utorok, 17. februára 2015

Francúzske zemiaky

Viete o tom, že francúzi nepoznajú parížsky šalát ani francúzske zemiaky?  Je to  paradox, ale tieto jedlá sú naše ... slovenské ... nie síce rýdzo ... ale je to tak ...  :)))
Dlho som váhala, či tento recept sem dať ... ale keď môj blog má byť kuchárskeou knihou, či zbierkou mojich receptov pre blízkych i vzdialených ľudí ... patrí sem.


Budeme potrebovať :

zemiaky  cca 1,5 kg
4 vajcia na tvrdo uvarené
klobásku   
(do tohoto receptu je ale najlepšia slovenská točená saláma - najlacnejšia ...  )
1 šľahačková smotana
soľ, korenie
majorán

Zemiaky uvaríme v šupe, nie celkom do mäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme.  Nakrájame aj ostatné suroviny.  Zapekaciu misu vymažeme maslom a vrstvíme na koliečka nakrájané zemiaky, nakrájané vajcia a klobásku.  Zemiaky vždy osolíme, okoreníme a posypeme troškou majoránky.  Vrstvíme, kým všetko neminieme ...  Končíme vrstvou zemiakov.  Všetko nakoniec zalejeme smotanou a strčíme do rúry.  Zapekáme na 180 stupňov asi 35 - 40 minút ... kým vrch nechytí peknú farbu.

Podávame s kyslou uhorkou, alebo zeleninovým šalátom.


11 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Ilonka ... je to jedlo, ktoré nokdy nesklame ... však ? :)
      pozdravujem ... :)

      Odstrániť
  2. To som už veľmi dávno nerobila a ani nejedla. Ďakujem za pripomenutie.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... tiež som ich robila po dlhom čase ... stále treba hútať, čo do hrnca ... :)
      pekné dni prajem ... :)

      Odstrániť
  3. Stará klasika. Ale krásne nafotené, až mi slinky krúti. :-) Dana. :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))))) Danka ďakujem za pochvalu, aj návštevu môjho blogu ... :)
      pozdravujem ... :)

      Odstrániť
  4. Lauri, u nás robievame zo surových. Prepečú sa pekne a najlepšie sú tie naspodku a navrchu chrumkavé. Francúzske podľa toho, že sa zapekajú. Gratinované naskladané plátky zemiakov zrejme obkukal ktosi z francúzskej kuchyne, pridal čosi, iné ubral a ustálila sa táto verzia. Francúzi zapekajú aj bez údeniny. Ale ako došli španielske vtáčky k názvu, to netuším :-)
    L

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lusikka ... Zas som o niečo múdrejšia ... človek sa učí celý život ... :)))) Vyskúšam ich urobiť aj podľa teba ... zemiaky za surova ... Ja ich tak zapekám s cuketou a dobré to je ...
      Ďakujem za návštevu a milé komentáre ... paa L.

      Odstrániť