Musaka
je tradičné zapekané jedlo Balkánu a Blízkeho Východu. Najznámejší
variant je musaka grécka, ktorá sa skladá z vrstiev mletého mäsa
poduseného s cibuľou a cesnakom, baklažánu a bešamelovej omáčky. Vyskúšala som uvariť ... chutila nám ... :)
Budeme potrebovať :
500 g mletého mäsa
1 cibuľu
5 strúčikov cesnaku
2 baklažány
400 g zemiakov uvarených v šupke
100 g paradajkového pretlaku
asi 2 dl červeného vína
asi 4 dl zeleninového vývaru
olivový olej
soľ, korenie
bobkový list. škorica
na bešamel :
100 g masla
2-3 varešky hladkej múky
4 dl mlieka
Najskôr si urobíme ragú.
Cibuľu nakrájame na drobno, cesnak na tenké plátky. Na panvici rozohrejeme olej, opražíme najskôr cibuľu do sklovita, neskôr pridáme aj cesnak. Potom pridáme mleté mäso a ďalej restujeme. Po chvíli pridáme 2
bobkové listy a paradajkový pretlak. Podlejeme červeným vínom a varíme,
kým sa alkohol neodparí. Podlejeme vývarom a dusíme domäkka. Ragú
ochutíme soľou a mletým čiernym korením.
Mlieko s 2 bobkovými listami ohrejeme v kastróle. Medzitým v menšom
hrnci rozpustíme maslo, pridáme múku a pripravíme svetlú zápražku. Do
vychladnutej zápražky postupne vmiešame ohriate mlieko. Dôkladne
premiešame, počkáme, kým bešamel nezhustne, privedieme do varu a za
stáleho miešania varíme aspoň 15 minút.
Umyté baklažány nakrájame na plátky a opečieme dozlatista z oboch strán na rozpálenej panvici na olivovom oleji. Osolíme, okoreníme a posypeme troškou mletej škorice.
Ošúpané zemiaky nakrájame na plátky. Časť poukladáme na dno
zapekacej misy a polejeme časťou bešamelu. Potom rozvrstvíme časť
pripraveného ragú a navrch poukladáme vrstvu opečených baklažánov.
Jednotlivé suroviny vrstvíme v takomto poradí, až kým neminieme všetky
suroviny. Ukončíme bešamelom.
Pečieme na 180 stupňov 40-45 minút. Po upečení necháme trochu vychladnúť, aby sa nám jedlo nerozpadlo.
Podávame so zeleninovým šalátom a bagetou ...
Prajem vám dobrú chuť ... :)
Vaša Laura ♥