piatok 19. júna 2015

Čas čerešní ...

Máme tu leto ... na budúci týždeň aj podľa kalendára ...  a začiatok leta sa u mňa vždy spájal s čerešňami ...  Milovala som ich ... farbu, chuť ... dotyk za ušami ...  :)  V detstve sme čerešňu pri dome nemali, ale každý rok sa u nás záhadne objavila velikánska krošňa plná tmavých, červených plodov ... sladkých a šťavnatých ...  Najedla som sa dosýta a nesmela som potom nič piť ... vraj by sa mi črevá pokrútili ...  Na to sa pamätám dodnes ...  :)))) No a takto poučená, som to aj striktne dodržiavala ...  :)

Po vlastnej čerešni som zatúžila už ako vydatá, mladá gazdinka ... A keďže mi novopečený manžel splnil všetko, čo mi na očiach videl, priniesol jedného dňa mladý stromček, vraj veľmi dobrú odrodu.  Zasadil ju doprostred dvora, pri studňu.  Stromček rástol a rástol, vykľula sa z neho odroda, ktorej sa hovorí "belica"  Jej plody sú aj v zrelosti bledé, ale dostatočne sladké.  Trošku som bola sklamaná, ale strom to bol a je prekrásny.   V zime je plná sýkoriek, ktoré chodia na kŕmitko pod ňou a v lete nám robí svojou košatou korunou príjemný tieň.
Dnes som si naoberala plný košík, najedla sa ... neskôr i vodou zapila ... (zistila som totiž, že s mojimi črevami sa nič zvláštne nedeje :)) ... )  a upiekla úplne prvý tohoročný kysnutý ovocný koláč s posýpkou.
Nič zložité ... kysnuté cesto, na to poukladať čerešne a psypať posýpkou  (tú si urobíme zmiešaním  6 PL rozpusteného masla, 6 PL kryštálového cukru a 6 PL hrubej múky)  Čerešne ale najskôr zbavím kôstok ... oprava vylomeného zuba je dnes drahá záležitosť ...  :)))
Upečieme, nakrájame ...

Prajem vám krásny čerešňový čas, prežite ho v zdraví a letnej pohode ...  :)
Vaša Laura  ♥

16 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Ilonka ... ďakujem ... dobrý bol, dostala som pochvalu aj doma ... :))))
      pa L.

      Odstrániť
  2. Oi namm.. Ihanaa kirsikka kakkua ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Juj, ale by som sa ich napchala :-)))
    Akurát dnes sme v škole hovorili, že ich majú po 4 eurá, akosi mooooc :-((((
    Koláčik výborný a krásny súčasne, s posýpkou mám veľmi rada :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, čerešne sú v obchodoch drahé už po niekoľko rokov ... a možno sú tiež z dovozu ... :)))))
      Danka, pozdravujem ... pa pa L.

      Odstrániť
  4. Lauri, a jak si tie čerešne krásne naukladala. Ty budeš asi pedant, že? :):) Ja to chytím a rozhodím, ako ma napadne. A tie fotky sú nádherné. Prajem krásny víkend. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... to ma naučila moja mamka ... vždy si aj ona dala záležať pri tomto koláči ... vravela, že na jednom kúsku MUSIA byť aspoň 4 čerešne ... tak sa toho držím aj ja a ukladám a ukladám ... a ešte vyberám kôstky ... to ona nerobila ... :))))
      ďakujem za pochvalu ... páčia sa aj mne ... :)))) darilo sa, pekné svetlo som mala v kuchyni ....
      pa L.

      Odstrániť
  5. Odpovede
    1. Miška aj v Indii sú čerešne? :)))) ale určite áno ... len si to tam neviem predstaviť ...
      Pozdravujem teba aj celú rodinku ... pa pa L.

      Odstrániť
  6. No aká náhoda :-) Čestné pionierske, neodpisovala som.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... máš príspevok o čerešniach? neviem ho nájsť ... neviem prečo sa mi nezobrazujú tvoje nové príspevky na google´+
      paa L.

      Odstrániť
    2. Akože nevieš? Veď je úplne posledný! Nie je len o čerešniach. Pôvodne som chcela dať iný názov a potom tesne pred zverejnením som ho zmenila :-) A prečo to nevidíš na g+? Úplne jednoducho preto, že som tam prestala odkazy na blog a vlastne ani nič iné, dávať. Prestalo ma baviť pozerať sa na plusky od ľudí, ktorí ich tam dávali bez toho, aby si na odkaz klikli :-( A takých tam je, bohužiaľ, väčšina (ako aj na fb). Ten, kto má záujem o môj blog, si ho dokáže nájsť aj bez g+.

      Odstrániť