no ... kto by ju nemal rád ...
Ranná káva má svoje špecifiká. Pre mnohých je to rituál so zaužívanými
pravidlami. Bez rannej kávy sa nejde na toaletu, nečítajú sa noviny, ani
ten croissant nechutí tak skvele, ako za hltom tohto tmavého moku.
Ako by sme mali s rannou kávou zaobchádzať? Skúste ňou šetriť, a
nepripravujte si hneď z rána tú najsilnejšiu v dvojitom hrnčeku. Ďalšiu
dávku si predsa zalievate po príchode do práce. Tretiu poobede a
poslednú doma. Najlepší čas na pitie kávy je doobeda. Nikdy ňou však
nezapíjajte raňajky. Mala by byť samostatným prvkom, vašim príjemným
okamžikom s typickou horkou chuťou.
vo farebnom, aj BW podaní ...
majte krásny deň .... ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
piatok 31. januára 2014
streda 29. januára 2014
Vaľkaná štrúdla
Je na nerozoznanie od ťahanej ... ale príprava cestíčka je oveľa jednoduchšia ... :) Cez víkend bol doma syn ... a on štrúdle rád ... robila som z dvojitej dávky, mali sme štrúdle višňové a jabkové s makom, tvarohové s marhuľami.
Možno recept poznáte ... a kto nie ... tak tu je :
Budeme potrebovať :
250 g hladkej múky
50 g masla
2 PL octu
3 PL vody
1 celé vajce
strošku soli
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, necháme chvíľu odpočinúť, rozdelíme na 4 bochníčky a tie postupne na tenko vyvaľkáme. Snažíme sa urobiť čo najtenšie. V prípade potreby si cesto posýpame hladkou múkou aby sa nám nelepilo na valček.
Rozgúľané cesto potrieme rozpusteným maslom, navrstvíme nakrájané jablká alebo višne, posypeme mletým makom, kryštálovým cukrom, škoricou, opäť pokvapkáme maslom a zvinieme ... Opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom. pokračujeme ďalším bochníčkom.
Možno recept poznáte ... a kto nie ... tak tu je :
Budeme potrebovať :
250 g hladkej múky
50 g masla
2 PL octu
3 PL vody
1 celé vajce
strošku soli
Z uvedených surovín vypracujeme cesto, necháme chvíľu odpočinúť, rozdelíme na 4 bochníčky a tie postupne na tenko vyvaľkáme. Snažíme sa urobiť čo najtenšie. V prípade potreby si cesto posýpame hladkou múkou aby sa nám nelepilo na valček.
Rozgúľané cesto potrieme rozpusteným maslom, navrstvíme nakrájané jablká alebo višne, posypeme mletým makom, kryštálovým cukrom, škoricou, opäť pokvapkáme maslom a zvinieme ... Opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom. pokračujeme ďalším bochníčkom.
Hotové štrúdle potrieme vajcom, popicháme vidličkou a dáme piecť ... 180 stupňov 35-40 min. Tak, aby vrch štrúdle dostal peknú farbu.
utorok 28. januára 2014
Živá miska
Áno, dobre čítaš ... misku plnú živej šošovice, plnú energie a vitamínov
... tá nám všetkým v tomto období príde vhod ... určite je mnohým z vás táto
téma dobre známa, berte teda tento článok ako inšpiráciu a
pripomenutie.
Odborníci na výživu označujú klíčky, čiže rastlinné výhonky ako
najčerstvejšiu zeleninu, ktorú si môže človek vypestovať v podstate
kedykoľvek a kdekoľvek ... nepotrebuješ k tomu žiadnu záhradu, ani
políčko, ba ani hlinu v kvetináči.
Budeme potrebovať:
1- 2 hrste šošovice
alebo iných semienok ... ako mungo fazuľky, ľanové, reďkovkové, slnečnicové semienka, môžeme nakličovať obilniny ...
V prvom kroku si dáme do misky poriadnu hrsť šošovice, prepláchneme ju a zalejeme vodou. Takto zaliatu necháme šošovicu naboptnať 12 hodín.
Po 12 hodinách vodu zlejeme a misku so šošovicou zakryjeme nepriehľadným vrchnákom, alebo tanierikom ... to preto, aby klíčky ostali pekné biele ...
Šošovicu v miske premývame vodou 2x denne (ráno a večer). Premyjeme, zakryjeme a čakáme ... Na 2. - 3. deň sa šošovica začína prebúdzať :
Šošovica na ďalší deň :
Na 4. - 5. deň je živý zázrak vhodný na jedenie ... tedaaa, kto nevydrží, môže začať s pojedaním aj skôr ... :)))))
Použitie krehkej pochúťky: zásadne surové do jogurtov, na maslový chlebík, do polievky namiesto vňaťky .... ja som ju schrúmkala pri televízií namiesto orieškov ... a ponúkol sa aj zarytý mäsožravec ... Papkajte aj so šošovicou ... nielen klíčky ...
Budeme potrebovať:
1- 2 hrste šošovice
alebo iných semienok ... ako mungo fazuľky, ľanové, reďkovkové, slnečnicové semienka, môžeme nakličovať obilniny ...
V prvom kroku si dáme do misky poriadnu hrsť šošovice, prepláchneme ju a zalejeme vodou. Takto zaliatu necháme šošovicu naboptnať 12 hodín.
Po 12 hodinách vodu zlejeme a misku so šošovicou zakryjeme nepriehľadným vrchnákom, alebo tanierikom ... to preto, aby klíčky ostali pekné biele ...
Šošovicu v miske premývame vodou 2x denne (ráno a večer). Premyjeme, zakryjeme a čakáme ... Na 2. - 3. deň sa šošovica začína prebúdzať :
Šošovica na ďalší deň :
Na 4. - 5. deň je živý zázrak vhodný na jedenie ... tedaaa, kto nevydrží, môže začať s pojedaním aj skôr ... :)))))
Použitie krehkej pochúťky: zásadne surové do jogurtov, na maslový chlebík, do polievky namiesto vňaťky .... ja som ju schrúmkala pri televízií namiesto orieškov ... a ponúkol sa aj zarytý mäsožravec ... Papkajte aj so šošovicou ... nielen klíčky ...
nedeľa 26. januára 2014
streda 22. januára 2014
Tekvicové rizotto
Rizotto mám veľmi rada vo všetkých podobách ... Na stránke bonviváni.sk som našla jedno netradičné, od používateľky betati ... urobila som ho a je naozaj vynikajúce ... týmto jej ďakujem za recept ... :)
Budeme potrebovať :
menšiu tekvicu Hokkaido
2 cibuľky
1 šálku ryže na rizotto (napríklad Arborio)
maslo
olej
biele víno
zeleninový vývar
syr parmazán
soľ, korenie
timián
cesnak
Najskôr si prepolíme tekvicu, vydlabeme jadierka (hokkaido nemusíme šúpať). Jednu polovicu dáme do hrnčeka. zalejeme osolenou vodou a uvaríme do mäkka . Vody nemusí byť veľa. Potom kúsky dobre rozmixujeme na hustý krém.
Druhú polovicu tekvice nakrájame na drobné kúsky, Orestujeme ich na cibuľke, osolíme, okoreníme, pridáme lístky čerstvého timiánu. Restujeme za občasného podlievania do mäkka. Na koniec pretlačíme strúčik cesnaku.
Na 3 PL oleja a troche masla opražíme cibuľu do sklovita, pridáme NEUMYTÚ ryžu a dobre ju popražíme. Potom k nej pridáme časť rozmixovanej tekvice, podlejeme vývarom a za stáleho miešania pomaly dusíme.
Vždy, keď sa tekutina vstrebe do ryže, prilejeme trochu vývaru, neskôr môžeme priliať aj biele víno.
Po 20 minútach, keď je už ryža mäkká ju zjemníme kúskom masla a strúhaným parmazánom.
Podľa chuti dosolíme a dobre zamiešame. Vďaka syru a maslu bude rizotto ešte krémovejšie ... Na tanieri rizotto dozdobíme kockami orestovanej tekvice, lístkami timiánu a strúhaným parmazánom.
Budeme potrebovať :
menšiu tekvicu Hokkaido
2 cibuľky
1 šálku ryže na rizotto (napríklad Arborio)
maslo
olej
biele víno
zeleninový vývar
syr parmazán
soľ, korenie
timián
cesnak
Najskôr si prepolíme tekvicu, vydlabeme jadierka (hokkaido nemusíme šúpať). Jednu polovicu dáme do hrnčeka. zalejeme osolenou vodou a uvaríme do mäkka . Vody nemusí byť veľa. Potom kúsky dobre rozmixujeme na hustý krém.
Druhú polovicu tekvice nakrájame na drobné kúsky, Orestujeme ich na cibuľke, osolíme, okoreníme, pridáme lístky čerstvého timiánu. Restujeme za občasného podlievania do mäkka. Na koniec pretlačíme strúčik cesnaku.
Na 3 PL oleja a troche masla opražíme cibuľu do sklovita, pridáme NEUMYTÚ ryžu a dobre ju popražíme. Potom k nej pridáme časť rozmixovanej tekvice, podlejeme vývarom a za stáleho miešania pomaly dusíme.
Vždy, keď sa tekutina vstrebe do ryže, prilejeme trochu vývaru, neskôr môžeme priliať aj biele víno.
Po 20 minútach, keď je už ryža mäkká ju zjemníme kúskom masla a strúhaným parmazánom.
Podľa chuti dosolíme a dobre zamiešame. Vďaka syru a maslu bude rizotto ešte krémovejšie ... Na tanieri rizotto dozdobíme kockami orestovanej tekvice, lístkami timiánu a strúhaným parmazánom.
utorok 21. januára 2014
štvrtok 16. januára 2014
Strúhaný tvarožník
Tento jednoduchý koláčik mám veľmi rada ... je rýchlo hotový a nenarobíte si pri jeho príprave veľa špinavého riadu ... :)
Budeme potrebovať :
400 g hladkej múky
250 g Palmarín alebo Hera
150 g práškového cukru
3 PL kakaa
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
na plnku:
750 - 1000 g tvarohu
250 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtka
1 PL zlatého klasu
strúhaná citrónová kôra
hrozienka
zo 4 bielkov sneh
Z uvedených surovín si vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve plovice a tak dáme stuhnúť do mrazničky na 1/2 hodinu. Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku, v mise zmiešame všetky suroviny a nakoniec jemne zapracujeme sneh z bielkov.
Na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech nastrúhame prvú polovicu cesta a pekne ju rozhrnieme.
Navrstvíme plnku z tvarohu:
A postrúhame druhú polovicu cesta:
400 g hladkej múky
250 g Palmarín alebo Hera
150 g práškového cukru
3 PL kakaa
1 žĺtok
1 vanilkový cukor
1 prášok do pečiva
na plnku:
750 - 1000 g tvarohu
250 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
3 žĺtka
1 PL zlatého klasu
strúhaná citrónová kôra
hrozienka
zo 4 bielkov sneh
Z uvedených surovín si vypracujeme cesto, rozdelíme ho na dve plovice a tak dáme stuhnúť do mrazničky na 1/2 hodinu. Zatiaľ si môžeme pripraviť plnku, v mise zmiešame všetky suroviny a nakoniec jemne zapracujeme sneh z bielkov.
Na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech nastrúhame prvú polovicu cesta a pekne ju rozhrnieme.
Navrstvíme plnku z tvarohu:
A postrúhame druhú polovicu cesta:
Potom už len šupneme do rúry a upečieme ... 180 stupňov, 30 - 35 minút. Hotový múčnik pocukrujeme a po vychladnutí nakrájame .
pondelok 13. januára 2014
Hrnčeková knedla
Konečne som sa odhodlala a urobila som ju chutila všetkým ... :)
Budeme potrebovať :
4 rožky
3 vajcia
3 dl mlieka
100 g masla
180 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1 KL soli
tuk a hrubá múka na vymazanie šálok
Najskôr si rožky nakrájame na menšie kocky a polejeme ich roztopeným maslom.
V mlieku rozhabarkujeme žĺtka, pridáme soľ a vylejeme na rožky. Zamiešame a necháme chvíľu postáť. Zatiaľ z bielok ušľaháme tuhý sneh, spolu s múkou a kypriacim práškom pridáme k rožkom. Môžme pridať aj petržlenovú vňať a mleté čierne korenie.
Šálky dobre vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Knedľovou zmesou naplníme šálky do 2/3, uhladíme a vložíme do hrnca s vodou. Voda má siahať asi do polovice šálok.
Je dobré dať pod šálky kovovú vložku, alebo poskladanú utierku, aby sa priamo nedotýkali dna hrnca a nepopraskali od platne. Vriacu vodu v pohode vydržia. Varíme 40 - 45 minút na slabom plameni zakryté pokrievkou. Z uvedeného množstva mi vyšlo týchto 6 klasických raňajkových šálok, čo je 6 porcií.
Po uvarení šálky opatrne vyberieme, po chvíli knedle vyklopíme a nakrájame.
A servírujeme : Pečená krkovička s cesnakom a cibuľou, dusená kvasená kapusta a hrnčekové knedle ... :)
Budeme potrebovať :
4 rožky
3 vajcia
3 dl mlieka
100 g masla
180 g polohrubej múky
1 kypriaci prášok
1 KL soli
tuk a hrubá múka na vymazanie šálok
Najskôr si rožky nakrájame na menšie kocky a polejeme ich roztopeným maslom.
V mlieku rozhabarkujeme žĺtka, pridáme soľ a vylejeme na rožky. Zamiešame a necháme chvíľu postáť. Zatiaľ z bielok ušľaháme tuhý sneh, spolu s múkou a kypriacim práškom pridáme k rožkom. Môžme pridať aj petržlenovú vňať a mleté čierne korenie.
Šálky dobre vymažeme maslom a vysypeme hrubou múkou alebo strúhankou. Knedľovou zmesou naplníme šálky do 2/3, uhladíme a vložíme do hrnca s vodou. Voda má siahať asi do polovice šálok.
Je dobré dať pod šálky kovovú vložku, alebo poskladanú utierku, aby sa priamo nedotýkali dna hrnca a nepopraskali od platne. Vriacu vodu v pohode vydržia. Varíme 40 - 45 minút na slabom plameni zakryté pokrievkou. Z uvedeného množstva mi vyšlo týchto 6 klasických raňajkových šálok, čo je 6 porcií.
Po uvarení šálky opatrne vyberieme, po chvíli knedle vyklopíme a nakrájame.
A servírujeme : Pečená krkovička s cesnakom a cibuľou, dusená kvasená kapusta a hrnčekové knedle ... :)
utorok 7. januára 2014
Citrónová bábovka
Naši chceli sladké raňajky ... urobila som teda trojkráľovú citrónovú bábovku ... a k nej kakavko samozrejme ... :)
Budeme potrebovať :
6 vajec
1 väčší citrón (kôra, šťava)
300 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1,5 dl oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
Oddelíme žĺtka od bielok, citrón poriadne umyjeme a nastrúhame si z neho kôru ... žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do bielej peny, počas šľahania pridávame olej, nakoniec šťavu z celého citróna. Šťavy by malo byť 1,5 dl ... do uvedeného množstva môžeme doliať vodou ... Vyšľaháme bielky a sneh pridáme k žĺtkovej pene. Prisypeme múku, prášok do pečiva a nastrúhanú citrónovú kôru. Opatrne vareškou premiešame a cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy.
Pečieme 90 minút pri 150 stupňoch celzia. Či je bábovka dobre prepečená vyskúšame špajdlou ...
Budeme potrebovať :
6 vajec
1 väčší citrón (kôra, šťava)
300 g práškového cukru
1 vanilkový cukor
1,5 dl oleja
300 g polohrubej múky
1 prášok do pečiva
Oddelíme žĺtka od bielok, citrón poriadne umyjeme a nastrúhame si z neho kôru ... žĺtka vyšľaháme s práškovým cukrom do bielej peny, počas šľahania pridávame olej, nakoniec šťavu z celého citróna. Šťavy by malo byť 1,5 dl ... do uvedeného množstva môžeme doliať vodou ... Vyšľaháme bielky a sneh pridáme k žĺtkovej pene. Prisypeme múku, prášok do pečiva a nastrúhanú citrónovú kôru. Opatrne vareškou premiešame a cesto vylejeme do vymastenej a strúhankou vysypanej formy.
Pečieme 90 minút pri 150 stupňoch celzia. Či je bábovka dobre prepečená vyskúšame špajdlou ...
štvrtok 2. januára 2014
Vianoce 2013
Celý deň krásne svietilo slniečko ... priam jarné počasie k vianočnej nálade nepomáhalo ... :) ale nám to nevadilo ... Od rána sme trávili čas v kuchyni, okolo stola, okolo príprav na večer ... To sa mi veľmi páčilo ... :)
Pripravili sme kapra, tento rok som ho naplnila orechovo - slivkovou plnkou a na masle následne upiekla ...
Vlastnoručne vyrobené dekorácie nám spríjemňovali celý advent ....
Prišiel čas, keď sa vonku začalo stmievať a u nás sa rozžiarili svetielka ...
Dopiekli sme kapra, dovarili kapustnicu a začali chystať sviatočný stôl.
A po večeri šup šup ... všetci k stromčeku a pri vybaľovaní darčekov sme pokračovali v našich rozhovoroch ... :) Bolo nám veľmi dobre ... :)
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)