvojou vernou sledovateľkou :)

      Odstrániť