sobota 20. júna 2015

Bazová limonáda ...

Baza je prírodnou lekárňou, ktorá púta sýtymi farbami a prenikavou vôňou. Má nespočetné terapeutické a imunitné vlastnosti. (chrípka, horúčka, zápcha, zápaly ústnej dutiny, infekcia horných dýchacích ciest,...).  Zbieranými časťami bazy sú najmä kvety (celé súkvetie) a plody.
Dnes vám ponúkam recept na osviežujúcu, šumivú bazovú limonádu pre rýchlu spotrebu.  Robila nám ju v detstve, pravidelne v tomto období naša mamka. Nikdy nezabudnem na tú vôňu a sviežu chuť nápoja vytiahnutého priamo z chladničky.


Budeme potrebovať na jeden veľký (5 litrový?) pohár :

500 g  kryštálového cukru
1 citrón
1 KL kyseliny citrónovej
na špičku noža sušené droždie
5 veľkých kvetov bazy
vodu

Cukor si rozpustíme v pol litri horúcej vody, vlejeme ho do pohára, nakrájame citrón na koliečka a tiež ho vhodíme do pohára.
Pridáme kyselinu citrónovú, kvety bazy a zalejeme vodou z vodovodu po vrch. Premiešame.

Previažeme celofánom a odložíme pohár na teplé miesto. Aj na slnko ...  Ponecháme na slnku 2-3 dni, keď je počasie chladnejšie aj dlhšie. Nápoj by mal skvasiť a mali by sa vytvoriť bublinky. Dávame pozor, aby sa nezačala tvoriť na povrchu plieseň.   Preto sa snažím urýchliť proces kvasenia pridaním štipky sušených kvasníc.  Potom stačí mať pohár na slnku 1-2 dni.
Zvyšnú bazu som rozložila v tenkej vrstve na plátno a sušila.  Výhodné je sušiť ju na tmavom a teplom mieste, aby si zachovala peknú farbu. Čím rýchlejšie sa usuší, tým lepšie.  Suším len časť s kvietkami, hrubšie stonky odstrihávam ... tie potrebujú na usušenie dlhší čas.
Po vykvasení nápoj scedíme do fliaš, odložíme do chladničky a podávame s ľadom. Ak sa bude zdať nápoj sladký, môžete ho zriediť vodou alebo minerálkou. Ale deti sladký nápoj budú milovať ...  :)

Majte pekný víkend ...
Vaša Laura  ♥

4 komentáre:

  1. Lauri, mám to tiež rada, ale nerobievam, lebo sama nevypijem a ani nechcem, keďže obsahuje cukor. Chodím ale každoročne na pohárik k mojej známej, ešte ma nevolala, musím jej pripomenúť, aby nezabudla urobiť :-)
    A cukorničku máš nádhernú!
    Peknú nedeľu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja si ju tiež riedim minerálkou aby nebola taká sladká ... a sirup, ten už vôbec nerobím ... nemá to u nás kto piť ... náme najradšej vodu z vodovodu. A potom minerálky ....
      Cukornička je zo starodávnej súpravy po prababke, ktorá si ju priniesla do svojej novej domácnosti z robôt v Rakúsach ... Dakedy pofotím a niečo o nej napíšem ...
      Danka, maj sa dobre a peknú nedeľu ... :) L.

      Odstrániť
  2. Lauri, cukornička nádhera. A vôbec všetky tie fotky sú parádne. Tento rok nejak na bazu nedošlo. Ale kedysi som nejakú limonádu robila ja ja. Snáď na rok. :):):) Maj sa krásne. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, nedá sa všetko postíhať ... záhrada ako tvoja dá určite zabrať ... :))
      pa pa L.

      Odstrániť