Budeme potrebovať :
5 vajec
120 g práškového cukru
1 ks vanilkový cukor
120 g múka polohrubá
20 g kakaový prášok
5 PL vlažnej vody
1 ks prášok do pečiva
plnka :
2,25 dl mlieka
1,5 PL hladkej múky
2 vajcia
2 žĺtky
90 g práškového cukru
3 PL kakového prášku
250 g masla
poleva:
100 g masla
100 g čokolády na varenie
na potretie džem ríbezľový alebo višňový
Žĺtky vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom, postupne k tomu pridáme vlažnú vodu, z bielkov ušľaháme tuhý sneh. Múku, PDP, práškový cukor a kakao si preosejeme, striedavo so snehom pridávame k žĺtkom. Upečieme piškótu. Piškótu vyklopíme a necháme vychladnúť. Prekrojíme po dĺžke na polovicu a každú polovicu ešte horizontálne na polovicu.
Plnka: V hrnci nad parou zmiešame múku s preosiatym kakaom, na to nalejeme mlieko s vajcami a žĺtkami. Za stáleho miešania uvaríme hustý krém, preložíme do misky a tiež za stáleho miešania vychladíme. Teraz to ide dobre vonku, inak v drese so studenou vodou. V mise vyšľaháme maslo s cukrom do peny a postupne zašľahávame studený krém.
Po prekrojení piškóty máme 4 pláty. Prvý natrieme pikantným napríklad ríbezľovým džemom, naň rozotrieme primerané množstvo krému. Na to položíme druhý korpus a potrieme ho iba plnkou, tretí korpus opäť natrieme džemom a krémom. Na záver položíme štvrtý korpus a zvyškom plnky potrieme boky a vrch rezu. Celé rezy nahrubo polejeme polevou. Poleva: Čokoládu polámeme a s maslom za stáleho miešania rozpustíme vo vodnom kúpeli.
No, ako fajn, ďakujem za dobrý recept, hľadám, čo variť .... mnoho takýchto inšpiratívnych príspevkov prajem aj naďalej
OdpovedaťOdstrániť