utorok 28. apríla 2015

Banánový cheesecake

Máte radi banány a milujete cheescake? Potom si urobte tento dezert ...  Je ľahučký a lahodný .... Budete privierať oči a robiť hmmmm ....   :))))))
Práve tieto slová sú nad receptom, ktorý je v najnovšom časopise Apetit ...  A keďže rada skúšam nové veci a bola som zvedavá na tú lahodnú chuť, urobila som ho ...  Koláčik nesklamal ... Páčil sa mi najmä pre to, že nie je sladký ...  Napriek tomu, že v recepte cukor nie je, ja som do plnky dala 1 polievkovú lyžicu ...stačilo a chutil všetkým  ...   :)


Budeme potrebovať :

200 g  malsových sušienok
100 g  rozpusteného masla + na vymazanie
1 lyžicu solených arašidov nasekaných na jemno + 1 PL na posypanie

Náplň:
2 zrelé  banány
šťava z 1 citrónu
500 g ricotty
200 g hustého bieleho jogurtu
4 veľké vajcia
2 PL  zlatého klasu  (kukuričný škrob)
1/2 KL vanilkového extraktu
1 šľahačková smotana
vanilkový cukor podľa chuti

Tortovú formu s priemerom 22 cm  vymažte maslom.  Sušienky na jemno rozmrvte (napríklad naplnte mikroténové vrecko sušienkami, obaľte v utierke a valčekom na cesto rozmrvte), pridajte rozpustené maslo a arašidy. Dobre premiešajte a natlačte na dno tortovej  formy. Trochu povyťahujte okraje.
Pečte 10 minút na 180 stupňoch.
Medzi tým si pripravte náplň ...  Rozmačkajte banány s citrónovou šťavou. Prešľahajte s ricottou, jogurtom, vajcami, vanilkou a škrobom, aby sa všetko dobre prepojilo.
Zmes vylejte na predpečený korpus a vložte do rúry . Tentokrát pečte na 220 stupňov 10 minút, potom teplotu znížte na 110 stupňov a pečte ďalších 25 minút.
Trúbu vypnite a nechajte koláčik úplne vychladnúť vo vnútri. Potom ho dajte do chladničky na 3-4 hodiny. (Takýmto chladením predídete prasklinám)
Smotanu ušľahajte do tuha  a naneste na vychladnutý krém. Rozotrite, posypte sekanými arašidmi a kakaom. A potom už len servírujte ...  :)



Prajem vám dobrú chuť ...  :)
Laura




8 komentárov:

  1. Vyzerá výborne, určite tak aj chutí. S arašídami sa stretávam po prvýkrát. Receptík ukladám a ďakujem.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tie slané arašidy prekvapili aj mňa ... dobre som sa prizrela, či správne čítam ... ale áno, je to tak ... :))) Ide ich tam iba 1 polievková lyžica, ani necítiť tú slanú chuť ... iba taký jemný nádych ... :))))
      Emili ... pekný zajtrajší deň ... :)

      Odstrániť
  2. Lauri, tak to je zvláštne, že slané arašidy. Určite vyskúšam. Tebe sa podaril úplne nádherne. :) Ďakujem za receptík. Ahoj. Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... Ty si verná skúšačka mojich receptov ... :)))))) Dúfam, že ťa ani tento koláčik nesklame ... :)
      Pozdravujem ... preži krásny deň ... L.

      Odstrániť
  3. Odpovede
    1. Ajka, čo nevidieť ho budem robiť znovu ... chutil a rýchlo sa minul ... ďakujem za návštevu ... pa pa ... L.

      Odstrániť
  4. Tomuto by som neodolala, slinky sa mi aj cez monitor zbiehajú!
    Aj na oko ti to vyšlo, navrstviť šľahačku na vlny by ma nenapadlo a ako dobre to vyzerá.
    Ja to vždy len dorovna chcem a nikdy to nemám pekné :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... hovorí sa "čím krivšie, tým smiešnejšie " ... Tiež som sa vždy jedovala so zarovnávamím vrchnej vrstvy ... nikdy mi to nevyšlo, ako som chcela ... A takto vlnovito je to aj modernejšie ... :)))))
      pozdravujem pa pa ... L.

      Odstrániť