streda, 4. novembra 2015

Tibetská kefírová huba ... domáca výroba kefíru ...

Počuli ste o bielych obláčikoch, ktoré vám aj z obyčajného krabicového mlieka vyrobia kefír prvotriednej kvality ? Ak nie, je načase vám ho predstaviť ...  :)

Kefír je nápoj, ktorý je vyrobený kvasením pomocou kefírovej kultúry- nazývanej aj ako tibetská huba.

Nápoj zamedzuje zhromažďovaniu a hnitiu potravy v črevách, odkysľuje organizmus (aj keď je chuťovo kyslý, vyvoláva zásaditú reakciu organizmu), produkuje enzýmy, ktoré pomáhajú uvoľniť vo vode nerozpustné látky, rozkladá ťažko stráviteľné látky (rozkladá napríklad laktózu v mlieku, a preto tí, pre ktorých je mlieko ťažko stráviteľné, nemávajú s mliečnym kefírom problémy). V tráviacom trakte sa dokáže vysporiadať s rôznymi nežiaducimi premnoženými kvasinkami, baktériami a vírusmi, stimuluje imunitný systém.

Ja si robím kefír doma už niekoľko rokov ... Hubku som si objednala TU
Starám sa o ňu a ona sa mi odmeňuje výborným a zdravým nápojom ...   Stále rastie, rozmnožuje sa, môžete ňou zásobovať prípadných záujemcov ...

Na začiatku vyzerá takto :
 Dám ju do čistého skleneného pohára
zalejem mliekom a pohár prikryjem ...   množstvo mlieka záleží od množstva hubky ...  Odložím na linku, ak chcem mať kefír do 24 hodín, alebo do chladničky, ak si chcem dať deň, dva pauzu ....
Hotový nápoj rozmiešam ... NEPOUŽÍVAŤ kovové nástroje  !!!!
precedím a dobre prepláchnem.  Odporúčajú prevarenú vodu, ale nič sa nedeje ak zrná preplachujete pod tečúcou vodou priamo z vodovodu. Je to pohodlnejšie a rýchlejšie. Robím to len tak a hubkám sa darí ...
No a cyklus sa opakuje ....  :)

Všetko o tibetskej hube si môžete preštudovať v TOMTO   obsiahlom a dobrom článku.
Je to jednoduché.  Na vaše prípadné otázky rada odpoviem ...  :)

Vaša Laura ♥

10 komentárov:

  1. Přesně tu bych potřebovala. Chtěla bych si také kefír vyrábět doma.
    Děkuji za inspiraci. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri, výborná huba! My sme ju dostali v balíku od manželovho kamaráta z Čiech a robili sme si kefír vyše roka. Potom sme sa ho akosi "prejedli" a tak sme ich vyhodili, lebo nik ich nechcel. Aj keď sa nám namnožili, núkali sme ich, ale iba raz sme mali šťastie na odber.

    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... sú obdobia, kedy zrná zalejem mliekom a nechám v chladničke ... odložím ich aj na dva týždne ... nič sa im nestane a my si od kefíru oddýchneme ... :) Je pravda, že hubky dosť rýchlo rastú a množia sa ... Zo začiatku som ich rozdávala, teraz ich dávam zjesť kocúrovi ...veľmi mu chutia ... :))) pa pa L.

      Odstrániť
    2. Dá se ve skleničce s mlékem i zamrazit.A když se namnoží dá se i jíst.Mám ji již několik let.Marie

      Odstrániť
    3. Zmrazit sa urcite da, ale co sa stane s hubkou po rozmrazeni netusim.:-D jest sa vraj da bez problemv, ale nemozem povedat, ze by som mala na hubku chut. Ja ich davam jest kocurovi a psovi ... tym chuti .... .Marie pozdravujem L.

      Odstrániť
  3. Neviem či presne toto alebo niečo iné som aj ja mala pred pár rokmi, bolo z toho výborné kyslé mlieko...možno toto je niečo úplne iné...ale vyzerá to veľmi chutne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evi ... asi to bolo toto ... tiez som to mala, bolo to vtedy dost rozsirene ... len som nevedela, ake skvele ucinky ma tato huba. Maj sa dobre, pa

      Odstrániť
  4. Po roznmražení se dá úplně normálně používat běžným způsobem.Marie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No to teda vyskúšam ...sem - tam si treba dať aj pauzu a šupnúť hubky do mrazničky ... bála som sa ich takto uchovať ... Marie, ďakujem za radu ... pekný deň ... pa Laura

      Odstrániť