sobota, 21. novembra 2015

Koložvárska kapusta ...

Toto jedlo som milovala v závodnej jedálni ...  robili ju skutočne dobrú, voňavú a vždy som sa ten deň neskutočne tešila na obed ...   Doma som ju vôbec nerobila ...  až pred niekoľkými rokmi, keď som hľadala čo urobím  z mäsa a kyslej kapusty, na mňa vyskočil recept na túto dobrotu.  Odvtedy je na našom stole niekoľko krát do roka ... Nie je to vôbec zložité a jedlo je výborné aj na druhý deň ...   Recept je pre 6 osôb ...


Budeme potrebovať :

500 g  mletého mäsa
1 kg  kyslej kapusty
200 g  ryže
2  údené klobásky
1 cibuľa
červená mletá paprika
soľ, korenie
2-3 strúčky cesnaku
2 vajcia
1 šľahačková smotana

Najskôr udusíme ryžu obvyklým spôsobom.
Nakrájame na drobno cibuľu, pridáme kyslú kapustu ktorú sme si pred tým vyžmýkali ( nepremývať ! ), pridáme červenú mletú papriku, pretlačený cesnak a mleté čierne korenie. Dusíme cca 15 minút. Ak treba, podlejeme troškou vody.

Mleté mäso si opečieme na oleji a pridáme do neho soľ, korenie, mletú červenú papriku.
Klobásku nakrájame na kolieska.
Väčšiu zapekaciu misu vymastíme buď maslom alebo stačí aj olejom a ukladáme vrstvy. Kapusta-ryža-mleté mäso-klobása-kapusta-ryža-mleté mäso-klobása-kapusta. Tá má byť na vrchu ...
Zmiešame si vajcia so smotanou a polejeme rovnomerne celý povrch.
Pečieme na 190 stupňov asi  45 minút ... 
Necháme trochu vychladnúť a môžeme servírovať ...   Ako prílohu použijeme zemiaky, alebo len tak ... šalátik.  :)

Ak tento recept vyskúšate, prajem vám dobrú chuť ... 
Vaša Laura ♥

8 komentárov:

  1. Lauri, presne tak ako ty aj ja mám na ňu krásne spomienky z jedálne!
    Celé roky som ju nerobila, ale teraz tak 2krát za zimu urobím. Kdesi mám aj na blogu. Trochu inakšie, ako ty, samozrejme, že tá moja nikdy nebude vyzerať tak skvele, ako tvoja, ale chuť má výbornú :-)))
    Aj ja som mala dnes kapustovo - kapustnicu :-)
    Proste, začala sezóna kyslej kapusty :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... skúsim pohľadať tú tvoju ... Ja mám jedlá s kyslou kapustou veľmi rada ... a najradšej surovú, len tak z misky ... plnú vitamínov ... :) Veru zimu bez vlastnej kapusty v súdku si neviem predstaviť ...
      Danka pozdravujem, majte krásnu a pohodovú nedeľu ... paa L.

      Odstrániť
  2. Tiež je máme radi. Počkám až nám vykysne kapusta a urobím aj ja. Trošku sme neskoro tlačili- predvčerom. :):)
    Lauri, krásnu nedeľu. :) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... aj tebe prajem peknú nedeľu, ukazuje sa konečne slniečko, tak dúfam, že dnes vydrží a vyberiem sa aj na prechádzku ... :)
      papa, maj sa dobre L.

      Odstrániť
  3. Lauri, Ty víš, jak mě potěšit :-) Moc ráda vyzkouším. Krásnou neděli přeji A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička ... mňa zas potešila tvoja návšteva i komentár ... :) Prajem ti pekný, tvorivý nový týždeň ... pa L.

      Odstrániť
  4. Lauro, toto jídlo neznám, určitě ho někdy udělám, vypadá výborně. Děvčata (ty a Danielka) docela jste mi zlomily. Zelí budu muset zase naložit, ať tady u vás netrpím - domácí je domácí.
    Hezký nový týden ti přeju! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka ... podľa názvu by to malo byť maďarské jedlo ... a tie majú ku vám asi ďalej ... :))) Ale určite so ho navar ... myslím, že ti bude chutiť ...
      Voľakedy sa u nás hovorilo, že keď je kapusta v sude a zemiaky v pivnici, môže začať zima ... ja sa toho veru držím dodnes. Zimu bez naloženej kapusty si neviem predstaviť ... Jarka,maj sa dobre a preži pekný týždeň ... L.

      Odstrániť