štvrtok 9. apríla 2015

Pečená cvikla s medom a orechami.

Cviklu  mám veľmi rada ... Ibaže ju nerada varím.  Aby zmäkla, potrebuje čas ... a ten zemitý tuch v kuchyni sa potom dlho vetrá ...  Ale tentokrát som milú cviklu dala variť do kuchty a bolo fajn ... nebol tuch ( odsávač stíhal paru odsávať) a hotová bola raz - dva.  :))))
Dnes  vám ponúkam recept na teplý šalát, ktorý môžete podávať ako prílohu k mäsu, alebo ako ľahkú večeru s čerstvým chlebom.  Rozpis je pre 3 osoby.


Budeme potrebovať :

3  stredné cvikly
3 strúčky cesnaku
hrsť nasekaných pekanových alebo vlašských orechov
3 PL  medu
soľ, korenie
šťava z menšieho citróna
olivový olej

Cviklu uvaríme do polomäkka, necháme vychladnúť a ošúpeme.  Zapekaciu misku vymažeme olivovým olejom, na dno poukladáme na koliečka nakrájanú cviklu.
Vrstvu posolíme pokoreníme, posypeme sekanými orechami, nakrájaným cesnakom a polejeme lyžicou medu.
Takto vrstvíme, kým cviklu neminieme.  Nakoniec všetko polejeme šťavou z jedného citróna a pokvapkáme olivovým olejom.  Môžeme pridať aj zopár plátkov masla ...   Pečieme na 180 stup.  asi 45 minút.
Hotové ihneď podávame.
Tento cviklový šalát chutí za tepla i za studena ...    :)
A ako máte radi cviklu vy?


7 komentárov:

  1. Cviklu robievam iba na jeden spôsob. Uvariť s chrenom, soľou atď... Teda ten Tvoj recept určite vyskúšam. Cvikla je moja obľúbená potravina a je zdravá.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... tiež som cviklu jedávala len tak ... uvarenú, nakrájanú a posolenú ... ale začínam z nej robiť rôžne šaláty, rozširujem obzory ... :)))
      pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  2. Lauri, vyzerá to mňamkovo, hneď by som si dala aj takú samú :-)
    Ja dávam uvarenú cviklu do šalátov, ale to sú také čo chladnička dá. Kdesi na blogu už taký aj mám.
    Ja ti len neviem, či tým varením a pečením sa z nej nestratí to najlepšie a najzdravšie v nej.
    Už som myslela, že skúsim surovú nadrobno nastrúhať a dať zas do šalátu. Skúsim a dám vedieť, ako to dopadlo.
    Krásny víkend!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani .. takú samú mám aj ja veľmi rada ... skúšala som aj surovú, najemno nastrúhanú ... ale tá mi tak nechutí ... som ju len nastrúhala, posolila, pokvapkala olejom a citrónovou šťavou ... veru ju skúsim pridať ako ty, do iného šalátu ... :)
      aj tebe prajem pekný, slnečný víkend ...
      L.

      Odstrániť
  3. Lauri, ja pestujem cviklu a máme ju radi. Ale veru variť sa mi ju moc nechce, tak väčšinou ju jeme ako prílohu normálne na tenké kolieska surovú nakrájam, mierne posolím a pokvapkám ol.olejom a je. :):)Alebo nastrúhanú surovú do akéhokoľvek zel. šalátu.
    Tá tvoja vyzerá super. Ahoj. Dana:)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, doteraz sme cviklu zo záhrady iba zavárali ... sem - tam sme si urobili aj šťavu (ale tá mi moc nechutila ... len zavrieť oči a zdravý nápoj vypiť na dúšok ... ) ... ale dala som si záväzok, že vyskúšam z nej aj iné jedlá a pochutiny ... :)))) Teším sa na tú z novej úrody ... :)
      pozdravujem L.

      Odstrániť
  4. S cviklou som ešte nikdy nerobila. Včera som od známej dostala jednu menšiu a chcela by som skúsiť tento recept. ako dlho by som mala na začiatku cviklu variť? A v šupke? Ďakujem za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť