štvrtok 12. marca 2015

Prívarok z hrášku zahustený zemiakom

Prívarky boli kedysi častým jedlom ... moja starká im hovorila "čušpajz" ... ani neviem prečo ... ale mali sme ich radi ...  :)  Šošovicový, fazuľový, zemiakový ... moja mamka často robila mrkvový a hráškový. Práve na ten som si spomenula pri vymýšľaní čo na obed ... K tomu fašírka, volské oko, či obyčajné na tvrdo varené vajíčko a plnohodnotný obed je rýchlo na stole.  A treba aj zásoby v mrazničke pomíňať ...  :)


Budeme potebovať :

500 g  hrášku - čerstvý, alebo mrazený
maslo
cibuľu
2-3 zemiaky
zemiak väčší na zahustenie
soľ, korenie

Príprava je veľmi jednoduchá ... Na masle urestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu, pridáme hrášok, na kocky pokrájané zemiaky, chvíľu to popražíme, podlejeme trochou zeleninového vývaru  a dusíme do mäkka. Tekutinu necháme takmer vyvariť.  Medzitým si väčší zemiak na jemno nastrúhame (ako  na zemiakové placky) a keď máme hrášok mäkký, pridáme ho do hrnca. Pekne nám pokrm zahustí ... Podľa potreby ešte dosolíme, dokoreníme a podávame.

8 komentárov:

  1. Lauri, mám ešte v mrazničke nejaký hrášok, tak to spravím aj ja. :) Inak máš tu výborné recepty. Skúšala som pletenky, rumové mesiačiky, roládu z mletého mäsa....Len tej pohánke nejak nemôžeme prísť na chuť. Čo je škoda, lebo je veľmi zdravá. V nedeľu máme oslavu, tak som už pozerala, že čo upečiem. Asi ten tvoj malinový. Ahoj a dík. :):) Dana:):)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... ani nevieš, ako ma tvoj komentár potešil ... :)))) A z pohánky si nič nerob ... nie každému chutí ... má svoju špecifickú vôňu, či smrad ? :)))) Mne nevadí a chutí mi ... ale tiež ju obmedzujem, lebo som sa dočítala, že by ju nemali často konzumovať ľudia s vysokým tlakom ...
      Prajem všetko dobré ... :)

      Odstrániť
  2. Lauri, to je pravda, že kedysi sa prívarky robili akosi častejšie ako dnes, resp. teraz ich skoro ani nerobím.
    Ale určite najbližšie niečo urobím, narobila si mi chuť :-)


    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... veru bolo to tak ... Muž mi sem - tam vyčíta, prečo ich aj ja nerobím častejšie ... vtedy sa posnažím a urobím ... veď nám aj chutia ... :)))) Najčastejšie robím šošovicový a kyslý zemiakový. Som rada, že som inšpirovala aj teba ... :))))
      pozdravujem ... :)

      Odstrániť
  3. Lauri, čušpajz používajú aj na Gemeri. Je to z nemeckého Zuspeise. Recept super, mám rada len zeleninové omáčky či polievky. Múkou zahusťujem len v nevyhnutnom prípade. Vyzerá to chutne.
    L

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lusikka ... ďakujem za vysvetlenie pojmu ... :))) má to zmysel ... starká hovorila nemecky aj maďarsky ... :)))) a bola vychýrená kuchárka ... dnes sa už varí celkom inak ako za jej časov ... tak sa len inšpirujem ... :)
      pa pa

      Odstrániť