utorok 6. mája 2014

Šalátová polievka

Nikdy som ju nemala rada a volali sme ju vechťová ... naše staré matere totiž uvarili celý šalát a to si viete predstaviť ...  brrrr.....
Moja mamka ju už varila ináč ... do základu naselaka čerstvý šlátik a ten bol krásne chrumkavý ... základ treba dokonale ochutiť, aby sladkokyslá chuť bola plná ...
Šalát si pestujeme sami ... v sklenníku ... V čase keď dorastá, býva táto polievočka na stole veru často ...  :)))  Dnes som ju varila v tomto roku prvý krát ...  Je to veľmi jednoduché, veď vyskúšajte ...  :)



Budeme potrebovať :

olej
hladkú múku
vodu
smotanu na varenie
hlávkový šalát
vajcia uvarené na tvrdo
soľ, cukor, ocot
kôpor

Na oleji zapeníme hladkú múku (asi 3  varešky) a keď múka začne voňať, zalejeme ju smotanou, dáme pozor aby nevznikli hrudky, ak je treba, rozriedime vodou. Vlastne si urobíme polievkový bešamel ...  :)
Necháme ho trchu vychladnúť a dochutíme soľou, cukrom, octom.

Nasekáme umytý hlávkový šalát ... nadrobno ...

Šalát dáme do polievkového základu a už NEVARÍME  !!!  Chceme ho mať chrumkavý ...  :)

Nakoniec pridáme vajíčka uvarené na tvrdo a nasekaný kôpor ...

... a podávame   :)   Prajem dobrú chuť ...
Polievka je dobrá aj vychladená ...

10 komentárov:

  1. vyzerá super! vy pochádzate z Oravy? lebo ja áno a slovo vecheť nepozná len tak hocikto :) aj v našej rodine sa s veľkou obľubou varievala, dokonca aj jej hustejšia verzia - prívarok.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Natália, ja som od Topoľčian a vecheť sme tiež doma mali :-)))) Ale to je už stráááášne veľa rokov. Dnes to už asi nikto nepoužíva, na umývanie riadu máme predsa rôzne hubky.

      Odstrániť
  2. Tak salátovou polévku jsem ještě nikdy nejedla.... a ani jsem o ní myslím ani neslyšela:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka, tu na Slovensku je celkom bežná ... a jednoduchá ... urobíš si zásmažkový (u vás tuším jíškový) základ, so smotanou ... bez nej je polievka vodová, nie je taká chutná ... ochutíš a nasekáš šalátik ... :) prajem pekný deň ...

      Odstrániť
  3. Natali ... som z Prievidze a tu sa slovko vecheť bežne používa. neviem ako u vás, ale tu na pomenovanie handričky na riad ... no a v minulosti, keď ešte nepoznali jar, pur, mala tá handra ssvoj špecifický smrad ... takže to pririvnanie nič moc ... :))))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno, presne viem, o čom hovoríš :) ja som myslela, že len na Orave poznajú toto milé slovko, lebo napríklad na východe to nepoznajú, tam som sa stretla so slovom pomytek :)

      Odstrániť
  4. Ako dieťa som túto polievku veru nemusela, teraz ma lákajú všetky jedá, čo som moc nejedávala. Presne ako Tvoja lákavo vyzerajúca polievočka, asi ju teraz spravím.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evka, ďakujem za komentár ... napíš, ako ti chutila ... :)

      Odstrániť
  5. Moc zajímavá polévka.Takovou jsem ještě nejedla.
    Moc zdravím Anny

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Anna, ďakujem za návštevu aj za sledovanie ... ste srdečne vítaná ... :) Asi v Čechách táto polievočka moc známa nie je ... Ajka zanechala podpbný komentár ... :) treba vyskúšať a hlavne dobre dochutiť základ ... potom už len šalát a vajíčka ... :) Pozdravujem tiež ...

    OdpovedaťOdstrániť