Budeme potrebovať :
600 g hladkej múky
2 PL bravčovej masti (nemám, tak dávam Heru)
3 žĺtka
3 dl hustej kyslej smotany (ak nemáte, pokojne môžete použiť biely jogurt Pilos 3%)
1 KL soli
250 - 300 g oškvarkov
na kvások
250 ml vlažného mlieka
1 kocku droždia (42g)
0,5 KL cukru
Najskôr zarobíme kvások a zomelieme oškvarky. Keď nám kvások pekne narastie, zamiesime cesto z múky, rozpustenej masti, žĺtok, smotany, soli a kvásku. ... Cesto nemá byť veľmi husté. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste. Po vykysnutí z neho vyvaľkáme obdĺžnik, na 2/3 natrieme tretinu pomletých oškvarkov.
A začneme prekladať ... aby sa nám pagáče pekne lístkovali ...
Takto zložené cesto prikryjeme utierkou a necháme podkysnúť ... asi 30 minút. Potom všetko zopakujeme ... teda ... vyvaľkať, natrieť oškvarky, poskladať a nechať kysnúť. Prekladáme 3x.
Po poslednom vykysnutí cesto vyvaľkáme na hrúbku asi 1,5 cm, vykrajujeme koliečka, nožíkom na vrchu jemne naznačíme mriežku a točením medzi rukou a nožom ich popodvihujeme a dáme im ten správny tvar .
Necháme vychladnúť a môžeme sa do nich pustiť ... :)))