Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
streda 12. marca 2014
O jarnej pŕhľavovej kúre
Istý lekár sa raz vo svojej prednáške vyslovil, že pŕhľava patrí k našim najlepším liečivým rastlinám. Keby ľudia vedeli aká je ličivá, pestovali by len pŕhľavu. Žiaľ, o jej účinkoch vie len málokto.
Liečivosť pŕhľavy dvojdomej sa začína koreňom, pokračuje stonkou a končí kvetmi.
Pŕhľava je naša najlepšia krvočistiaca a súčasne krvotvorná liečivá rastlina. Pretože má dobrý vplyv na slinivku brušnú, znižuje jej zápar obsah cukru v krvi. Lieči aj ochorenia a zápaly močových ciest, choroby žlčníka a pečene, pomáha pri zahlienení žalúdka, dýchacích ciest, aj pri vírusových ochoreniach a bakteriálnych infekciách. Čerstvá pŕhľava obsahuje železo.
Odkedy viem aká je prospešná pre krv, robím si z nej štvortýždňovú kúru. Teraz na jar, z mladých výhonkov. Na jednu šálku dám jednu stonku pŕhľavy aj s listami a zalejem vriacou vodou. Teda, urobím si zápar. Nechám lúhovať 2 -3 minútky, nie viac. Výsledkom je svetlozelený čajík príjemnej typickej chuti.
Ten pijem denne pol hodinu pred raňajkami. Piť ho treba bez cukru a bez medu.
Mladé listy pŕhľavy sa v jarnej kuchyni vhodne využijú podobne ako špenát. Majú vysoký obsah vápnika a železa. Tepelnou úpravou sa pŕhlivá látka rozkladá. Liečivé účinky majú všetky druhy pŕhľavy.
Prihlásiť na odber:
Zverejniť komentáre (Atom)
Priznám sa, mne ten čaj nechutí :-( Pritom viem, že je zdravý, očisťujúci.Keď som bola tesne po chorobe (po liečbe chemo), tak ma ňou sesternica zásobila, no tu to môžem napísať, lebo si to tu určite neprečíta, že som si z nej čaj vôbec nerobievala :-(
OdpovedaťOdstrániťAko decku mi mama so žihľavovým odvarom oplachovala vlasy. To si už počula? Ale asi to bude dobré, keďže sa z nej vyrábajú aj šampóny.
Danielka, ani mne zo začiatku nechutil .... zvykla som si na tú chuť ... teraz je to už v pohode a celkom mi chutí ... Doležité asi je, nenechať žihľavu dlho močiť ... a je rozdiel robiť si čajík zo sušenej a z čerstvej byliny. Myslím rozdiel v chuti. Ja si zo sušených bylín všeobecne ani čaje nerobím ... nechutia mi ... ale keď odtrhnem v záhrade čerstvú medovku, alebo mátu ... to je lahôdka ...
OdpovedaťOdstrániťVlasy si žihľavou oplachuje dcéra ... má ich veľmi jemné, tak skúša ... :)