utorok 7. novembra 2017

Pickles - kvasená zelenina

Už dlho som si ju chcela pripraviť ... prečítala som si totiž o nej už všeličo. Teda ... predovšetkým samé superlatívy  ...Je to živá strava, ktorá je v zime pre nás mimoriadne cenná a určite prirodzenejšia ako tropické ovocie.  Dodáva energiu, čistí, podporuje metabolizmus, zlepšuje trávenie ťažkých jedál, dodáva črevám probiotické  baktérie, ktoré sú veľmi dôležité pre náš imunitný systém.  Ten predsa potrebujeme teraz pred zimou posilniť všetci ...

Podľa receptov, ktoré som si preštudovala sa môže použiť ktorákoľvek zelenina.  Podstatné je správne ju nasoliť, natlačiť do kvasnej nádoby a čakať niekoľko dní na výsledok.
Ja som na prvý krát použila  hlávkovú bielu kapustu, mrkvu, buľvový zeler, cibuľu a karfiol.
A aby som bola konkrétna ...

500g hlávkovej kapusty
300g mrkvy
200g zeleru
menší karfiol
2 cibule
10-20g soli

Kapustu a cibuľu som nakrájala na jemno, zeler a mrkvu som nastúhala na hrubšom strúhadle, karfiol som rozobrala na ružičky, väčšie som ešte prekrojila. Všetko som vo väčšej nádobe dokonale premiešala so soľou a trochou razce.  Na dno veľkého pohára som dala trochu zeleniny, bobkový list a niekoľko zrniek nového korenia. Silou som potom natlačila všetku zmes.  Zelenina pustila šťavu.
Zelenia, aby správne kvasila, musí ostať pod vodou ... Zaťažila som ju preto fľašou, naplnenou vodou. Pohár som postavila na linku.
Začiatok procesu sa prejaví stúpaním bubliniek. V prvých dňoch, kedy fermentácia prebieha najsilnejšie je vhodné nádobu podložiť plechom, lebo časť obsahu môže vytiecť. To len v prípade, ak sme naplnili pohár až po vrch ... U mňa pretečenie nehrozilo ...  :) Keď sa prestanú tvoriť bublinky, proces fermentácie skončil a nádobu presunieme do chladu. Dobré je, ak zeleninu preložíme do menších pohárov, ktoré skladujeme už v chladničke.

Čo je fermentácia a ako vplýva kvasená zelenina na zdravie

 Je to prirodzený spôsob úpravy potravín, ktorý zvyšuje ich výživovú hodnotu a robí ich stráviteľnejšími.
Fermentáciu, alebo mliečne kvasenie, spôsobujú baktérie a kvasinky.
Počas fermentácie sa spotrebováva cukor v zelenine a mení sa na kyselinu mliečnu, dochádza k rozvoju probiotických baktérií, zvyšuje sa obsah vitamínu C, tvorba a využitie B-vitamínov , enzýmov (tie sa ničia teplotou nad 40 °C)
Kvasená zelenina posilňuje imunitný systém, priaznivo pôsobí na tráviaci trakt, pečeň, slezinu, pri zápche, na kožné problémy.

Prvú dávku zeleniny som zjedla prakticky sama ...  Bola chrumkavá a mala veľmi lahodnú kyslastú chuť ... Jedla som ju prakticky ku všetkému ... k natretému chlebu, ako prílohu k mäsu, aj samotnú ako šalát na večeru.
A aké účinky som pozorovala ?  Musím uznať, že sa mi zlepšilo trávenie a odstránila som si zápchu ...   Hi hi ... človek je hneď šťastnejší, keď všetko funguje ako má ... však ?

No a už mi kvasí ďalšia várka, základom je opäť hlávková kapusta, pridala som mrkvu, kaleráb, zeler, stonkový zeler, papriku, cibuľu a brokolicu.
Cviklu si dám nakvasiť zvlášť ... všetko by mi ofarbila ... Nakvasujete si zeleninu tiež? V akom zložení vám chutí najviac ?

Tak sa majte dobre, prajem všetkým pekné novembrové dni ...
Vaša Laura ♥

12 komentárov:

  1. Výýýýýbornááááá! Vlani v zime som ju párkrát robila a veľmi som si pochutila, nastala jej zas tá pravá doba, ku klasickej kyslej na prestriedanie!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... ako píšeš ... na prestriedanie ... táto zelenina sa mi zdá jemnejšia a chutnejšia ako kvasená kapusta ... i keď domáca ... Čítala som, že tá kupovaná kapusta v obchodoch je pasterizovaná ... no aký to má potom efekt ... papa L.

      Odstrániť
  2. Lauro, tu jsem nikdy nezkoušela, ale na tvých fotkách to vypadá skvostně. Dostala jsem na ni chuť :-) Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Príprava nie je zložitá ... a výsledok ... chrumkavá, jemne kysloslaná ... za pokus to stojí ... :)))) pekné dni prajem L.

      Odstrániť
  3. Taky mám!! A dala jsem tam červenou řepu-cviklu,tak je červená,ale nevadí..Ještě se chystám na zákvas s červené řepy.
    hezký den přeji
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám veľmi rada zemitú chuť cvikly, čím skôr použijem do zmesi aj ju ... ale zákvas nepoznám ...
      Daška, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  4. Lauro, hned jsem si vzpomněla jak jsem recept viděla,četla u Danielky a do dneška jsem ji neudělala, tak snad letos. Láká mi velice. Jak píšeš přirozenější jak tropické ovoce - to si myslím taky. Staré dobré suroviny z našeho pásma.
    Krásné dny, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka ... tiež mi to dlho trvalo ... :) budem držať palce, nech sa ti vydarí ... pa L.

      Odstrániť
  5. Ahoj Lauri,
    práve si pickles robím aj ja, len teraz neviem, či mám ten pohár počas toho kvasenia zatvoriť vrchnákom alebo stačí prekryť servítkou... vďaka za skorú odpoveď.
    Pá, pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka ... predovšetkým ma teší, že som ťa inšpirovala ... :) Pohár má byť otvorený, iba prekrytý, aby sa do neho nanatrúsilo ... Pri kvasený vznikajú plyny, aby mali kde unikať ... Dobré je zeleninu niečim zaťažiť, aby nestúpala pri kvasení z vody ... po celý čas má byť ponorená ... chybou nie je, ak vznikne aj pena ... ak by si ešte dačo potrebovala, pýtaj sa ... :)
      Maj sa fajn ... ahojky L.

      Odstrániť
  6. Lauri, zaujímavé čítanie a ešte zaujímavejšia hotová zeleninka...hádam by som to zvládla urobiť správne, nie som veľmi na kysnuté zeleniny aj kysnutej kapusty sa bojím, že by sa mi to nepodarilo... :) Možno raz...pekný víkend

    OdpovedaťOdstrániť