streda 22. januára 2014

Tekvicové rizotto

Rizotto mám veľmi rada vo všetkých podobách ...  Na stránke bonviváni.sk som našla jedno netradičné, od používateľky  betati ... urobila som ho a je naozaj vynikajúce ... týmto jej ďakujem za recept ...  :)



Budeme potrebovať :

menšiu tekvicu Hokkaido
2 cibuľky
1 šálku ryže na rizotto (napríklad Arborio)
maslo
olej
biele víno
zeleninový vývar
syr parmazán
soľ, korenie
timián
cesnak

Najskôr si prepolíme tekvicu, vydlabeme jadierka (hokkaido nemusíme šúpať).  Jednu polovicu dáme do hrnčeka. zalejeme osolenou vodou a uvaríme do mäkka . Vody nemusí byť veľa.  Potom kúsky dobre rozmixujeme na hustý krém.
Druhú polovicu tekvice nakrájame na drobné kúsky, Orestujeme ich na cibuľke, osolíme, okoreníme, pridáme lístky čerstvého timiánu.  Restujeme za občasného podlievania do mäkka. Na koniec pretlačíme strúčik cesnaku.


Na 3 PL oleja a troche masla opražíme cibuľu do sklovita, pridáme NEUMYTÚ ryžu a dobre ju popražíme. Potom k nej pridáme časť rozmixovanej tekvice, podlejeme vývarom a za stáleho miešania  pomaly dusíme.

Vždy, keď sa tekutina vstrebe do ryže, prilejeme trochu vývaru, neskôr môžeme priliať aj biele víno. 
Po 20 minútach, keď je už ryža mäkká ju zjemníme kúskom masla a strúhaným parmazánom.


Podľa chuti dosolíme a dobre zamiešame. Vďaka syru a maslu bude rizotto ešte krémovejšie ...  Na tanieri rizotto dozdobíme  kockami orestovanej tekvice, lístkami timiánu a strúhaným parmazánom.

4 komentáre:

  1. Hmmm.... to by u nás asi neprošlo:-))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ajka, my sme doma doooosť tekvicoví ... skúsila som dačo nové ... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. U nas je take velmi oblibena a kupuji ji skoro kazdy tyden na polivku, rizoto, nebo jen tak nakrajim na platky nebo kosticky a upecu v troube. Pak jen pridavam do salatu nebo mazu na chleb a je dobra i do sandwichu. Pekavam z ni i buchtu, ktera je vynikajici.
    Krasne jsi to nafotila. Rizoto vypada mnamozne :)

    OdpovedaťOdstrániť