sobota 24. marca 2018

83/365 Panna cotta

Dezert, ktorý vás určite nesklame a očarí vašich blízkych  ...  
Panna cotta je pôvodom taliansky dezert a v preklade znamená varená smotana ...  trochu pripomína stuhnutý puding, alebo želé s hodvábne jemnou štruktúrou a krémovou, nie veľmi sladkou chuťou ...


K príprave budeme potrebovať :

500  ml   smotany na šľahanie
100  ml   mlieka
3   plátky čírej želatiny
100  g   kryštálového cukru
1  vanilkový lusk

na poliate napríklad dobrý ovocný džem zriedený vodou

Najskôr si do studenej vody namočíme želatinu a necháme ju naboptnať,  Vanilkový struk po dĺžke narežeme a nožom vyškriabeme voňavé vnútro. (Struk nezahodíme ... strčíme ho do nádoby s práškovým cukrom, budeme mať domáci vanilkový cukor ... ).

Do hrnca vlejeme smotanu a mlieko,  pridáme cukor a vyškrabanú vanilku.  Na miernom ohni za občasného miešania privedieme do varu. Potom zmes odstavíme a miešame, kým trochu nevychladne. ( aspoň na 80 stupňov)  Napučané plátky želatiny vyberieme z vody a vložíme ich do smotany. Miešame, kým sa želatina celkom nerozpustí. Vhodné nádoby (misky, šáločky, poháre)  vypláchneme studenou vodou a smotanovú  zmes ponalievame do misiek. Dáme stuhnúť do chladničky  na  4 - 6 hodín.

Podávame vyklopené na tanieriku poliate ovocnou šťavou.  Pripravíme si ju napríklad rozriedením dobrého džemu, alebo si na panvičke necháme sklaramelizovať trochu cukru, hodíme na to čerstvé alebo mrazené ovocie, podlejeme troškou vody a spolu prehrejeme.

stuhnutý dezert s vanilkovými zrniečkami ...

Prajem vám príjemnú, o hodinu kratšiu nedeľu ...
Vaša Laura  ♥

4 komentáre:

  1. Ešte som ju nejedla, ale u teba vyzerá parádne!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri,
    vyzerá krásne.
    Robievam ju celkom často, najradšej máme vanilkovú alebo karamelovú pannacottu.
    A preliatu čerstvým ovocím ako Ty alebo tekutým karamelom :-)
    Pa, pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Veľmi chutný recept a pritom dosť jednoduchý. Prvýkrát mi to išlo horšie ale odvtedy to robím pravidelne :-))

    OdpovedaťOdstrániť