utorok 8. augusta 2017

Chlieb bez miesenia

Tento chlebík pečiem veľmi rada ... vôbec sa pri jeho príprave nenarobím ... Veď vymiesiť chlieb je celkom fuška ... hlavne keď treba miesiť ručne ... Tento chlieb miesiť netreba, aj tak má jeho striedka krásnu štruktúru.
Ďalšou jeho veľkou výhodou je nenáročnosť na čas.  Teda, váš čas ... kysne a odpočíva si celkom sám.  Môžete sa venovať svojim obľúbeným činnostiam a sem-tam odskočiť ku chlebíku.  Dokonca ráno pred odchodom do práce chlebík môžete zamiešať, prikryť a po príchode domov upiecť chrumkavý chlieb.
Na internete je recept totálne známy ...  napriek tomu ho vkladám aj na svoj blog ... pre všetkých, ktorí naň zatiaľ nenarazili, i pre tých, čo ho chcú rýchlo nájsť ... :)
Ak aj vy túžite po lahodnom domácom chlebíku, ktorý navyše pripravíte rýchlo a jednoducho, tento recept je určený práve vám! 


Na chlebík budete potrebovať :

3 šálky (objem 2,5dl)  hladkej múky T650
1 a pol šálky vlažnej vody  (alebo podľa potreby)
1,5  lyžičky soli
1 lyžičku cukru
7 g  sušeného droždia  
razcu
Môžete pridať lisovaný cesnak. smaženú cibuľku, nakrájané škvarky, rôzne semienka, bylinky ...
Ja som dala pšeničné otruby a ľanové semienka ...

Toto je tá správna múka ...
Ja som použila čerstvé droždie ... mám ho radšej ... a do časti vody som si zarobila kvások.
Všetky suroviny  vložíme do väčšej misy.
Pridáme vzídený kvások a všetko zamiešame len aby sa nám suroviny spojili ...  Vodu pridávame postupne, aby cesto bolo akurát ... ani riedke, ani veľmi husté.  Naozaj netreba miesiť!  Lepkavé cesto poprášime múkou a necháme kysnúť 8-12 hodín.  Ako som spomenula ... ráno zamiešať a večer piecť, alebo večer zamiešať a ráno piecť ... ako komu vyhovuje ...  :)
Potom cesto vyklopíme na pracovnú dosku, dobre podsypeme múkou, napodiv cesto je hebké a trochu sa lepí. Pár krát ho len tak preložíme a vytvarujeme bochník.  Necháme kysnúť jednu hodinu.
Medzi tým si rúru predhrejeme na 230 stupňov.  Nachystáme si nádobu s pokrievkou, ktorá môže ísť do rúry.  Ja mám liatinový hrniec, ale môže byť aj jenská misa ... Len treba, aby mala vrchnák.
Nádobu  ničím nevymazávame !  ...  dáme ju na 30 minút vyhriať aj s pokrievkou do horúcej rúry. Po 30 minútach do suchej a horúcej (pozor na popálenie!) nádoby preklopíme vykysnutý bochník, prikryjeme, vložíme do rúry a pečieme  30 minút.  Potom chlebík odkryjeme a ešte dopekáme 15-20 minút,aby chytil peknú kôrku. Upečený vyberieme na mriežku a necháme vychladnúť ...
U nás prvý krát piekol tento chlieb môj muž ... bol vynikajúci ... teda, ten chlieb ...  hi hi ... a keď to zvládol on ...
Držím palce, nech sa vydarí aj vám ... Prekvapte rodinu pri najbližšej grilovačke  domácim chlebom ... a prajem dobrú chuť ...  :)

Vaša Laura♥





12 komentárov:

  1. Lauro, nádherný chlebík. Radost pohledět.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. A ako rozvoniaval ... :)
      Marti, pekný august prajem ... L.

      Odstrániť
  2. Ďakujem, za ďalší recept. Chlebík vyzerá veľmi chutne. Pekné dni želám

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Any, s radosťou ... Na tomto chlebe si vždy pochutíme ... Maj sa fajn ... L. :)

      Odstrániť
  3. Moc děkuji za podrobný popis,s ovolením ukládám a určitě vyzkouším.
    Pohodové letní dny k vám.H.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka ďakujem aj ja ... Teší ma tvoj záujem a prajem všetko dobré ... pa L.

      Odstrániť
  4. Lauri,
    Pekne sa Ti vydaril.
    Ja som ho piekla pre pár týždňami, všetko ok, ale nejako nás proste nenadchol...Osobne mám radšej tie miesené.
    Pá, pekný dník!
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka ... koľko ľudí, toľko chutí ... Ja si základný recept tiež vylepšujem ... v tomto prípade otrubami a semienkami ... vždy je čo vylepšovať ... :)
      Prajem pekné dni, pa L.

      Odstrániť
  5. To je aj u nás obľúbený recept, a nielen na chlieb, aj žemličky sa dajú robiť, rožky ......, a pridať zakaždám niečo iné a nik neuhádne, že je to v podstate to isté :-)
    T650 som po dlhom čase objavila v jednom HM, akosi sa vytratila posledné roky, len špeciál bol. A moja svokra nedala na 650 dopustiť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka veru, tú múku kupujem iba u nás v obchode ...ani som si to neuvedomila, že v reťazcoch jej niet ... rožky aj žemle musím skúsiť ... aj tie dávaš do vyhriateho hrnca ?
      pa pa

      Odstrániť
  6. Chlebík je ozaj krásny...ja pečiem takmer všetko ale na chlieb sa akosi neviem odhodlať, bojím sa, že sa mi dobre neprepečie, pekávala som len v pekárničke ale aj tá už pár rokov odpočíva :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evi ... prepečie ... Doteraz som pekávala chleby hodinu ... V tomto recepte sa pečie o voľačo kratšie ... asi preto, že sa dáva do horúceho pekáča a pečie sa pod pokrievkou ...
      A keď sa podaril môjmu mužovi, ktorý nikdy nič neupiekol .....
      maj pekný víkend .... L.

      Odstrániť