Kaše boli kedysi obľúbeným a častým pokrmom ... Naši predkovia ich pripravovali na stovky spôsobov z čerstvo namletého obilia, alebo z uvarených a prelisovaných strukovín ... Dnes sa často konzumuje najmä zemiaková kaša a občas hrachová ...
Strukovinové kaše sú veľmi výživné, pre deti a pre osoby s citlivejším trávením sú najvhodnejšou formou konzumácie strukovín.
Budeme potrebovať:
400 g suchého hrachu
olej
cibuľu
2 PL hladkej múky
soľ
bobkový list
4 strúčky cesnaku
Hrach večer niekoľko krát prepláchneme v studenej vode, a necháme namočený do druhého dňa. Rýchlejšie sa nám uvarí ...
Ráno vodu scedíme, napustíme novú, má siahať 4 cm nad úroveň hrachu. Pridáme bobkový list, soľ a varíme na slabom ohni, kým nemáme hrach rozvarený... Trvá to asi hodinu ... Občas premiešame, aby sa nám hrach nepripálil ... Poprášime hladkou múkou, metličkou ju zapracujeme do kaše. Ochutíme prelisovaným cesnakom a spolu chvíľu povaríme ...
Cibuľu nakrájame na koliečka a do zlatova opražíme na oleji alebo masti.
Podávame s údeným mäsom, opraženou cibuľou a chlebom ...
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
piatok 29. novembra 2013
streda 27. novembra 2013
Osie hniezda
Dnes koláčik z kysnutého cesta ... Je mojou spomienkou na detstvo ... veľmi často ho pekávala naša mamka a pamätám si, že všetkým veľmi chutil ... :)
Budeme potrebovať :
500 g hladkej múky
2 PL kryštálového cukru
2 vajcia
1,5 dl oleja
2,5 dl mlieka
0,5 bal. prášku do pečiva
štipku soli
20 g droždia
maslo
škoricu
kakao
zomleté orechy
kryštálový cukor
Hladkú múku preosejeme do misy, pridáme kypriaci prášok, soľ a premiešame. Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne, vylejeme ho do múky, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a olej. Všetko spolu premiešame a vypracujeme vláčne cesto ... Na teplom mieste necháme vykysnúť.
Na doske vykysnuté cesto ešte premiesime, rozdelíme na 3 bochníky a tie natenko vyvaľkáme do oválu.
Vyvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom, kakaom, alebo škoricou, orechami, opäť plnku dobre pokvapkáme rozpusteným maslom a zvinieme ... Z tejto rolády potom nakrájame krúžky hrubé asi 4 cm a kladieme ich na plech reznou stranou. Necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť na teplom mieste a vo vyhriatej rúre upečieme ... :)
Budeme potrebovať :
500 g hladkej múky
2 PL kryštálového cukru
2 vajcia
1,5 dl oleja
2,5 dl mlieka
0,5 bal. prášku do pečiva
štipku soli
20 g droždia
maslo
škoricu
kakao
zomleté orechy
kryštálový cukor
Hladkú múku preosejeme do misy, pridáme kypriaci prášok, soľ a premiešame. Z časti vlažného mlieka, cukru a droždia pripravíme kvások. Keď vykysne, vylejeme ho do múky, pridáme vajcia, zvyšné mlieko a olej. Všetko spolu premiešame a vypracujeme vláčne cesto ... Na teplom mieste necháme vykysnúť.
Na doske vykysnuté cesto ešte premiesime, rozdelíme na 3 bochníky a tie natenko vyvaľkáme do oválu.
Vyvaľkané cesto potrieme rozpusteným maslom, posypeme cukrom, kakaom, alebo škoricou, orechami, opäť plnku dobre pokvapkáme rozpusteným maslom a zvinieme ... Z tejto rolády potom nakrájame krúžky hrubé asi 4 cm a kladieme ich na plech reznou stranou. Necháme ešte aspoň 20 minút podkysnúť na teplom mieste a vo vyhriatej rúre upečieme ... :)
utorok 19. novembra 2013
Čo práve robím
recyklujem ... teda, dávam odloženým veciam nový život ... som šička začiatočníčka, ale snažím sa vychytať všetky chybičky ... Inšpirujem sa na krásnych blogoch, kde autorky prezentujú svoju tvorbu. A som očarená ...
Najskôr som rozstrihala starý obrus a záves ... obrus bol prerezaný a záves ... ten na jednom mieste vybielilo slniečko ... našila som kuchynské chňapky, rukavice na horúce hrnce ... pre celú rodinu ... :)))) Síce nie sú tak krásne dozdobené ako tie, čo som si prezrela, ale sú moje ... a časom budú aj krajšie .... tieto dve mi zostali ...
Potom som zo starého baloniaku ušila nové podsedáky ... s aplikáciou ... božinku, aký pozor som si dávala pri našívaní slzičiek ... ale myslí, že dielko sa vydarilo a bude nám slúžiť ...
A z popáraného svetra som si uplietla svoje celkom prvé vlnené ponožky ... návod som našla na minibazare a dotyčnej šikulke zaň ďakujem .... už mám rozrobené ďalšie a nesmierne ma to baví ... Keby ste vedeli, ako hrejú ... :)
No a nakoniec sa pochválim vencom, ktorý som uplietla a zavesila na dvere našej chaty ... v lese, takže žiadne stuhy, žiadne ozdoby, iba prírodný materiál, ktorý som našla v okolí ...
Najskôr som rozstrihala starý obrus a záves ... obrus bol prerezaný a záves ... ten na jednom mieste vybielilo slniečko ... našila som kuchynské chňapky, rukavice na horúce hrnce ... pre celú rodinu ... :)))) Síce nie sú tak krásne dozdobené ako tie, čo som si prezrela, ale sú moje ... a časom budú aj krajšie .... tieto dve mi zostali ...
Potom som zo starého baloniaku ušila nové podsedáky ... s aplikáciou ... božinku, aký pozor som si dávala pri našívaní slzičiek ... ale myslí, že dielko sa vydarilo a bude nám slúžiť ...
A z popáraného svetra som si uplietla svoje celkom prvé vlnené ponožky ... návod som našla na minibazare a dotyčnej šikulke zaň ďakujem .... už mám rozrobené ďalšie a nesmierne ma to baví ... Keby ste vedeli, ako hrejú ... :)
No a nakoniec sa pochválim vencom, ktorý som uplietla a zavesila na dvere našej chaty ... v lese, takže žiadne stuhy, žiadne ozdoby, iba prírodný materiál, ktorý som našla v okolí ...
Palacinková torta
Keď sme boli so sestrou malé, mamka nám často robila túto dobrotu.
Volali sme to omeleta ...Dnes viem, že omeleta je niečo úúúúplne iné,
ale spomienka na sladkú pochúťku vo mne zostane.
Budeme potrbovať :
3 vajcia
3 PL práškového cukru
3 PL hladkej múky
1 PL oleja
200 ml mlieka
plniť môžeme čímkoľvek ... zomletým makom, orechami, grankom, tvarohom, džemom .....
práškový cukor na posypanie každej vrstvy
žĺtka, práškový cukor, olej, mlieko a múku spolu v mise vyšľaháme
zvlášť vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej hmoty
pečieme palacinky, ale IBA Z JEDNEJ STRANY !!! palacinku neobraciame ... vytvoria sa nám na povrchu dierky a vtedy je palacinka prepečená ... tým, že obsahuje sneh z bielkov, je krásne nadýchaná, ľahučká, iná ...
Budeme potrbovať :
3 vajcia
3 PL práškového cukru
3 PL hladkej múky
1 PL oleja
200 ml mlieka
plniť môžeme čímkoľvek ... zomletým makom, orechami, grankom, tvarohom, džemom .....
práškový cukor na posypanie každej vrstvy
žĺtka, práškový cukor, olej, mlieko a múku spolu v mise vyšľaháme
zvlášť vyšľaháme tuhý sneh z bielkov, a zľahka ho vmiešame do žĺtkovej hmoty
pečieme palacinky, ale IBA Z JEDNEJ STRANY !!! palacinku neobraciame ... vytvoria sa nám na povrchu dierky a vtedy je palacinka prepečená ... tým, že obsahuje sneh z bielkov, je krásne nadýchaná, ľahučká, iná ...
palacinky ukladáme na tanier, snehovou stranou hore a každú hneď posypeme hojne orechami,
alebo grankom, pocukrujeme, môžeme potierať ochuteným tvarohom, alebo
inou plnkou podľa chuti stravníkov ... plnky môžeme aj kombinovať ...
ja som použila granko a orechy ...
a servírujeme stravníkom ... môžeme dozdobiť aj ovocím, kompótom ...
pondelok 11. novembra 2013
Veselá nákupná taška
Táto taška vám určite rozjasní deň ... Je ušitá z bavlnenej látky,
vnútro je z vatelínu a podšívky (bavlna) Celá je poprešívaná do
štvorcov, zapínanie na patku a gombík. Vnútri je vrecko na mobil, kľúče
či iné drobnosti. Štepovanie žltou niťou.
Inšpiráciu som našla v blogu " u Ajky" ... ďakujem ... :)
Inšpiráciu som našla v blogu " u Ajky" ... ďakujem ... :)
streda 6. novembra 2013
Hrnčekový syr
Budeme potrebovať :
200 g tvrdý syr eidam
200 g šunka
4 ks vajcia
maslo na vytretie šálok
strúhanka
Syr si nastrúhame, šunku nakrájame na drobné kocky
Klasické raňajkové porcelánové šálky vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Na jednu osobu jedna šálka, pre lepších papákov aj dve :)
Na dno šialky dáme vrstvu syra.
Potom vrstvu šunky (salámy, párkov ...)
Na to rozklepneme do každej šialky 1 vajíčko, môžeme osoliť, okoreniť ... ale ja nesolím ... syr je slaný dosť ...
Plnenie šialky ukončíme vrstvou syra.
Šialky
uložíme na plech (pekáč) a nalejeme do neho vodu ... Vložíme do rúry a
pečieme. Čas pečenia si každá odhadne sama podľa svojej rúry ... syr by
mal mať krásnu zlatú farbu a chrumkavú kôrku.
Podávame s varenými zemiakmi, kašou alebo hranolkami ...
dobrú chuť
Podávame s varenými zemiakmi, kašou alebo hranolkami ...
dobrú chuť
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)