Nikdy som ju nerobila, nikdy som ju nejedla ... Nevedela som, ako má vyzerť, tušila som, ako má chutiť ... Tak som prebehla niekoľko receptov na nete a vytvorila si z nich vlastnú verziu. Manžel bol najskôr skeptik ... vraj toľko zelenej hmoty ... bude to brydké, silné ... nebude sa to dať jesť ... naložil si opatrne ... Chuť a jemnosť polievky nás prekvapila ... bola vynikajúca ...
Budeme potrebovať :
Medvedí cesnak ... 3 hrste
cibuľu
kúsok masla, olej
2-3 zemiaky
1,2 litra zeleninového vývaru
mlieko, alebo smotana podľa chuti
muškátový oriešok
kúsok masla na zjemnenie
Do hrnca som dala trochu masla a oleja, orestovala som na ňom cibuľu, po chvíli aj na kocky nakrájané zemiaky. Zaliala som ich zeleninovým vývarom a varila, kýmnezmäknú ...
Kým sa zemiaky varili, nakrájala som listy cesnaku ... toto je jedna hrsť ... :)
Keď zemiaky zmäkli, pridala som do polievky nakrájaný cesnak a necháme prevrieť.
Potom som všetko ponorným mixérom rozmixovala dohladka, priliala mlieko, (kto chce, pridá smotanu na varenie ... neudávam množstvo, každý si polievku zriedi podľa seba ... ) ochutila som to strúhaným muškátovým orieškom. Necháme prevrieť a máme hotovo ... Nakoniec som polievočku zjemnila kúskom masla. Kto použije smotanu, maslo už nepridáva ...
Podávame s opečeným chlebom alebo pečivom.
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
štvrtok 31. marca 2016
utorok 29. marca 2016
Boli sme na medveďom cesnaku ...
V nedeľu bol krásny deň ... veľkonočný, slnečný, teplý ... úplný opak zamračenej soboty ... S Katkou sme boli v Bratislave. Prišiel čas aj na jarnú prechádzku spojenú so zberom medvedieho cesnaku. Veď je jeho sezóna, treba si doplniť zásoby.
Vybrali sme sa teda k Veľkému Draždiaku. Je to pekné, veľké jazero v centre Petržalky s prekvapivo čistou vodou ...
Najskôr sme sa prešli okolo vody a potom sme zamierili do blízkeho lesíka.
Všade kde sa pozrieš je medvedí cesnak ...
Stačí sa len zohnúť a hneď máš plnú tašku ...
Cestou domov bolo stále čo fotiť ...
Cesnaku bolo veru neúrekom ...
Uvarila som z neho polievku (recept bude), zamrazila som si zásobu na zimu a urobila obľúbené pesto. Recept TU .
Ďakujem za nahliadnutie a prípadné komentáre ... :)
Vaša Laura ♥
Vybrali sme sa teda k Veľkému Draždiaku. Je to pekné, veľké jazero v centre Petržalky s prekvapivo čistou vodou ...
Najskôr sme sa prešli okolo vody a potom sme zamierili do blízkeho lesíka.
Všade kde sa pozrieš je medvedí cesnak ...
Stačí sa len zohnúť a hneď máš plnú tašku ...
Cestou domov bolo stále čo fotiť ...
Cesnaku bolo veru neúrekom ...
Uvarila som z neho polievku (recept bude), zamrazila som si zásobu na zimu a urobila obľúbené pesto. Recept TU .
Ďakujem za nahliadnutie a prípadné komentáre ... :)
Vaša Laura ♥
piatok 25. marca 2016
Veľkonočná ...
Studená vodička, farebné vajíčka,
koláčik makový, korbáčik vŕbový. Dobrej šunky, mnoho vajec, k tomu ešte
chleba krajec. Do pohára vínečka, k tomu veľa zdravíčka.
utorok 22. marca 2016
Pravé domáce maslo
Už ste sa niekedy zamýšľali nad pôvodom masla?
Všetko to začalo v štvrtom tisícročí pred našim letopočtom v Ázii. Tamojšie kočovné kmene sa premiestňovali z miesta na miesto s poriadnymi zásobami mlieka. Nerovná hrboľatá cesta spôsobovala otrasy koča v takej miere, že mlieko v taškách a vakoch začalo na povrchu peniť a vytvárať tak smotanu. Tá sa vďaka zhode náhod a hlavne pretriasaním zrazila na prvé maslové hrudky. Ázijské kmene si po čase osvojili metódu výroby masla a ostatných mliečnych výrobkov a svoje majstrovstvo tak šírili ďalej na západ. Asi netreba pripomínať ako veľmi si vážilo maslo indické obyvateľstvo vyznávajúce hinduizmus, v ktorom je krava posvätné zviera.
Všetko to začalo v štvrtom tisícročí pred našim letopočtom v Ázii. Tamojšie kočovné kmene sa premiestňovali z miesta na miesto s poriadnymi zásobami mlieka. Nerovná hrboľatá cesta spôsobovala otrasy koča v takej miere, že mlieko v taškách a vakoch začalo na povrchu peniť a vytvárať tak smotanu. Tá sa vďaka zhode náhod a hlavne pretriasaním zrazila na prvé maslové hrudky. Ázijské kmene si po čase osvojili metódu výroby masla a ostatných mliečnych výrobkov a svoje majstrovstvo tak šírili ďalej na západ. Asi netreba pripomínať ako veľmi si vážilo maslo indické obyvateľstvo vyznávajúce hinduizmus, v ktorom je krava posvätné zviera.
Ľudia boli z „objavu“ masla takí nadšení, že
sa snažili osvojiť si jeho výrobu v rôznych civilizáciách. Vďaka tomuto
nadšeniu začali postupne vyvíjať nástroje na mútenie masla. Prvý sa
pripisuje starovekej sumerskej civilizácii, ktorá je v dejinách známa
práve svojou technologickou vyspelosťou a rôznymi objavmi. Postupne sa
tieto nástroje vyvinuli do podoby dnešnej zbušky, maselnici, mútovníka, bodenky, alebo aj dbánka.
Nedajte sa však zmiasť. Všetky tieto názvy pomenúvajú jednu a tú istú
vec, ktorú máte možno niekde na povale, alebo ju obdivujete u babky
niekde na dedine.
Zdroj: valchshop.sk
Zdroj: valchshop.sk
Ja som mala v chladničke veľký pohár nepasterizovaného mlieka z družstva ... vytrvorila sa mi na ňom dosť veľká vrstva smotany ... (na fotke je po nej iba stopa)
Kdesi na nete som videla domácu, činžiakovú výrobu masla ... teda nie v maslenici. Tak som to skúsila ... smotanu som dala do šľahača a zapla na najvyššie otáčky. Najskôr vznikla hustá šľahačka ...
Potom som pokračovala v šľahaní, až kým sa smotana nezrazila ... Oddelilo sa maslo od srvátky ... Maslo som pozbierala do misky.
V šľahači ostala len srvátka ...
Maslo som potom povymývala v studenej vode od zbytkov srvátky a uložila do chladničky ...
Získla som maslo vynikajúcej chuti bez zbytočných éčok. Mali sme skvelé raňajky ... :)
Ak nemáte prístup k väčšiemu množstvu mlieka priamo "z dvora", môžete si vyrobiť maslo z dvoch šľahačkových smotán 30-33 % ...
Viem, finančne sa to neoplatí ... ale ten pocit, že ja si dokážem vyrobiť maslo sama, je na nezaplatenie ... :)
Vaša Laura ♥
sobota 12. marca 2016
Losos na grile s bylinkovou omáčkou
Mám na blogu už niekoľko receptov z lososa : TU, TU a TU. Jeho príprava je jednoduchá a rýchla ... Dobré a kvalitné mäso nepotrebuje zložitú prípravu s množstvom ingrediencií.
Dnes som ho pripravila na masle a urobila som základnú bešamelovú omáčku obohatenú o čerstvú pažítku ... Bylinky môžete použiť podľa vlastných zásob a chutí ...
Dnes som ho pripravila na masle a urobila som základnú bešamelovú omáčku obohatenú o čerstvú pažítku ... Bylinky môžete použiť podľa vlastných zásob a chutí ...
Pre dve osoby budeme potrebovať :
350 - 400 g filet z lososa
kúsok masla
soľ, korenie
na omáčku :
šľahačkovú smotanu
1 PL hladkej múky
maslo
soľ, korenie
trošku cukru
nasekanú pažítku
1 PL hladkej múky
maslo
soľ, korenie
trošku cukru
nasekanú pažítku
1 lyžičku dijonskej horčice
Filet z lososa kúpený v supermarkete som prekrojila na dve časti, nasolila, nakorenila som ho a nechala chvíľu postáť.
Medzi tým som urobila omáčku :
Na rajničke som zohriala trochu masla, opražila na ňom zarovnanú lyžicu
hladkej múky a po chvíli som to zaliala smotanou. Smotany dáme najskôr
menej, aby omáčka nebola veľmi riedka ... radšej pridáme, ak bude
treba. Po prevarení a zhustnutí som omáčku ochutila soľou, trochou cukru, lyžičkou horčice a citrónovou šťavou. Nakoniec som pridala nadrobno nakrájanú pažítku.
Lososa som potom opečiekla na masle na grilovacej panvici zo všetkých strán, na tanieri ho
prelejeme omáčkou a podávame ... najlepšie s varenými zemiakmi a
šalátom.
Prajem dobrú chuť ... Vaša Laura ♥
piatok 4. marca 2016
Kysnuté lokše so syrom a maslom
Našla som tento recept na nete ... zapáčil sa mi a vyskúšala som ho ... dnes na obed ... ku kyslej šošovici ... Lokše sa pečú na suchej panvici ... nevysmážajú sa, nenasiaknu olejom. Chutili nám ...
Budeme potrebovať :
500 g hladkej múky
250 ml vlažnej vody
30 g kvasníc
1 KL cukru do kvásku
1 vajce
4 PL bieleho jogurtu
4 PL oleja
1 KL soli
štipku razce
maslo ma potretie
na plnku: 300 g strúhaného syra, 1 vajce, cesnak
Na pomúčenej doske vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme na 8 kúskov. Každý z nich vyvaľkáme do kruhu, uložíme syrovú plnku.
Plnku zabalíme ...
A opäť vyvaľkáme na tenko.
Opekáme z oboch strán na suchej panvici ...
Vrch potrieme maslom a podávame ...
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať :
500 g hladkej múky
250 ml vlažnej vody
30 g kvasníc
1 KL cukru do kvásku
1 vajce
4 PL bieleho jogurtu
4 PL oleja
1 KL soli
štipku razce
maslo ma potretie
na plnku: 300 g strúhaného syra, 1 vajce, cesnak
- 100 ml vody ohrejeme, pridáme droždie a cukor. Premiešame a necháme 10 minút na teplom mieste postáť.
- Múku prosejeme do misy, pridáme olej, jogurt, vajíčko, vlažnú vodu, soľ a nakoniec pridáme aj kvások. Zpracujeme hladké cesto, které necháme kysnúť na teplom mieste asi 1 hodinu.
- Syr postrúhame, zmiešame s vajcom a prelisovaným cesnakom.
Na pomúčenej doske vykysnuté cesto premiesime, rozdelíme na 8 kúskov. Každý z nich vyvaľkáme do kruhu, uložíme syrovú plnku.
Plnku zabalíme ...
A opäť vyvaľkáme na tenko.
Opekáme z oboch strán na suchej panvici ...
Vrch potrieme maslom a podávame ...
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)