... tak sa u nás volá táto výborná a sýta polievka s domácou cestovinou ... Varievam ju najmä v lete z čerstvo nazbieraných húb ... A pretože mi v chladničke ostali čerstvé šampiňóny, skúsila som polievočku uvariť aj v zime ... Šampiňónov sa mi zdalo málo, doplnila som ich sušenými kozákmi hrabovými ... Dodali polievke tú správnu letnú vôňu aj tnavú farbu. :)
Budeme potrebovať :
čerstvé huby, čím viac, tým lepšie
poprípade aj sušené, tie treba pred použitím namočiť aspoň na 15 minút
zemiaky
zelerová vňať (v zime sušená)
zeleninový vývar
na zásmažku:
olej
menšiu cibuľu
1 PL hladkej múky
1 PL mletej červenej papriky
na mrveničku :
hrubá múka
1 vajce
soľ
Do zeleninového vývaru dáme variť nakrájané huby aj zemiaky. Pridáme aj zelerovú vňať. Uvaríme do mäkka. Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, popražíme na nej múku, nakoniec pridáme mletú červenú papriku. Rozriedime vodou a vlejeme do polievky. Necháme spolu prevrieť.
Medzi tým, ako sa nám varia huby, urobíme mrveničku. Do misky dáme hrubú múku, do nej rozklepneme vajce a osolíme. Zemiesime si naozaj tvrdé cesto. Tvrdé preto, aby sa nám dobre strúhalo na väčšom slzičkovom strúhadle. Cesto nastrúhame na tácku, mrveničku poprášime múkou, aby sa nezlepila. Pridáme ju do hotovej vriacej polievky, keď cestovina vystúpi na povrch je hotová a polievku môžeme servírovať.
Podávame s čerstvým chlebom.
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
piatok 29. januára 2016
štvrtok 28. januára 2016
Madam Butterfly
Je to meno zeleného čaju,ktorý som dnes kúpila ... Odporučila mi ho Danka - milovníčka dobrých čajov a vyšívania. Musím sa priznať, že nie som čajíková ... nechutia mi bylinkové čaje, okrem mäty, nechutia mi ani čaje sypané, čierne ani zelené ...
Ešte pred pár rokmi som si úplne vystačila s kávou ... Stiahla som denne tri, až štyri šálky dobrej kávy ... Problémy s tlakom ma donútili kávu obmedziť ... ale chýba mi tá pohoda, kedy sa usadím nad šálkou horúceho nápoja a spomalím. Riešením je ČAJ ... ale čo s tým, keď mi v podstate nechutí ...
Z vlastnej skúsenosti ale viem, že na chuť čaju sa dá navyknúť ... S príchodom jari totiž začínam s jarnou očistnou kúrou ... Denne nalačno pijem čaj z čerstvej pŕhľavy ... zo začiatku mi jeho chuť bola odporná ... ale postupne som si na ňu zvykala a teraz je vnímam ako lahodnú.
Veľa chvály som počula na čaje zelené ... preto som si už niekoľko krát kúpila škatuľku porcovaného, zo začiatku aj ochuteného zeleného čaju. samozrejme, že mi nechutil a po čase som takmer plnú krabičku vyhodila ...
Teraz som si však povedala, že mu ešte dám šancu a kúpim si čaj sypaný ... Tie sú vraj oveľa kvalitnejšie a chuťovo lepšie ako porcované. Danka mi odporučila na začiatok túto konktétnu značku.
Naštudovala som si návod na prípravu a čajik som uvarila, po dvoch minútach aj scedila ...
Jeho chuť bola určite lepšia a príjemnejšia, ako chuť zelených čajov z vrecúška ... Priznávam dobrovoľne, že ma neohúrila ... ale ja si na ňu pravidelným pitím navyknem a určite bude patriť medzi moje obľúbené. :)
Toto vrecúško voňavého sypaného čaju už nevyhodím ... Okrem zelených čajových lístkov obsahuje aj sušené broskyne a lupienky kvetu slnečnice. Lístočky majú typickú chuť čaju a na tú si musím navyknúť. Som rada, že v ňom necítim horkosť ... A vraj je dobré ho piť s medom a citrónom. Skúsim nabudúce.
Tak mi držte palce ... :)
A vy ? Aké čaje preferujete ?
Vaša Laura ♥
Ešte pred pár rokmi som si úplne vystačila s kávou ... Stiahla som denne tri, až štyri šálky dobrej kávy ... Problémy s tlakom ma donútili kávu obmedziť ... ale chýba mi tá pohoda, kedy sa usadím nad šálkou horúceho nápoja a spomalím. Riešením je ČAJ ... ale čo s tým, keď mi v podstate nechutí ...
Z vlastnej skúsenosti ale viem, že na chuť čaju sa dá navyknúť ... S príchodom jari totiž začínam s jarnou očistnou kúrou ... Denne nalačno pijem čaj z čerstvej pŕhľavy ... zo začiatku mi jeho chuť bola odporná ... ale postupne som si na ňu zvykala a teraz je vnímam ako lahodnú.
Veľa chvály som počula na čaje zelené ... preto som si už niekoľko krát kúpila škatuľku porcovaného, zo začiatku aj ochuteného zeleného čaju. samozrejme, že mi nechutil a po čase som takmer plnú krabičku vyhodila ...
Teraz som si však povedala, že mu ešte dám šancu a kúpim si čaj sypaný ... Tie sú vraj oveľa kvalitnejšie a chuťovo lepšie ako porcované. Danka mi odporučila na začiatok túto konktétnu značku.
Naštudovala som si návod na prípravu a čajik som uvarila, po dvoch minútach aj scedila ...
Jeho chuť bola určite lepšia a príjemnejšia, ako chuť zelených čajov z vrecúška ... Priznávam dobrovoľne, že ma neohúrila ... ale ja si na ňu pravidelným pitím navyknem a určite bude patriť medzi moje obľúbené. :)
Toto vrecúško voňavého sypaného čaju už nevyhodím ... Okrem zelených čajových lístkov obsahuje aj sušené broskyne a lupienky kvetu slnečnice. Lístočky majú typickú chuť čaju a na tú si musím navyknúť. Som rada, že v ňom necítim horkosť ... A vraj je dobré ho piť s medom a citrónom. Skúsim nabudúce.
Tak mi držte palce ... :)
A vy ? Aké čaje preferujete ?
Vaša Laura ♥
pondelok 25. januára 2016
Kávové rezy
... rezy s vôňou a chuťou kávy sú rýchlo hotové, sú šťavnaté a dobré ...
Budeme potrebovať :
250 g zmäknutého masla
250 g kryštálového cukru
5 vajec
1 vanilkový cukor
300 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
1 dl vychladnutej silnej kávy
postrúhaná kôra z jedného citróna
na plnku:
3 šľahačkové smotany
3 stužovače šľahačky
džem na potretie
1 KL instantnej kávy (Velvet, Nescafé crema)
1 vanilkocý cukor
čokoládová ryža na ozdobu
Maslo vymiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom dopenista. Postupne zapracujeme vajcia. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zamiešame do vaječnej hmoty. Nakoniec pridáme 100 ml kávy a kôru z jedného citróna. Cesto natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre a necháme vychladnúť.
Malinový alebo ríbezľový džem trochu zohrejeme, podľa potreby môžeme zriediť lyžicou vody a natrieme na korpus.
V mise vyšľaháme šľahačkové smotany so stužovačom a vanilínovým cukrom. Nakoniec všľaháme instantnú kávu (teda peášok). Natrieme na koláč a ozdobíme čokoládovou ryžou alebo hoblinkami ... Dáme stuhnúť do chladničky.
Na miesto šľahačky možno plnku urobiť u 500g jemného tvarohu (vedierko z Lidla), i ušľahanej šľahčky, 1 kyslej smotany, trošky cukru a 1 KL instantnej kávy. Tiež dobrééé ...
Prajem dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať :
250 g zmäknutého masla
250 g kryštálového cukru
5 vajec
1 vanilkový cukor
300 g hladkej múky
1 prášok do pečiva
1 dl vychladnutej silnej kávy
postrúhaná kôra z jedného citróna
na plnku:
3 šľahačkové smotany
3 stužovače šľahačky
džem na potretie
1 KL instantnej kávy (Velvet, Nescafé crema)
1 vanilkocý cukor
čokoládová ryža na ozdobu
Maslo vymiešame s kryštálovým a vanilínovým cukrom dopenista. Postupne zapracujeme vajcia. Múku zmiešame s práškom do pečiva a zamiešame do vaječnej hmoty. Nakoniec pridáme 100 ml kávy a kôru z jedného citróna. Cesto natrieme na vymastený a múkou vysypaný plech. Upečieme vo vopred vyhriatej rúre a necháme vychladnúť.
Keď sa korpus takto oddeľuje od stien plechu, je cesto upečené ... ani špajdlu pichať nemusíte.
V mise vyšľaháme šľahačkové smotany so stužovačom a vanilínovým cukrom. Nakoniec všľaháme instantnú kávu (teda peášok). Natrieme na koláč a ozdobíme čokoládovou ryžou alebo hoblinkami ... Dáme stuhnúť do chladničky.
Na miesto šľahačky možno plnku urobiť u 500g jemného tvarohu (vedierko z Lidla), i ušľahanej šľahčky, 1 kyslej smotany, trošky cukru a 1 KL instantnej kávy. Tiež dobrééé ...
Prajem dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
sobota 23. januára 2016
Januárová kytica
Mám známu, ktorá usušené kvety neznáša ... vraj sú už mŕtve a ona si do bytu nič mŕtve nebude dávať ... Mne sa zas kytica zo sušienok veľmi páči ... určite viac, ako umelá ... podľa mňa im predlžujem život a mne spomienku ... Napríklad tieto krásne červené ruže som dostala v lete, doplnila som ich hortenziami a budú robiť parádu celú zimu ...
A vy ? Aký máte vzťah k sušeným kvietkom ?
PS:
Tento príspevok bol pôvodne určený pre môj druhý blog "Projekt 366" Každý deň vkladám fotku týkajúcu sa konkrétneho dňa ... robím si tak akýsi denník, ukladám spomienky ... Tento rok je priestupný ... preto 366 ... Ak budete mať chuť, navštívte sem - tam aj tento môj blog, bude mi veľkým potešením ... :)
Link nájdete hneď pod Sledovateľmi v module "moje blogy" Ďakujem ... Laura ♥
A vy ? Aký máte vzťah k sušeným kvietkom ?
PS:
Tento príspevok bol pôvodne určený pre môj druhý blog "Projekt 366" Každý deň vkladám fotku týkajúcu sa konkrétneho dňa ... robím si tak akýsi denník, ukladám spomienky ... Tento rok je priestupný ... preto 366 ... Ak budete mať chuť, navštívte sem - tam aj tento môj blog, bude mi veľkým potešením ... :)
Link nájdete hneď pod Sledovateľmi v module "moje blogy" Ďakujem ... Laura ♥
Brokolica s hubovo - nivovou omáčkou
Rýchle zeleninové jedlo, chutilo vanikajúco ...
Budeme potrebovať :
brokolicu
cibuľku
5-6 šampiňónov
150 g plesňového syra Niva
1 šľahačková smotana
3 PL masla
Brokolicu si najskôr uvaríme buď v pare, alebo v osolenej vode. Varíme 5 - 6 minút.
Medzitým si na masle osmahneme nakrájanú cibuľku, keď začne hnednúť orestujeme na nej nadrobno pokrájané šampiňóny. Pridáme smotanu a rozpustíme v nej syr, ktorý sme najemno nastrúhali. Soliť netreba, syr omáčku dokonale ochutí ...
Poliatu brokolicu podávane s varenými zemiakmi, alebo s cestovinou ...
Vrch som posypala chili vločkami ... :)
Ak si pripravíte brokolicu podľa rohoto receptu, prajem dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať :
brokolicu
cibuľku
5-6 šampiňónov
150 g plesňového syra Niva
1 šľahačková smotana
3 PL masla
Brokolicu si najskôr uvaríme buď v pare, alebo v osolenej vode. Varíme 5 - 6 minút.
Medzitým si na masle osmahneme nakrájanú cibuľku, keď začne hnednúť orestujeme na nej nadrobno pokrájané šampiňóny. Pridáme smotanu a rozpustíme v nej syr, ktorý sme najemno nastrúhali. Soliť netreba, syr omáčku dokonale ochutí ...
Poliatu brokolicu podávane s varenými zemiakmi, alebo s cestovinou ...
Vrch som posypala chili vločkami ... :)
Ak si pripravíte brokolicu podľa rohoto receptu, prajem dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
nedeľa 17. januára 2016
Mrazivý víkend bez snehu ...
V pozadí vrch Vtáčnik celý v oblakoch ...
vrch Rokoš ...
A aké počasie pripravil víkend u vás ?
Vaša Laura ♥
piatok 15. januára 2016
Papája
Priniesol mi ju syn ... Ešte nikdy som ju nejedla, tak som bola
zvedavá. Trochu som ju nechala dozrieť, aby bola mäkká pod šupkou..
Jej chuť ma nesklamala ... vynikajúca ... podobná ako sladký melón.
Čierne zrnká vraj majú príkru korenistú chuť, preto ich radšej neochutnávajte.
Viete, že papája má ďaleko viac vitamínu C ako známejšie citrusové plody a bohatá je i na vlákninu a draslík? Šťava z tohto ovocia sa používa na liečbu zažívacieho ústrojenstva a pri poruchách trávenia. Hoci to žiadne výskumy zatiaľ oficiálne nepotvrdili, množstvo ľudí má so šťavou z papáje príjemné skúsenosti.
Vďaka výraznej schopnosti štiepiť bielkoviny papája pomáha pri trávení a prečisťuje celú tráviacu sústavu. Papája upokojuje a chráni pred žalúdočnými vredmi.
Preto ak budete vidieť v obchode papáju, určite si ju kúpte ... keď len jediný krát ... nepatrí totiž medzi najlacnejšie ovocie ... :)
Ja som si z nej urobila ovocný šalát ... pridala som ešte mango, čerstvé lístky mäty a všetko som zastrekla citrónovou šťavou. Mňamka veliká ... :)
Vaša Laura ♥
Čierne zrnká vraj majú príkru korenistú chuť, preto ich radšej neochutnávajte.
Viete, že papája má ďaleko viac vitamínu C ako známejšie citrusové plody a bohatá je i na vlákninu a draslík? Šťava z tohto ovocia sa používa na liečbu zažívacieho ústrojenstva a pri poruchách trávenia. Hoci to žiadne výskumy zatiaľ oficiálne nepotvrdili, množstvo ľudí má so šťavou z papáje príjemné skúsenosti.
Vďaka výraznej schopnosti štiepiť bielkoviny papája pomáha pri trávení a prečisťuje celú tráviacu sústavu. Papája upokojuje a chráni pred žalúdočnými vredmi.
Preto ak budete vidieť v obchode papáju, určite si ju kúpte ... keď len jediný krát ... nepatrí totiž medzi najlacnejšie ovocie ... :)
Ja som si z nej urobila ovocný šalát ... pridala som ešte mango, čerstvé lístky mäty a všetko som zastrekla citrónovou šťavou. Mňamka veliká ... :)
Vaša Laura ♥
utorok 12. januára 2016
Zapečené cestoviny s tuniakom a bešamelom
Cestoviny mám veľmi rada ... na všetky spôsoby ... a čím jednoduchšie, tým lepšie ... Dnes som ich varila podľa časopisu ... a veru, boli dobré ... Taká rýchlovka z jedného hrnca ... :)
Budeme porebovať pre 4 osoby :
400 g cestovín
4 jarné cibuľky na koliečka
170 g kukurice z konzervy (bez šťavy)
100 g mrazeného hrášku
2x 185 g konzerva tuniaka scedená
100 g strúhaného syra
soľ
na bešamel:
2 PL masla
2-3 PL hladkej múky
600 ml mlieka
1 lyžička dijonskej horčice
podľa chuti citrónovú šťavu, pripadne aj cukor a soľ
Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.
Medzitým v rajničke rozohrejeme maslo, poprášime ho múkou a urobíme zásmažku. Po malých dávkach zašľahávame mlieko, aby sa nám vytvorila hladká omáčka. Chvíľu ju povaríme, potom odstavíme a vmiešame horčicu. Jemne prichutíme cukrom a citrónom ... (dala som aj chili vločky)
Scedené cestoviny vrátime do hrnca, pridáme omáčku s horčicou, cibuľku, kukuricu, mrazený hrášok a tuniaka. Dobre premiešame a vložíme do vymastenej zapekacej misky. Povrch uhladíme, posypeme syrom a zapekáme. 15 - 20 minút.
Ja som tuniaka nahradila pečeným kuracím mäsom, ktoré nám ostalo z nedeľného obeda, pre zvýraznenie chuti som na vrch poukladala filety z ančovičiek ...
Cestoviny sú hotové, práve vatiahnuté z rúry.
Necháme trochu vychladnúť a podávame.
Vaša Laura ♥
Budeme porebovať pre 4 osoby :
400 g cestovín
4 jarné cibuľky na koliečka
170 g kukurice z konzervy (bez šťavy)
100 g mrazeného hrášku
2x 185 g konzerva tuniaka scedená
100 g strúhaného syra
soľ
na bešamel:
2 PL masla
2-3 PL hladkej múky
600 ml mlieka
1 lyžička dijonskej horčice
podľa chuti citrónovú šťavu, pripadne aj cukor a soľ
Cestoviny uvaríme podľa návodu v osolenej vode. Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.
Medzitým v rajničke rozohrejeme maslo, poprášime ho múkou a urobíme zásmažku. Po malých dávkach zašľahávame mlieko, aby sa nám vytvorila hladká omáčka. Chvíľu ju povaríme, potom odstavíme a vmiešame horčicu. Jemne prichutíme cukrom a citrónom ... (dala som aj chili vločky)
Scedené cestoviny vrátime do hrnca, pridáme omáčku s horčicou, cibuľku, kukuricu, mrazený hrášok a tuniaka. Dobre premiešame a vložíme do vymastenej zapekacej misky. Povrch uhladíme, posypeme syrom a zapekáme. 15 - 20 minút.
Cestoviny sú hotové, práve vatiahnuté z rúry.
Necháme trochu vychladnúť a podávame.
Vaša Laura ♥
nedeľa 10. januára 2016
Nové chňapky do kuchyne - návod
Už som ich potrebovala ako soľ ... Tie staré boli popálené, spraté a mierne vyšedivené ... skrátka, už doslúžili ... V jedno popoludnie medzi sviatkami som si sadla k stroju a nové chňapky boli na svete. A pretože som si postup nafotila, prinášam vám jednoduchý návod, podľa ktorého to zvládnu aj začiatočníčky, či menej skúsené krajčírky. :)
Čo budeme potrebovať na dve chňapky :
jednofarebnú bavlnenä látku 50x40 cm
vzorovanú bavlnenú látku 50x40 cm
látku do vnútra rukavice 100x40 cm
umelý vatelín 100x40 cm
šikmý pásik 1 m
Najskôr som podľa starej chňapky urobila strih. Jednofarebnú látku som preložila na polovicu, prišpendlila som si na ňu strih a vystrihla som dlaňovú časť rukavice ... samozrejme s pridaním na švy. Tým, že sme látku preložili, máme 2 kusy .
Rovnakým spôsobom vystrihneme časti zo vzorovanej látky.
Vnútornú časť rukavice budeme strihať 4x, dáme pozor, aby sme mali 2 kusy na pravú ruku a 2 kusy na ľavú ruku. Tak isto vystrihneme aj časti z termovložky. (4x) Na fotkách sú 2 a 2 časti na sebe ...
Tak, máme všetko vystrihnuté, ideme zošívať. Najskôr lícom k sebe priložíme jednofarebnú a vzorovanú časť, zošijeme podľa obrázku ...
Prevrátime a prežehlíme. Vrchnú časť rukavíc máme hotovú.
Teraz ušijeme vnútornú časť. Navrstvíme vatelín, vnútornú látku lícom k sebe, znovu vatelín a zošijeme.
Neprevraciame, ale vsunieme do vonkajšej časti.
Šikmý pásik najskôr prišpendlíme a následne prišijeme z vnútornej časti, potom ho prevrátime a prešijeme aj z vonkajšej strany. Ak pásik nemáte kúpený, vystrihnite si ho z ľubovoľnej látky ... teda, látku budete strihať šikmo, na šírku cca 4 - 4,5 cm. Nezabudneme urobiť uško na zavesenie.
A to je všetko ... :)
Mne kúsky látky ešte ostali, urobila som si aj jednoduché štvorcové chňapky ...
Len ich musím ešte ožehliť ... :)
Na prípadné otázky vám rada odpoviem, a prajem veľa chuti do tvorenia ... :)
Vaša Laura ♥
Čo budeme potrebovať na dve chňapky :
jednofarebnú bavlnenä látku 50x40 cm
vzorovanú bavlnenú látku 50x40 cm
látku do vnútra rukavice 100x40 cm
umelý vatelín 100x40 cm
šikmý pásik 1 m
Najskôr som podľa starej chňapky urobila strih. Jednofarebnú látku som preložila na polovicu, prišpendlila som si na ňu strih a vystrihla som dlaňovú časť rukavice ... samozrejme s pridaním na švy. Tým, že sme látku preložili, máme 2 kusy .
Rovnakým spôsobom vystrihneme časti zo vzorovanej látky.
Vnútornú časť rukavice budeme strihať 4x, dáme pozor, aby sme mali 2 kusy na pravú ruku a 2 kusy na ľavú ruku. Tak isto vystrihneme aj časti z termovložky. (4x) Na fotkách sú 2 a 2 časti na sebe ...
Tak, máme všetko vystrihnuté, ideme zošívať. Najskôr lícom k sebe priložíme jednofarebnú a vzorovanú časť, zošijeme podľa obrázku ...
Prevrátime a prežehlíme. Vrchnú časť rukavíc máme hotovú.
Teraz ušijeme vnútornú časť. Navrstvíme vatelín, vnútornú látku lícom k sebe, znovu vatelín a zošijeme.
Neprevraciame, ale vsunieme do vonkajšej časti.
Šikmý pásik najskôr prišpendlíme a následne prišijeme z vnútornej časti, potom ho prevrátime a prešijeme aj z vonkajšej strany. Ak pásik nemáte kúpený, vystrihnite si ho z ľubovoľnej látky ... teda, látku budete strihať šikmo, na šírku cca 4 - 4,5 cm. Nezabudneme urobiť uško na zavesenie.
A to je všetko ... :)
Mne kúsky látky ešte ostali, urobila som si aj jednoduché štvorcové chňapky ...
Len ich musím ešte ožehliť ... :)
Na prípadné otázky vám rada odpoviem, a prajem veľa chuti do tvorenia ... :)
Vaša Laura ♥
utorok 5. januára 2016
Mini pizze
Urobili sme si na Silvestra ... aby bolo do čoho zobnúť k vínku ... :)
Budeme potrebovať :
500 g hladkej múky
soľ
1 dl oleja
2 dl vlažnej vody
kocku kvasníc (40g)
pol lyžičky cukru
ľubovoľné obloženie
korenie na pizzu
Z vody, cukru a kvasníc si urobíme kvások, do misy dáme múku, soľ, olej ... prilejeme vykysnutý kvások a vypracujeme vláčne cesto. Po vykysnutí ho vyvaľkáme na tenko, šálkou vykrajujeme z neho koliečka. Uložíme na plech a spodkom pohára, ktorý sme si namočili do múky urobíme priehlbinky.
Priehlbinky potrieme rajčinovým základom. Ja som zmiešala paradajkové pyré s olivovým olejom a cesnakom, pridala som aj sušenú bazalku.
Ľubovoľne obložíme, vrch posypeme strúhaným syrom.
Upečieme do červena a do chrumkava ... :)
Ak môj recept vyskúšate, prajem vám sobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Budeme potrebovať :
500 g hladkej múky
soľ
1 dl oleja
2 dl vlažnej vody
kocku kvasníc (40g)
pol lyžičky cukru
ľubovoľné obloženie
korenie na pizzu
Z vody, cukru a kvasníc si urobíme kvások, do misy dáme múku, soľ, olej ... prilejeme vykysnutý kvások a vypracujeme vláčne cesto. Po vykysnutí ho vyvaľkáme na tenko, šálkou vykrajujeme z neho koliečka. Uložíme na plech a spodkom pohára, ktorý sme si namočili do múky urobíme priehlbinky.
Priehlbinky potrieme rajčinovým základom. Ja som zmiešala paradajkové pyré s olivovým olejom a cesnakom, pridala som aj sušenú bazalku.
Ľubovoľne obložíme, vrch posypeme strúhaným syrom.
Upečieme do červena a do chrumkava ... :)
Ak môj recept vyskúšate, prajem vám sobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)