utorok 20. septembra 2016

Figy

Figy sú v čerstvom stave dostupné u nás len v posledných rokoch. Patria k ovociu, ktoré si nekupujem často ... Niekdy si kúpim pár kúskov pre spestrenie ovocného šalátu, alebo len-tak na zjedenie ... výborné sú totiž k rôznym syrom ... podobne, ako hrozno ...


Figy sú veľmi zdravým ovocím ...Sú energetickou bombou a obsahujú veľa dôležitých vitamínov ... málo vitamínu C , ale celú škálu vitamínov skupiny B, teda  B1, B2, B3. B6, kyselinu pantoténovú, listovú a betakarotén. Figy sú tiež dobrými dodávateľmi minerálov, najmä  draslíka, vápnika, horčíka,   fosforu, železa a zinku. Sušením sa všetky látky viacnásobne skoncentrujú, Samozrejme, že aj cukor.

Figy sú však nielen chutnou a výživnou poživatinou, ale i liekom, a to nielen plody, ale prakticky celá rastlina. Figy varené vo víne sú vraj najlepším prostriedkom k rozháňaniu nádorov a opuchov. Stáročnými tradíciami sa vyskúšalo a overilo liečebné i podporné pôsobenie plodov figovníka pri srdcovocievnych ochoreniach, chudokrvnosti, únave, ako močopudný prostriedok i prostriedok na zmäkčenie stolice. Odvar fíg v mlieku sa používa na liečbu kašľa, bolesti v hrudi i krku, pri prechladnutí, angíne, preťažení hlasiviek. Odvar z listov zasa pomáha pri bronchiálnej astme, chorobách obličiek, proti hlístam. Listy majú aj protizápalový účinok, preto sa prikladajú na rany a vredy. Maceráty listov vo vodke sa v Arménsku používajú dokonca na liečenie malárie. Japonci zasa objavili vo figových plodoch protirakovinové látky, pôsobiace preventívne i brzdiace rozvoj rakovinových buniek. (zdroj internet)

Dostala som dve rastlinky figovníka, vraj keď budú väčšie a staršie, znesú teploty do -30 stupňov Celzia ...  tak ich vysadím von do záhrady ...  Len mám trochu obavy, či aj dozrejú ...  Má niekto z vás skúsenosti s pestovaním figovníka ?

Vaša Laura ♥
 

10 komentárov:

  1. A ja som ich ešte nekúpila a to som ich veru objavila v obchode. Keď čítam, aké sú zdravé............musím vyskúšať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, len vyskúšaj ... ja sa chystám ešte uvariť z nich trochu džemu ... vraj je veľmi dobrý ... tak uvidím ... bude to ale dosť drahý džem ... :)))))) pa L.

      Odstrániť
  2. Ja som si nedávno kúpila, ale vôbec neboli sladké a pritom boli úplne mäkké.
    Lauri, tie svadobné foto sú nádherné.
    pa, D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ďakujem ... aj za mladých ... :) figy boli sladké tak akurát ... sušené sú presladené až moc, čerstvé mi chutia oveľa viac ...
      pa pa L.

      Odstrániť
  3. Tak toto všetko som o figách ani netušila! Figovníky mám v záhrade od apríla 2015. Na jeseň som ich ničím neprikryla a prežili. Tento rok som mala v auguste iba 2 zrelé figy... nijako sa špeciálne o ne nestarám, len som im dopriala cez leto dostatok vody. Figovníky sme mali doma roky rokúce, ale asi neboli na správnom mieste. Moje rastú na veľmi slnečnom mieste- slniečko majú celý deň. Za rok neskutočne podrástli a zmohutneli. Vo Vašom prípade by som ich určite dala na zimu do kvetináča a niekde do pivnice. Mala som tiež malé rastlinky a nechala som ich úplne pri dome a zmrzli. Prajem veľa úspechov v pestovaní! Máte úžasný blog a rada skúšam Vaše recepty.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka, ďakujem za váš komentár ... teší ma, že sa moje recepty páčia ... :) Ja mám malé figovníky ešte v kvetináčoch ... čítala som, že von sa majú vysadiť po 3-4 rokoch ... vtedy by mali už odolať mrazu ... Prajem vám všetko dobré a pozdravujem L.

      Odstrániť
  4. Lauro, já tě zdravím ! ... mám taky u tebe co dohánět, už se těším ...
    Fíky jsem párkrát v životě koupila jen tak pro chuť a chutnají nám.. občas se teď objevují..
    Tvoje fotografie podzimu nahoře jsou nádherné !
    Měj se krásně, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka ahooooj ... chybala si mi ... Danka pisala, ze mas problem s pocitacom ... Prajem peknu nedelu ... pa L.

      Odstrániť
    2. Jarka ahooooj ... chybala si mi ... Danka pisala, ze mas problem s pocitacom ... Prajem peknu nedelu ... pa L.

      Odstrániť
  5. Lauri, moj kolega ma obrovsky krik figovnika a vzdy ma peknu urodu...tento rok som vysadila von aj ja dve rastliny, tak som zvedava, ci preziju zimu...dam potom vediet :-)

    OdpovedaťOdstrániť