pondelok 8. januára 2018

8/365

Čím sme starší, tým ťažšie je udržať svoju pamäť stále sviežu a učenie nových informácií nám tiež robí väčšie problémy ako za školských čias. Vekom skutočne klesá schopnosť sústrediť sa a aj mozog podáva menšie výkony.  Preto ho treba stále cvičiť. stále namáhať ...


Ja to robím niekoľkými spôsobmi.  Tým prvým a pre mňa aj najdôležitejším je písanie denníka. Robím to už niekoľko rokov.  Každodenne si zapisujem svoje myšlienky, pocity, reakcie na konkrétne udalosti konkrétnych dní.  Zápisky o činnosti, počasí ... skrátka čo príde.  Dávam si veľký pozor na štylizáciu, snažím sa používať synonymá a spomínam ... Tým udržiavam svoj mozog v celkom dobrej kondícií.
Môj muž stále lúšti krížovky ... tým pádom sa ja k nim nedostanem ...  :)  Ale nevadí ... ja sa bavím lúštením sudoku, atypickými krížovkami, veľmi rada mám vedomostné testy na nete ...
A čo vy ?  Aké mozgové aktivity okrem písania blogov máte radi vy ?  :)
Teším sa na vaše odpovede ...
Vaša Laura ♥


9 komentárov:

  1. Lauro, já luštím křížovky a miluju osmisměrky... nejradši ale mám různé vědomostní testy na netu a různé pořady tohoto typu v televizi. Tak jdeme na to "cvičení" !
    Hezký večer, Lauro.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri, křížovky taky miluji. Ale obecně pomáhá jakékoli "namáhání" hlavičky - takže cokoliv nového, co se zkoušíme učit, přispívá k tomu, že mozek neleniví a udržuje se v kondici, ať už to jsou nová slovíčka cizího jazyka, komplikovanější výroba něčeho, co jsme ještě doposud nedělali či studium čehokoliv, co nás zajímá. Tak krásné mozkocvičení :-) A.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Super cvičenie :-)
    Ja mám rada sudoku, občas krížovku, ale tiež je u nás stále obsadená manželom a už aj Jakubkom :-) Denník som si písala, keď som bola pubertiačka, ale chystám sa zapisovať si sny, každý deň si ich ráno pamätám a sú veľmi zaujímave.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. No toto a ja nič! Celý život považujem krížovky a sudoku za stratu času :-)
    Ale ja mám svoju chémiu, fyziku a matiku, tam mám stále do čoho pozerať, veď neviem skoro nič :-(
    Len ja potom k tomu potrebujem aj písanie poznámok, vtedy som v svojom živle :-)
    S tým zapamätaním nových poznatkov je však krutá pravda, viem, že som o tom čítala, niekedy viem aj kde to bolo, ale obsah je vo hviezdach :-(

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Deník? To je super, já jsem na to líná :o)
    Mě zatím stačí cvičit mozek při kontrole synových úkolů z matematiky a bude hůř :o)
    Hezký den!

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Laury, křížovky nemusím, ty luští můj muž. Mozek si bystřím logickými hrami na počítači či skutečně a píšu každý den zprávy pro deník, takže už po ránu si musím namáhat mozek. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Keďže pracujem hlavou, mám potrebu ju úplne vypnúť, mozog nenamáhať pri svojich aktivitách. Ale zisťujem, že to treba začať meniť.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Křížovky mám taky ráda a stále něco čtu jen tu kopu knížek a časopisů co mám u postele.Asi také trénuje mozek když se zkouším nový háčkovaný vzoreček.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Máš úplnú pravdu...s vekom to ide všetko akosi dole vodou ale určite môžeme niečo urobiť pre seba aby sme úplne nezakrpateli :) Ja najradšej trávim čas pri ručných prácach, hádam aj to je dobré pre mozog, veď musím dávať pozor pri vzoroch, rýchlo si ich zapamätám a už nemusím pozerať do popisu, aspoň zatiaľ, ale keď mám chuť tak tiež robím krížovky a sudoku. Denníček som si písala na základnej škole, teraz som si kúpila motivačný diár a tiež mi slúži ako denník, každý deň si doňho zapíšem čo som robila, zažila a vyhodnotím deň, je to celkom milé...Pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť