piatok 27. januára 2017

Hrach po anglicky ...

... sa povie  peas  ...   to som si našla v slovníku ... ale nemyslela som to takto ...  zaujal ma rovnaký  titulok na stránke najnovšieho Apetitu ...

U nás je hrachová kaša veľmi obľúbená a obilninové a strukové kaše sú práve v tomto období pre náš organizmus veľmi prospešné ...
Hlavnou prednosťou hrachu a ostatných strukovín je, že obsahujú veľa rastlinných bielkovín.  Fazuľa, hrach, šošovica a sója by mali tvoriť súčasť nášho jedálničku  a to najmä pre ich nutričné a energetické hodnoty.a práve teraz v zime vedia zahriať náš organizmus ...

Preto som sa potešila novému receptu na anglickú hrachovú kašu - pease pudding ...  reku, obohatím náš jedálny lístok.  A myslíte si, že sa príprava kaše nejako líši od našej ?  Vôbec nie ... veď posúďte .


Budeme potrebovať
500 g suchého poleného hrachu
1  zemiak
1  cibuľu, nakrájanú na drobno
zväzok byliniek /bobkový list,  petržlenová vňať, rozmarín/
2 klinčeky
1 lyžica rozpusteného masla k podávaniu
2 strúčky cesnaku
mletá červená paprika, čierne korenie
údenina, chlieb

Všetky položky až po klinčeky dáme do kastróla s hrubým dnom a zalejeme vodou. /asi dvojnásobkom objemu hrachu/.  Privedieme k varu, zmiernime oheň a pomaly varíme do zmäknutia. Vodu podľa potreby dolievame,  občas premiešame.
Potom vyberieme bylinky a klinčeky, vodu necháme vyvariť .  Pridáme rozpustené maslo a hrach popučíme vidličkou, alebo rozmixujeme ...  Ja som nemixovala, mám rada štruktúru jedla na tanieri ...  Pridáme prelisovaný cesnak, posypeme  mletou paprikou /môže byť aj chili/ a mletým čiernym korením ...
Podávame s opečenou údeninou a čerstvým chlebom ...
Všetkým, ktorí si jedlo pripravia podľa môjho receptu, prajem dobrú chuť ...

vaša Laura  ♥




4 komentáre:

  1. Ahoj Lauri,
    práve si mi pripomenula, že sme toto jedlo dávno nemali a preto ho tento krát pripravím podľa Teba. Mňam. Ja zvyknem niekedy ku kaši podávať aj volské oko :-)
    Maj sa krásne,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, volské oko urobím občas k tomu aj ja ... Som rada, že som ťa inšpirovala ... pa pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  2. A inšpirovala si aj mňa :-)))
    Lauri, predstav si, že ja takéto kaše nerobievam, pritom strukoviny varím hlavne v zime dosť často, ale len ako polievky. Asi preto, že kaše nerobila ani moja ani mužova mama. Večer som sa muža pýtala, na čo má chuť, že neciem čo zajtra stvoriť a už viem, skúsim to aspoň z polovice dávky. A máme v chladničke aj nejaké špekačky :-)
    A ešte, vidíš, veď tí Angličania varia rovnako!
    Dúfam, že si už so zdravím lepšie, ale dávaj pozor na stále sa rozširujúcu sa chrípku!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, už mi je lepšie, ale tá chrípka ma desí ... Všade kašľajúci a kýchajúci ľudia ... minule som odišla z jedného obchodíku bez nákupu ... predavačka s vreckovkou na nose a ústach kašľala na celý obchod ... mnohí ľudia sú veľmi nezodpovední a s chorobou neostanú v posteli ... juj ...
      Kaša vám bude určite chutiť ... veď je s cesnakm ... hi hi ...
      paa L.

      Odstrániť