piatok 3. apríla 2015

Veľký piatok

Na Veľký piatok platil pre rímsko – katolíckych, gréckokatolíckych, ale i pravoslávnych veriacich prísny pôst, ktorý sa stále dodržiava.


Ľudových zvykov sprevádzajúcich tento deň je veru dosť ....  napríklad niektorí ľudia sa zvykli na Veľký piatok strihať, aby im vlasy dobre rástli počas celého roka. Medzi staršie zvyky patrilo aj  sadenie a štepenie ovocných stromov - verilo sa, že sa dobre ujmú. V tento deň sa nesmela hýbať zem, čiže sa nesmelo pracovať na poli, pretože by sa nič neurodilo, tiež boli zakázané niektoré druhy domácich prác napríklad sa nezametalo, lebo by sa nevyliahli kurence, platil zákaz prať bielizeň, priasť, šiť. Všetky tieto vyššie spomenuté zákazy vychádzali z tradície spomienky na deň umučenia Ježiša Krista – preto sa veľký piatok považoval už za sviatok, kedy sa nemalo v domácnostiach robiť veľké upratovanie.  Ak mal nikto blchy najlepšie sa ich zbavil práve na Veľký piatok – skôr než vyšlo slnce bolo treba uvariť cesnak a potom vodou v ktorej sa cesnak varil sa vykropilo šatstvo, posteľ, umyl sa v nej človek, ktorý mal blchy.  Úkony, ktoré sa robili na Veľký piatok naznačovali tradičnú vieru v mimoriadnu moc Veľkého piatku, ktorá všetko uzdravuje a napomáha dobrému rastu a zdaru práce.


Počas Veľkého piatku sa z domu nič nepožičiavalo, aby sa požičaná vec, či potravinový komponent nestal v rukách bosorky škodiacim nástrojom. Večer sa chodievalo do kostola na pašie.
V minulosti bol rozšírený zvyk umývania sa v tečúcej vode. Bývalo zvykom doniesť symbolicky z potoka trochu vody a umyť si v nej tvár. Umývanie vo vode na Veľký piatok sa považovalo za prevenciu pred kožnými chorobami a  toto robili najmä dievky, aby mali hladkú tvár, poistili si sviežosť a krásu na celý rok.


zdroj:  internet, Katarína Nádaská

6 komentárov:

  1. Laurinka, veľmi pekné čítanie, hudba a ako vždy tvoje krásne fotografie ma potešili, ďakujem :) Prajem Tebe a Tvojej rodinke, krásne veľkonočné sviatky!
    PS: Tie kráslice sú nádherné:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ywett ... pekne ďakujem za zastavenie a milý komentár ...
      Podobne aj tebe prajem príjemné prežitie sviatkov jari ... :)

      Odstrániť
  2. Pekné zvyky, krásne foto!
    Dúfam, že som moc nezhrešila, keď aj v dnešný sviatočný deň vyšívam :-)))
    Krásne a pokojné sviatky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ďakujem za prianie ... :) Určite si nezhrešila . :))))) Ja som napríklad dnes vypekala ... a upratovala ..... a ............
      L.

      Odstrániť
  3. Krásny článok. Ľudia niekedy sa viac prikláňali k poverám, aj keď si hovorili kresťania. Je tomu tak aj dnes. Všetky takéto "zvyky", či praktiky pochádzajú ešte z čias pohanstva. Každý kresťan by mal dodržiavať pôst podľa toho, ako sa nato cíti a zamyslieť sa nad tým, čo sa stalo pred mnohými rokmi v tento deň a tomu prispôsobiť aj prácu a žitie.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... tiež sa mi tieto povedanky "ako bolo kedysi" veľmi páčia ... je v nich história, poézia všedného dňa a jednoduchých ľudí ... a to ja rada ... L.

      Odstrániť