štvrtok 11. mája 2017

Sirup zo smrekových výhonkov

Jar je čarovné obdobie, kedy sa príroda prebúdza, všetko sa zelenie a stromy majú opäť listy. Ale nie len listnaté stromy sú zelené. Aj na ihličnatých stromoch sa na koncoch konárikov objavujú malé svetlozelené výhonky. Práve tie sú zdrojom množstva, človeku prospešných látok a bola by škoda ich nevyužiť.

Teraz je najvhodnejší čas na zber týchto výhonkov a prípravu  sirupu, ktorý využijeme pri prevencii a liečbe kašľa v zimnom období ...
Okrem mladých smrekových výhonkov  budeme ešte potrebovať kryštálový cukor a citrón.
Do veľkej zaváraninovej fľaše postupne vrstvíme výhonky (cca 4 - 5 cm), cukor a plátoky citrónu. Ten sa používa kvôli konzervácií. Tieto vrstvy skladáme na seba až kým neprídeme po hrdlo fľaše. Keď sme na vrchu, tak jemne potlačíme a fľašu prekryjeme celofánom, alebo vrchnákom.
Naplnenú fľašu postavte na okno, kde najviac svieti slnko. Nechajte stáť 2 až 3 týždne, kým sa cukor neroztopí a nevytvorí sa hustá šťava. Tú potom preceďte cez plátno alebo záclonu a nalejte do menších fliaš. Uložte na chladné miesto.
 Výhonky obsahujú terpentínovou silicu. Tá rozpúšťa hlieny, čím uvoľňuje dýchacie cesty a uľahčuje vykašliavanie. Okrem toho obsahujú veľké množstvo vitamínu C. Užívame jednu až dve  lyžičky denne.
Keďže mi zopár výhonkov ešte ostalo, vyrobila som si   t i n k t ú r u .
Výhonky som nastrkala do fľašky a zaliala domácou, 53% pálenkou ...  Môžete použiť aj čistý, 60% lieh.  Zmes necháme na tmavom mieste macerovať pri izbovej teplote. Každý deň pretrepeme. Po týždni výluh precedíme a skladujeme v tmavej miestnosti. Tinktúra je vhodná na vnútorné aj vonkajšie použitie. Vnútorne užívame päť až šesť kvapiek, najlepšie na kocke cukru.
Pre vonkajšie použitie je dobré tinktúru schladiť, aby ste dosiahli želaný efekt na kĺby.
 Takže, vyberte sa do lesa a natrhajte si jemnučké, zelené výhonky a urobte si na skúšku sirup hoci aj v menšom pohári ...

Vaša Laura ♥

9 komentárov:

  1. A nejenže je zdravý, navíc krásně dekorativně vypadá :) krásný den přeji :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri, predstav si, že som tento týždeň presne pozerala na mladé výhonky a pomyslela som si, že toto tento rok nesmiem zmeškať, lebo vlani som sa o tom dočítala už po funuse :-)
    Ale o tej tinktúre som nevedela a tiež to vyzerá dobre a hlavne jednoduché, tak vyskúšam aj tú. Len ja asi ešte počkám pár dné na to teplé slniečko, tu je stále zima. A ešte ti musém povedať, že ti to vyzerá nádherne, snáď sa mi to podarí tak urobiť aj mne :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ahoj Lauri,
    sirup som robila minulý rok, ale môj malý ho nechcel a nakoniec nám aj splesnivel, neviem síce prečo, lebo bol v chladničke...Sirup krásne voňal :-)
    Ale robievam tinktúru proti kliešťom z levandule, rozmaríni a octu a super zaberá (tie chemické nám nezaberajú vôbec).
    Pekný víkend,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauri, letos si na něj také brousím zoubky. A když vidím Tvé dokonalé fotky, tak už dlouho čekat nebudu :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teší ma, že som ťa inšpirovala a dodala chuť ... :))) L.

      Odstrániť
  5. Lauri, ahoj. Ešte som to nerobila nikdy, ale si ma inšpirovala. Musí to byť zdravé. Dúfam, že už nie je neskoro. Musíme vbehnúť niekde vyššie. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Neskoro určite nie je ... všimla som si, že niektoré smriečky už majú výhonky väčšie, iné iba rašia ... Dani ...maj pekné dni ... L. :)

      Odstrániť
  6. Včera som si výhonky smreku naložila aj ja, ale vyšlo mi to len do jednej tretiny 4l fľaše. Tiež som nedávala citrón, len cukor. Nevadí to? Môže fľaša stáť aj na priamom slnku a nie len za oknom. Ďakujem za odpoveď :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adelka, nevadí ... sirup sa vytvorí aj v jednej tretine ... :) A ten citrón ... ten slúži vraj na konzervovanie ... ja som ho dala po prvý krát ...ale bez neho sa niekedy na povrchu vytvorí plieseň ... Proces sa na priamom slnku urýchli ... inak by to nemalo vadiť ... pozdravujem ... L.

      Odstrániť