štvrtok 14. decembra 2017

Okolo Lucie ...

Dni okolo Lucie boli vždy v znamení kúziel a čarov ...  Od Lucie do Vianoc je to presne 12 dní. A podľa toho, aké tie dni boli, také mali byť aj mesiace v nasledujúci rok. Nezabudnite sledovať, a zapisovať si ...  :)))


Z legiend vyplýva, že svätá Lucia bola kresťankou, ale nútili ju, aby si vzala za manžela pohana, ktorému sa páčili jej krásne oči. Lucia si ich vylúpila  a poslala mu ich. V ľudových tradíciách bola Lucia najväčšou zo všetkých bosoriek. Aj preto sa s týmto dňom spájalo množstvo praktík, ktoré mali pomôcť v boji so zlými silami.
Tradícia, ktorá prišla zo Švédska a slávila sa 13. decembra. Symbolicky znamenala držanie nešťastia ďaleko od domu. Lucie boli oblečené v bielom a na tvári mali biely závoj. V jednej ruke mali kôš so sladkosťami a v druhej metličku z peria. Symbolicky bol vymetaný prach a špina z domu.
Tieto zvyky a obyčaje môžeme oživiť aj v dnešnej dobe. Určite by sme si mali pripraviť dostatok cesnaku a zjesť v predvečer Lucie, aby ochraňoval všetkých členov rodiny pred zlými silami. V tento deň sa nesmelo vpustiť cudziu ženu do domu, tiež sa nesmelo nič dávať ani požičiavať. Najznámejším zvykom na sviatok svätej Lucie je chodenie bosoriek zahalených v bielych plachtách po chalupách, ktorých úlohou bolo vyhnať z gazdovských domov a dvorov strašidlá, zlých duchov, temné sily, choroby a trápenia.
A samozrejme v tento deň nesmeli chýbať ľúbostné čary ...
Jedna z tradícií sa zachovala dodnes. Dievčatá zrelé na vydaj v tento deň napísali  na 12 papierikov mená možných ženíchov, ceduľky poskladali a zalepili. Potom každý deň až do štedrej večere jeden papierik vytiahli spod taniera, hodili do ohňa alebo roztrhali na márne kúsky.
Na Štedrý deň po večeri rozlepili posledný papierik a tak sa dozvedeli meno toho pravého. Či bolo na ceduľkách naozaj dvanásť mien mládencov, alebo na všetkých iba jedno toho najvytúženejšieho, to vraj vedela iba svätá Lucia a tá, ktorá ich tam napísala.
Ja som sa po tieto dni venovala šitiu vankúšov, obrusov a prestieraní na objednávku. 
Majte pekný zvyšok týždňa ... 

Vaša Laura ♥

5 komentárov:

  1. I love the red and white cushions, so simple and festive :-)
    xx

    OdpovedaťOdstrániť
  2. No krása! Sedia k sebe ako uliate, super kombinácia!
    A o Lucii som tiež čo-to nevedela a dozvedela sa :-)

    OdpovedaťOdstrániť