streda 7. marca 2018

66/365 Domáca GRANOLA

Granola je jedno z najzdravších jedál na raňajky, olovrant, desiatu, vlastne kedykoľvek, keď treba dodať telu energiu.  Sú to vlastne zapečené vločky, ku ktorým sa pridávajú najrôznejšie semienka, orechy, sušené ovocie.  Do granoly sa vôbec nepridáva cukor,  sladkosť jej dodáva najmä sušené ovocie, poprípade trochu medu, alebo javorový sirup.

Možno si poviete, že je to músli, ale rozdiel medzi granolou a músli je jasný ...  Musli je zmes vločiek, ovocia, orechov, čokolády a podobne, granola tiež, ale je zapečená a teda chrumkavá, chutnejšia. 

Ako si pripraviť doma granolu do zásoby ?
  •  Základom sú vždy vločky ... či už ovsené, pohánkové, pšeničné, bezlepkové ... aké máte radi.
  •  Ďalšou dôležitou súčasťou sú semienka a orechy ... Zo semienok môžete použiť slnečnicové,  ľanové, chia,  z orechov  kešu,  lieskovce, mandle, plátky kokosu, alebo nasekané vlašské orechy.
  • -  Zo sušeného ovocia určite siahnite po  hrozienkach, brusniciach, nasekaných marhuliach alebo aj figách ... 
  • Ďalej by v granole nemal chýbať med, alebo prírodné sirupy (agávový, ďatlový, javorový)
  • Pre zvýraznenie chutí a vôní môžete pridať mletú škoricu, rozdrvené klinčeky, kakao, šťavu z pomaranča, rozmixovaný banán a lebo nastrúhané jablko.
  • Všetko okrem sušeného ovocia dôkladne premiešajte a na plechu upečte do chrumkava.
Granolu uchovávajte v dobre uzavretej sklenej nádobe, aby neodvlhla ...


Ja som si urobila granolu so pšenom  (s jáhly) ...  a prečo so pšenom ? Je to obilnina (proso zbavené šupiek, ktoré by nám spôsobili tráviace problémy) ktorá ako jediná neprekysľuje náš organizmus . Recept som našla v najnovšom Apetite ...

Uvarila som v osolenej vode   140g  pšena  - získala som asi 500g uvareného.  Vychladnuté som dala do väčšej misy, pridala  300g ovsených vločiek,  3 PL ľanového semienka,  2 hrste slnečnicových semien, 3 hrste nasekaných vlašských orechov,  2 KL mletej škorice,  2 KL mletého  zázvoru, 2 PL medu,  4 PL slnečnicového oleja,  pridala som šťavu z jedného pomaranča, všetko som zamiešala a vysypala na veľký plech. 
Rúru som mala rozohriatu na 180 stupňov a piekla som to za občasného premiešania asi hodinu.   Do chrumkava.  Čas je orientačný,  upravuje sa podľa množstva zmesi, Ja som toho mala celkom dosť.
Do hotového, teda upečeného som zamiešala sušené ovocie. Po balíku hrozienok,  manga a brusníc. a ešte som našla 1/2 balíčka mandľových lupienkov ... tie som tam tiež šupla ...


Hotovú granolu som nechala v rúre vychladnúť pri zavretých dvierkach a potom som ju hneď presypala do  pohára s tesným víčkom.  Nemala by odvlhnúť ...
Vyzerá veľmi dobre a chutí dokonale. S mliekom, s jogurtom, alebo len tak ... 
Ak pohár dozdobíte  textilným viečkom či mašľou, venovaním,  budete mať parádny darček ...:)



To je na dnes všetko milé blogerky ... prajem pekný zvyšok večera ...
Vaša Laura ♥

6 komentárov:

  1. a ďalšie lákadlo, dala by som si, ale tá práca s tým sa mi zdá byť dosť zdĺhavá.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, skôr tam ide veľa ingrediencií ... ale čo máš, to dáš ... zamiešaš, dáš na plech a pečie sa samo ... popri tom si robíš svoje ... aj chladne to samo ... Nie je to také náročné na čas ... papa

      Odstrániť
  2. Luri,
    granola vyzerá famózne, aj ja ju mám rada, ale so pšenom som ju zatiaľ ešte neskúšala...rada sa inšpirujem.
    Pá, pekný večer
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, to bol aj môj experiment ... pšeno som mala doma, uvarila ... výborná je ... Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Laury, vůbec jsem nevěděla, co je granola. Teď už vím, dělala jsem ji taky :-) Měj pěkný den.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Granola vypadá velice jedle.Vyráběla jsem vločky se sušeným ovocem,čokoládou kondenzovaným mlékem a různými oříšky už velice dávno.Bylo to zobání na vysokohorské tůry po Španělských Pyrenejích a Italských Dolomitech..a to jsem nevěděla,že vyrábím GRANOLU..:-D

    OdpovedaťOdstrániť