utorok 29. augusta 2017

Nevítaní nájomníci

Pred pár týždňami som zaregistrovala na našej chate, okolo okenice v podkroví,  zvýšený pohyb ôs. Pchali sa do medzery - medzi okenicu a obklad ...   Zlá predtucha sa vyplnila.  Keď som opatrne otvorila dvere na príslušnej izbe ... no, hneď som ich aj zabuchla.  Osy boli všade ...  Našťastie,  do  ostatných miestností sa nedostali.


Kúpili sme teda spray na osy a v prvej fáze sme ho vystriekali len v príslušnej izbe, opatrne,  spoza privretých dverí. Po týždni sme prišli skontrolovať ...  a pomohlo ... osy popadali. Už ich lietalo len zopár. Podľa akýchsi pilín, ktoré sa trúsili zo stropu ich manžel rýchlo lokalizoval.  Boli za poklopom, výlezom na povalu.  Ochýlil ho,  uvidel osie hniezdo a vystriekal tam zvyšok sprayu. Samozrejme, že utŕžil pri tom zopár žihadiel ... Osy besneli, ale biolit opäť pomohol.
Po ďalšom týždni sme konečne mohli bez obáv vstúpiť do izby a otvoriť tam okno ...  Osy boli na zemi, na posteliach, skrinkách ...   Už bolo treba len zlikvidovať osie hniezdo  ...
Manžel otvoril poklop a naskytol sa mi úchvatný pohľad ...  Hniezdo bolo vtesnané do nízkeho medzipriestoru pod povalou.
Vyzeralo ako našľahaný usušený krém.  Manžel sa ho pokúsil špachtľou odlepiť do krabice.
Nepodarilo sa a "koláč" pristál na zemi ...   :)
Bolo treba dočistiť dosky ...
Pozbierať osiu stavbu  aj s osadenstvom  ...
 Tu, za týmto poklopom zopár týždňov prebývali ...
Už bolo treba len dať do poriadku malú miestnosť,  vyniesť krabicu s nákladom ... a náklad zlikvidovať ...  Najbezpečnejšie, ako sa dá ... na ohnisku ...
A aby toho náhodou nebolo málo,  v komíne sa usadili sršne ... fakt si nevymýšľam ...  :))))
Manžel zakúril v sporáku, že ich vystrnadí ...  Komín neťahal, všetok dym sme mali vnútri ...  Poriadne priložil, urobil veľký oheň a prekážka asi prehorela ... Už to ťahalo, ako malo ...  A hejno sršňov lietalo okolo komína ...  Našťastie to bolo dosť vysoko, lebo sršňov sa naozaj bojím ...
Kúrili sme potom celý deň, aby naozaj všetko zhorelo ... a keď sa už kúrilo, nakrájala som rajčiny a jablká na sitá, dala som ich sušiť nad sporák ...

Do lesa už príchádza jeseň ...  žltnutiu listov hodne napomáha aj sucho, ktoré tu máme ...

Prajem vám pekné, posledné augustové dni ... a nech sa vám osy a sršne oblúkom vyhýbajú ...  :))

Vaša Laura ♥




7 komentárov:

  1. Lauro, taky jsme kdysi měli i sršně i vosy. U nás to bylo celkem drama. Můj muž je po píchnutí infikovanou vosou už leta silně alergický, naprosto ztratil imunitu a po píchnutí i třeba včely musí okamžitě do nemocnice, protože by zemřel. Takže takové nájemníky bych nechtěla. Stačí, když se téměř každý rok aspoň jednou po píchnutí octne můj muž v nemocnici. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marti, taká alergia, to je strach na celý život... Manželovi teda nezávidim ... Napriek tomu vám prajem krásny a bezproblémový koniec leta. L.

      Odstrániť
  2. Lauro, koukám, že jste si užili docela hodně adrenalinu :-) No snad už bude zase klid a Ty si budeš moci užívat krásných pozdně letních dnů :-) A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dierku, cez ktorú sa osi dostali dnu sme upchali, hadam už bude kľud... Anička, pozdravujem.... L.

      Odstrániť
  3. Tak to ste teda mali zábavu. Aj ja som dostala alergiu na včelie bodnutie po infikovanej včele a keď ma pichne, musím si pichnúť injekciu alebo utekať do nemocnice :-)
    Aj my sme ich mali na chalupe a Biolit to výborne zničil...
    Prajem už len pekné leto, pá,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Uf, to je hroznéééé, osiská neznášam a sršňov sa bojím. Ale zas vďaka sršňom v komíne si mohla sušiť mňamky! Musíme si to vždy zobrať z tej lepšej strany :-)
    Jeseň je veru tu, už to dáva vedieť príroda. Ale aspoň sme si užili teplé leto :-)
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lauro, pěkně jste vosí akci zvládli. Mám z nich strach jako čert... a ještě sršni.. to už je silné kafe..
    Jeseň ? .. i ta je krásná (až na to nutné topení doma).. mám ráda zotvíraná okna.
    Lauro, měj se krásně ☼ Jarka

    OdpovedaťOdstrániť