streda 5. apríla 2017

Z predu aj zo zadu ...

Apríl nás privítal krásnym, priam letným počasím, škoda ho nevyužiť na prechádzky. Trebárs aj po meste ...  Dnes  vám chcem ukázať Grasalkovičov, čiže prezidentský palác a jeho okolie.

Trochu z histórie :
Grasalkovičov palác patrí k jednej z dominánt Bratislavy už od roku 1770, keď ho dal postaviť v rokokovom štýle prezident Kráľovskej uhorskej komory, šľachtic chorvátskeho pôvodu Anton Grasalkovič ako svoje letné sídlo. V tom čase stál za mestom.  Gróf Grasalkovič, obľúbenec cisárovnej Márie Terézie, v paláci usporadúval mnohé letné slávnosti a bály, na ktorých sa zúčastňovali členovia cisárskeho dvora.
Už v minulosti počas vojnového štátu 1939 až 1945 tu sídlil prezident Jozef Tiso. Neskôr ho využívali aj deti na záujmovú činnosť, vtedy sa palác nazýval  Ústredný dom pionierov a mládeže Klemeta Gottwalda. Od roku 1996 tu opäť sídlievajú prezidenti SR.

Súčasťou  paláca je aj prekrásna, rozľahlá záhrada ...  Príjemná zelená oáza v centre mesta ... Nikdy ju neobídem bez toho, aby som si v nej posedela, nechala prúdiť myšlienky ...
Tak teda vstúpte so mnou do oázy pokoja v rušnom meste ...  :)))
Zadné dláždené nádvorie je od záhrady oddelené plotom z nepriestrelného skla.
  zatiaľ je kvetinová výzdoba veľmi skromná ...


socha  Márie Terézie pod krásnym stromom ...
fontána Mladosť od Tibora Bártfaya ... zatiaľ ešte bez vody ...
a posledný pohľad ...
ak ste prišli až sem, ďakujem vám za záujem :)
vaša Laura  ♥



5 komentárov:

  1. Lauro, palác je nádherný .... a ty vrata jsou úžasné ... líbí se mi i okolí .. píšeš, že květinová výzdoba je skromná a mně se líbí už teď ... tam bych se ráda prošla a poseděla .. celý prostor je tak vzdušný ..
    Ať se vám všem daří. ♥ Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, mas pravdu ... je tam pekne aj teraz ... Sirotky su vysadene do roznych farebnych tvarov .. a trava je neskutocne zelena ... Ale aj u vas je mnozstvo krasnych zamockov s upravenymi parkami ... Myslim, ze ich mate ovela viac ako my ...:))) pa L.

      Odstrániť
  2. Lauri, je to tam krásne!
    Ja ako 10 ročná som bola v BA v pionierskom tábore a chodili sme tam na rôzne aktivity dnu a vzadu bol bazén, kúpali sme sa tam. Bývali sme na Uršulinskej v internáte, bývalom kláštore. Bolo to pre mňa, dieťa to oravské, niečo nádherné a očarujúce, veľkomesto :-)
    A to v Istebnom sme neboli 100 rokov za opicami, mali sme lyžiarske stredisko v Lučivnej, ale aj v dedine bol vlek pri škole, mali sme krásne kúpalisko, to v BA sa mohlo schovať, mali sme kino, kulturák a v ňom koncerty spevákov, ale ten ruch mesta, ten som zažila len v BA :-)))
    Och, kde sú tie časy, ale ďakujem ti, že vďaka tebe som si na to zaspomínala!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, som rada, ze si si zaspominala pri mojich fotkach ... A vies ze som si na teba spomenula ked s isla okolo komplexu vysokoskolskych budov? hi hi ... prechadzam sa vacsinou sama a vtedy my myslienky plynu jedna radost ... :) pa L.

      Odstrániť
  3. Krásné prostředí. Toto počasí se také užívám!

    NEPLECHA NA PLECHU

    OdpovedaťOdstrániť