utorok 25. decembra 2018

359/365 Zdravie na stole

Naša  Štedrá večera začína modlitbou, nasleduje vianočný vinš a prípitok.   Potom si natrieme oblátku medom, nakrájame na ňu cesnak a pojedáme.  Po oblátke je na rade jablko, priečne rozkrojené odhalí krásnu  hviezdičku z jadrinca.  Podľa jej vzhľadu sa veští zdravie členov rodiny na budúci rok.  A veru sa nám už stalo, že jablko bolo vnútri hnilé ... ale ustáli sme to ...  :))  No poviem vám, že mi nebolo všetko jedno ...


Po jablku prídu na rad orechy ... svojim vzhľadom pripomínajú mozog, tak aby sme boli zdraví aj po tejto stránke ... :))))  Ešte každý dostane po kúsku orechovníka, či makovníka a pokračujeme žufankou hrachovej polievky robenej na masle, kapustnicou s hríbami, smotanou a stratenými vajcami ... To už máme zvyčajne plné bruchá, ale ryba so šalátom musí byť ...  hi hi
A potom zazvoní zvoniec a večeri je koniec ... ide sa pod stromček ...

Užívajte si tieto krásne dni ...
vaša Laura ♥

7 komentárov:

  1. Vloni jsem byla v čase adventu na denním zájezdě v Polsku. Součástí bylo i štědrovečerní pohoštění a jak čtu Tvůj příspěvek, tak se to podobá vašemu. Především oplatka a makovník. To u nás zvykem není. Ale dočetla jsem se, že kdysi dávno a dávno ta oplatka u nás bývala.
    Hezký zbytek vánočních svátků,Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, prekvapilo ma, že u vás sa nejedia oblátky ... Prajem krásny sviatočný deň ... L.

      Odstrániť
  2. To je tedy hodně různorodých chutí- nevím jak bych to zvládla-asi je to na zvyku......pěkné sváteční dny přeji Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, je to o zvykoch fungujúcich dlhé roky ... Ale ide v podstate len o sústa ... Okrem oblátky jeme všetko len symbolicky, vrátane hlavného chodu ... s kúskom koláča či s jablkom sa podelia všetci okolo stola ... Hanka, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Laury, krásné zvyky, tohle vůbec neznám. Hezký zbytek svátků.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Určite aj vy máte svoje zvyklosti. ktoré dodržiavate každé Vianoce ... Je fajn, že sa tradície uchovávajú ... Maj príjemný posledný vianočný deň ... L.

      Odstrániť
  4. Lauri, je to krásne ako si každý tvorí svoje zvyky. Ja sa vždy pred Vianocami na túto tému rozprávam so žiakmi a to je teda pestrosti. A tých receptov na kapustnicu! U nás býva šošovicová :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť