piatok 5. apríla 2019

Žltochvost domový

... je u nás ako doma ... hi hi ...
Každý rok párik žltochvostov vychová u nás svoje potomstvo ...   Zvyčajne si hniezdo urobí na parapete špajzového okna na severnej strane domu. Má tam pokoj a nepraží na samičku slnko,  keď sedí na vajíčkach.  A ten štebot, keď sa mladé už vykľujú a rodičia ich kŕmia.    Najskôr je čipotanie tichučké, jemné, ale  keď vtáčence vyrastú a zmocnejú, veru ich počuť široko ďaleko.


Nová jar, nové hniezdo ... samček sa veru činí ... zbiera po záhrade rôzne suché steblá, trávy,  tenké konáriky.  A potom som si to všimla ...
Tento stavebný materiál nosí cez dokorán otvorené okno dnu, do mojej dielničky.  Raz, dva krát ... stále ...    Tak som šla zisťovať, kde sa chcú so svojou milou usadiť ...  Nové hniezdočko si robil na skrinke v kúte, pri stene ...

Veľmi nerada, ale okno som  musela zatvoriť   Aj mi ho bolo ľúto, jeho snaha bola obrovská ...  ale podmienky na hniezdenie v dielničke naozaj nie sú vhodné ...  :)
Jediné šťastie, že som to stopla na začiatku jeho práce,  ľahko si ešte nájde iné miestečko. Je to šikovný, uštebotaný vtáčik ...

Prajem vám krásny víkend
vaša Laura ♥

7 komentárov:

  1. Laury, u nás už dva roky hnízdí v garáži vlaštovky a my celé léto necháváme garáž otevřenu. Ale chápu, že tohle místo u vás fakt není vhodné. Měj pěknou sobotu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Laury, to je milé, to vám hodně důvěřuje :) Chápu, že jsi ho musela vystěhovat, okno dokořán nechat celou dobu hnízdění nejde. Určitě si postaví rychle jinde, příroda volá :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak nejprve jsem si musela nechat přeložit co, že je to za ptáčka. Tak už vím - po našem rehek. :-)
    To je dobrá fotka s ptáčkem na skříni :-). Ale na hnízdění to není zrovna to nejlepší místo. Venku má místa habaděj.
    Hezkou sobotu!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauro, podle názvu příspěvku jsem nevěděla, co vlastně čekat, ale po přečtení jsem se pobavila. No, nakonec je to "domový", tak kde by si měl jinde udělat hnízdečko, než u Tebe doma (v dílně). Chi, chi. Ne, chápu, žes mu jeho stavbu zatrhla včas a věřím, že si rychle najde jiné místečko a třeba i poblíž a Ty budeš moct koukat, jak se rodinka rozrůstá. :o)
    Přeji krásný víkend. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. No asi to poznají i ptáčci, že u tebe doma by bylo bydlení nejlepší i pro ně...Nemá každý možnost takovou snahu od zvířat vidět, krása...A neboj, určitě bude mít domeček někde blízko.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Som zvedavá, kde si postaví hniezdo. Potom daj vedieť, keď zistíš:-) Mne chodili takto na balkón drozdy. Navešali na šnúry steblá ale aj kusy igelitu, asi to sušili. Najprv som si všimla len bordel na dlažbe, až potom na šnúrach. Trvalo to niekoľko dní, kým ich to prešlo, lebo každý deň som to zlikvidovala:-) Krásnu sobotu

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Veľmi pekne vám ďakujem za zastavenie a milé slovká, ktoré ma tešia a vážim si ich ... ♥ L.

    OdpovedaťOdstrániť