SUSHI– tradičné japonské jedlo z ryže ochutenej
octovou omáčkou, plátkov morských rias nori a surových rýb (tuniak losos,
makrela) a ikier, plodov mora (krevety, chobotnice, kalamáre, ježovky, kraby),
zeleniny (uhorka, mrkva, avokádo), ale aj tofu alebo húb (šiitake).
Synko prišiel domov s otázkou ...
„mamo, jedla si už sushi ?“ No,
musím sa priznať, že vždy som obdivovala kúsky esteticky naservírované na ešte
estetickejčom tanieri ... ktoré boli krásne farebné a lákali na ochutnanie
... Ale nemala som príležitosť na konzumáciu, ba ani odvahu na experimentovanie
v domácich podmienkach ... A syn, čo by človek moderný, je pomerne častým návštevníkom sushi barov u nás
i v zahraničí ...
Takže, v rámci gastronomického vzdelávania nakúpil prepotrebné
suroviny a pomôcky a prišiel s tým domov ... a tiež
s tou otázkou ... „no,
nejedla“ zaznela moja odpoveď.
Tak teda ideme na to ... Najskôr urobíme ryžu. Dobrá ryža,
je základ dobrého sushi. Preto jej venujeme patričnú pozornosť ... Tieto suroviny budeme potrebovať : ryžu na sushi, ocot, hnedý cukor, morskú soľ.
Ryžu 500g. najskôr treba
poriadne premyť ... aspoň 7x, pokým nie je voda čistá. Potom ju zalejeme vodou
v pomere 1 diel ryže, ku 1,5 dielu vody.
Čo najrýchlejšie ju privedieme k varu. Nemiešame !!!!! Na slabom ohni varíme pomaly 10 minút. Potom hrniec odstavíme a necháme ešte 10
minút dôjsť. Vtedy je ryža dostatočne
lepkavá, nie je rozvarená, ani tvrdá ...
Medzitým si uvaríme nálev :
Na toto množstvo ryže dáme zvariť
6-7 pl octu 2pl a hnedého
cukru a pol cl soli. Nálev necháme vychladnúť.
Ryžu po desiatich minútach preložíme do plytkej
a širšej misky, miešaním ju
postupne ochladzujeme a prilievame nálev. Ale o tom mám predsa zvlášť príspevok ... :)
Takže, správne pripravenú ryžu už máme, synko pripravil ďalšie suroviny.
Filet z lososa, ktorý bolo treba najskôr stiahnuť
z kože. Potom ostrým nožom nakrájal
tenučké plátky naprieč vlákna – tie budú na Nigiri a potom nakrájal dlhé
kúsky s priemerom štvorca - tie
pôjdu do Maki.
A začalo samotné skladanie, stáčanie, balenie krájanie
... Musím uznať, že mu to išlo od
ruky, na to že sushi robil prvýkrát dopadlo to veľmi dobre
...
NIGIRI :
Vodou navlhčenými rukami vytvarujte ryžu do pevných valčekov
pravidelných tvarov. Na ryžu teba silno tlačit tak, aby sa valčeky neskôr
nerozpadávali.
Plátok ryby
zo spodnej strany jemne potrite s wasabi pastou a položte na pripravený valček
ryže.
Posypeme
sezamom, pažítkou.
MAKI :
Plátok morskej
riasy položte na bambusovú sushi rolku a vodou navlhčenými rukami naneste
vrstvu ryže.
Pri nanášaní si na spodok riasy priložte prsty, aby ste ryžu naniesli tak, že na spodnej strane riasy bude ryža až po okraj a na vrchnej strane cca 1 cm od okraja.
Pri nanášaní si na spodok riasy priložte prsty, aby ste ryžu naniesli tak, že na spodnej strane riasy bude ryža až po okraj a na vrchnej strane cca 1 cm od okraja.
Do stredu
ryže položte pripravené ingrediencie a s pomocou bambusovej rolky postupne
zrolujte.
Na bambusovú
rolku po prvom preložení dobre zatlačte, tak aby maki rolka bola po zrolovaní
tvrdá a nerozpadávala sa.
Rolku maki jedným rezom prekrojte na polovicu,
dve polovice rolky k sebe priložte a opäť prekrojte na tri časti.
Tú si urobíme zmiešaním kúska wasabi pasty (podľa chuti ... je štipľavá) a sojovej omáčky ...
Sushi zajedáme nakladaným zázvorom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára