nedeľa, 27. októbra 2013

Sushi ryža

Základom sushi je dobre urobená ryža. Ryžu treba vedieť pripraviť, vôbec to však nie je zložité.
Rozpis je pre 4 osoby,  z tohoto množstva ryže by sme mali urobiť 5 roliek, teda  30 kúskov sushi



Budeme potrebovať :

500 g  špeciálnej ryže na sushi   -   bežne sa dá kúpiť v supermarketoch
Na marinádu :
6 PL   ocot  -  originál ryžový ocot
3 PL  hnedého cukru
1/2  KL  morskej soli



Ocot, cukor a soľ zmiešame v manšom hrnčeku a privedieme do varu, odložíme na chladné miesto.

Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v tejto nádobe pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min.



Voda bude nad povrchom ryže asi 1-2 cm. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime.


Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej (originál bambusovej), keramickej alebo smaltovanej nádoby.  Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Používame polievkovú lyžicu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou vareškou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto.


Po vychladnutí je ryža pripravená na prípravu sushi.  Má jemnú nevtieravú chuť a je dostatočne lepkavá ... pekne drží pokope.





Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára