pondelok 9. februára 2015

Domáci vanilkový cukor

Vanilka je medzi koreninami hneď druhá najdrahšia korenina po šafráne. Ľudia ju nazývajú aj kráľovnou medzi koreninami. Práve tá časť, ktorá nás na rastline zaujíma je vlastne tobolkou jedlej orchidey pochádzajúcej z Mexika. Jej vôňa je očarujúca...  Avšak niektorí výrobcovia asi ani nevedia ako taký vanilkový lusk vyzerá, na akej rastline rastie a ako sa z nej získava. A to je veľmi smutné ...  Veľmi dobre vieme, že pečenie sa bez vanilkového cukru nezaobíde a ako som už spomínala najväčšou katastrofou je, že predávaný vanilkový cukor s vanilkou toho veľa spoločného nemá. V súčasnosti vyrábaný cukor tohto druhu sa vyrába z klasického krupicového cukru a uhlia. Áno, dobre počujete. Vyrába sa z hnedouhoľného dechtu.
Hlavne cukor vanilínový ... Samotná látka vanilín, vyrábaná z hnedouhoľného dechtu sa nazýva etylvanilín. Je to vlastne aromatickejšia verzia prírodného vanilínu. Je tri až štyrikrát aromatickejší ako prírodný vanilín.

Všetky testované vanilkové cukry dopadli v teste veľmi zle, pretože obsah vanilky v grame cukru bol naozaj nízky a to znamená, že platíme za obyčajný cukor, ktorý sa hrá na vanilkový.
zdroj internet


A pritom je to také jednoduché ... teda, urobiť si pravý vanilkový cukor doma ...
Budeme potrebovať :
dobre tesniacu nádobu
jemný krupicový cukor
pravú vanilku  ... napríklad z Madagaskaru ...  :)))

Najskôr špicom noža po dĺžke rozrežeme tobolku a vyškrabeme drobučké voňavé zrniečka (hovorí sa im kaviár).  Tie zmiešame s cukrom a  cukor vysypeme do pohára s tesnniacim uzáverom.
Prázdne tobolky nastrkáme do cukru ... zahrabeme ich a pohár uzavrieme.

Nasledujúce dni občas potrasieme. Po 3-4 týždňoch je pripravený k použitiu. Nakrájanú vanilku môžeme opätovne použiť do nového cukru alebo ju povariť v mlieku keď chystáme vanilkový puding, ryžovú kašu či vtáčie mlieko.
Cukor môžete urobiť aj tak, že do neho vložíte celý struk alebo celý struk nakrájaný na menšie kúsky.

6 komentárov:

  1. Lauri, ďakujem ti za nahliadnutie na môj blog. Teším sa. :):) A dík aj za odpoveď ohľadom foťáka. No a keď píšeš o tom vanilkovom cukre, tak veru si musím spraviť aj ja svoj. Kedysi som ho tiež robievala, ale potom som zlenivela. Ale napravím to. :-)Zdravím Ťa. Ahoj. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka neni zač ... prajem veľa námetov na zaujímavé príspevky a pekné fotočky .. Tiež pozdravujem ... :)

      Odstrániť
  2. Ahoj Laura, ďakujem za poučný článok. Som už na svete dosť dlho, ale toto som ani netušila. Už budem kupovať iba vanilkový struk a pripravovať si cukor doma.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... tiež som dlhé roky kupovala vanilínový cukor ... kým som o ňom nenašla článok na nete ... a nie jeden ... :)
      ďakujem za návštevu i komentár ... :)

      Odstrániť
  3. o ano toto prakrizujem uz dlhe roky... a som velice prevelice spokojna :) treba to urcite vykusat ... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka ďakujem ... tiež pri pečení do cesta, alebo do plnky šupnem lyžicu tohoto cukru a on všetko krásne prevonia ... :)
      zdravím a prajem pekný deň ...

      Odstrániť