streda 25. februára 2015

Háčkovaná sieťovka - návod.

Minule som niečo hľadala a ako to už býva,  našla som celkom inú vec ... :)))  Z tmavého kúta najspodnejšej skrinky som vytiahla klbko lesklého kordonetu, z ktorého sme pred mnohými rokmi so susedou háčkovali sieťovky, ktoré sa do seba zvinuli a zastrčené v kabelke boli vždy po ruke.  Urobili sme ich veľa ... tie moje som vždy podarovala a mne neostala jediná.  Pri pohľade na klbko som hneď vedela, čo s ním ...  Urobím si sieťovku do mojej kabelky ...  Ale ja sa poznám ...  niekto milý zas príde na návštevu a sieťka  zmení majiteľa ....  :)))


Taška sa háčkuje za pomoci  obyčajnej ceruzky ... takže okrem priadze a háčika si pripravte aj ceruzku, najlepšie s okrúhlym priemerom. A ešte k tej priadzi ... netuším, či ju teraz dostať v obchodoch, ale to nevadí, možno háčkovať aj z tenšej vlny, či inej priadze.

Asi 8 retiazkových očiek spojíme do kruhu a ďalej krátkymi stĺpikmi  urobíme šesťuholník s priemerom 10 cm.  A potom uháčkujeme ešte jeden, rovnaký.
Oba kúsky spolu zháčkujeme, jednu stranu, tú poslednú, necháme otvorenú ... šesťuholníky nám budú tvoriť dno tašky a cez nezháčkovanú stranu budeme sieťovku schovávať ... 

No a ďalej už pracujeme za pomoci ceruzky,  Budeme ju skrátka obhačkovávať.  Stále dokola, a uháčkované očká budeme z ceruzky postupne spúšťať. Pozor,  na otvorenej strane budeme pichať háčik len do jedného šesťuholníka ...   Pichneme do očka z predu, vzadu zachytíme priadzu, pretiahneme ju cez očko až hore nad ceruzku a spojíme do stĺpika.   Keď už máme na ceruzke stĺpikov veľa, jednoducho ich druhým koncom zošmyknene z ceruzky dole.  Pozor !  Nie všetky ... vždy si necháme niekoľko očiek pre lepšiu manipuláciu.
V ďalších radách postupujeme podľa obrázku :
Tašku ukončíme niekoľkými radmi krátkych stĺpikov, uháčkujeme  rukoviatka a máme hotovo ...
Sieťovku  zložíme tak, že ju natlačíme do otvoru, medzi šesťuholníky.   :)

Tak čo ... pustíte sa do toho ?   :))))
vaša Laura

14 komentárov:

  1. Lauro, síťová vypadá krásně. Příze Kordonet dělá své :-) A dá se koupit i nyní. Jak se Ti z ní háčkovala ta síťovka? Já jsem z Kordonet kdysi háčkovala sukni a i když je sukně překrásná, tak u toho háčkování jsem si musela chvíli zvykat na to, jak tato příze klouže... Díky za návod, ráda bych v dohledné době také vyzkoušela :-) Krásný den Anička

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička ďakujem za pochvalu ... :) Večer som ešte hľadala na nete a ako hovoríš ... lesklý kordonet dostať kúpiť i dnes, pod názvom MAYA. Pri tejto taške sa mi s ním pracovalo dobre ... Ceruzka to istila ... skôr mi ona robila problém ... ale len chvíľu, kým si zvykneš .. Ja som zas z tohoto kordonetu mala pletené tričko ... presne z tejto farby, bolo ťažšie ako ostatné tričká a krásne padalo na tele ... rada som ho nosila ... Budem len rada, keď si tašku urobíš a kľudne sa aj pochváľ na blogu ... :) Pozdravujem a tiež prajem pekný deň ... :)

      Odstrániť
  2. Tak to u nás v Čechách se dá koupit pod stejným názvem jako kdysi - vyrábí ji v různých variantách Niťárna Česká Třebová. A se svou sukní z lesklého kordonetu mám stejnou zkušenost - byla o dost těžší než všechny ostatní, i když byla jen ke kolenům a v létě navíc příjemně chladila :-) Tašku určitě vyzkouším, jen ten čas na ni vyšetřit :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauri, veľmi šikovná a pekná sieťovečka. :):) Aj by som sa na to dala, len už som asi zabudla háčkovať. :):):) Ale možno by som sa do toho dostala. :):) Za pokus by to stálo. Je ozaj veľmi pekná. :):)Ahoj. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, je aj praktická ... skladná a veľa sa do nej zmestí ... Bicyklovať, plávať a háčkovať sa nezabúda ... :))))) určite by si do toho prišla ... maj sa dobre, prajem pekný večer ... :)

      Odstrániť
  4. Vydarená sieťovka. Pri takej práci si človek asi cibrí aj trpezlivosť. Aj by som sa pustila, ale k háčkovať žiaľ neviem.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... nikdy nie je neskoro sa niečomu priučiť ... ale to niečo musí baviť, zaujať ... však ? :)
      pozdravujem L.

      Odstrániť
  5. Wooooou to je bomba...a ešte aj skladacia, no teda, to by stálo za to uháčkovať si ju :-) možno raz skúsim.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mery ... je to taká kabelková prvá pomoc ... keď urobíš neplánovaný nákup ... háčkovanie nie je náročné a práca rýchlo pribúda ... :)
      pa pa L.

      Odstrániť
  6. Takúto uhačkovanú tašku som kedysi začala robiť z časopisu Dorka, dostala som sa až po dno :) a ďalej som nejako nevedela pochopiť čo s tým...stráááááášne som sa potešila tvojmu návodu, môžem ju konečne po rokoch dokončiť. Mám ju rozrobenú z modrého kordonetu. Ďakujem. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Takúto uhačkovanú tašku som kedysi začala robiť z časopisu Dorka, dostala som sa až po dno :) a ďalej som nejako nevedela pochopiť čo s tým...stráááááášne som sa potešila tvojmu návodu, môžem ju konečne po rokoch dokončiť. Mám ju rozrobenú z modrého kordonetu. Ďakujem. Eva

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Klaudia prosím,ako urobím ,sestuholnik?

    OdpovedaťOdstrániť