pondelok, 19. januára 2015

Taliansky jablkový koláč.

Recept som našla na stránkach food blogerky Sonii Vladykovej. Keď navštívite jej blog, ocitnete sa v talianskej kuchyni plnej vôní a pochúťok stredomoria. :)    Pôvodný názov koláčika je  Ciambella di mele, teda Jablkový veniec a je v talianskych domácnostiach veľmi obľúbený.  Oslovil ma svojou jednoduchosťou týkajúcou sa surovín, ale najmä prípravy. Patrí totiž medzi "hrnčekové" recepty. :)


Ja som však nedodržala formu pôvodného múčnika, za čo sa autorke ospravedlňujem.  :)))) Vôbec mu to ale neubralo na jemnosti a nadýchanosti ...  

Teda, čo budeme potrebovať :

1 kelimok  bieleho jogurtu  (smotanového ... žiadne želatínové náhražky)
1,5  kelimku cukru   (dala som jemný kryštálový)
1 vanilkový cukor
3 vajcia
1 kelimok slnečnicového oleja
3 kelimky hladkej múky
1 prášok do pečiva  (PDP)
3 väčšie jablká
ja som pridala aj hrozienka, v pôvodnom recepte však nie sú ...


Jablká očistíme a nakrájame na drobné kocky.  Potom si v mise zmiešame jogurt s cukrom a vanilkovým cukrom, do toho zapracujeme 3 celé vajcia a dobre vyšľaháme.  Pridáme olej, múku s PDP a nakoniec očistené a nakrájané jablká.  Cesto vylejeme do okrúhlej formy, ktorá má v strede "komín", a ktorú sme si dobre vymastili a vysypali hrubou múkou.  Vrch ešte môžeme ozdobiť jablkami.
Pečieme  pri 180 stupňoch  30 - 35 minút.  Pred podávaním pocukrujeme ...

Ešteže som stačila pofotiť ...  mizol pred očami  ...   :))))

4 komentáre:

  1. Lauro děkuji moc za milá slova i za vyzkoušený koláček, i v Tvé podobě je úžasný :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Soni ... ďakujem za pochvalu ... je to skvelý recept ... :)
      prajem všetko dobré ... :)

      Odstrániť
  2. Hmmm ... ten musí být opravdu dobrý ... vypadá nádherně:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka ... a veľmi jednoduchý ... s tvojom malou pomocou ho zvládne i tvoj vnúčik ... :)

      Odstrániť