streda 12. apríla 2017

Neskoré popoludnie na Hlavnom námestí ...

Prekrásne počasie stále láka na popoludňajšie prechádzky ... Aby som vám mohla priblížiť to, čo ma na nich zaujalo, beriem so sebou fotoaparát ...  Dnes to bude  zopár pohľadov na Hlavné námestie a jeho okolie. Hlavné námestie je mimoriadne bohaté na historické a kultúrne pamiatky, nachádza sa tu niekoľko palácov. Najvýznamnejším objektom námestia je historická budova Starej radnice.
V jednotlivých objektoch sídli veľvyslanectvo  Japonska a Grécka
Oproti nim je veľvyslanectvo Francúzska ... a pred ním obľúbená socha posledného Napoleonovho vojaka v Bratislave.  :)
Najkrajšou budovou na tomto námestí je palác Uhorskej eskortnej a zmenárenskej banky, nazývaný aj Palác Roland ... patrí medzi národné kultúrne pamiatky.  Dnes celá budova patrí poisťovni Kooperatíva a na prízemí je reštaurácia ... Pred budovou  je známa Maximiliánova (Rolandova) fontána ...
V blízkosti Hlavného námestia sa nachádza historická cukráreň s voskovou postavou Márie Terézie a okúzľujúcim výkladom ...  Postavičky pekárov sú pohyblivé, miešajú, šľahajú, vykrajujú a pútajú pohľady okoloidúcich turistov ...  trochu som po tejto cukrárni pátrala po internete, no recenzie ma nepotešili ... drahá, poloprázdna a neuctivá k našincom ...   škoda ...  :(
No a nakoniec hra so svetlom v mojej obľúbenej uličke ...
Ďakujem za nakuknutie a váš čas ...

Vaša Laura  ♥

8 komentárov:

  1. Lauro, na náměstí jsou překrásné budovy... v uličce se mi líbí ten odraz oken a ten klid ...
    Měj se dobře a klidné velikonoce přeju. ♥
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka dakujem, podobne aj tebe prajem prijemne a nicim nerusene sviatky ... Pa L.

      Odstrániť
  2. Uf, Lauri, krásne pohľady! A tieto sa, našťastie, nemenia a tak ich stále dobre poznám!
    Dnes som na teba myslela, asi si cestovala z BA domov a celý deň mali vlaky poriadne meškanie :-(((
    Krásne a pokojné sviatky!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, veru som cestovala ... listok kupeny uz tyzden dopredu, ale na mojej trase bolo vsetko v pohode. Horsie to mal syn, ten cestoval s Veronikou na Oravu ... vlaky meskali pre nehodu na trati ... Maj sa dobre, pa L.

      Odstrániť
  3. Lauri, zaujímavá prehliadka Bratislavou, priznám sa, že ja poznám naše hlavné mesto menej ako Prahu lebo tam žije sestra a k nej chodíme častejšie ako som bola v Bratislave... Verím, že si to užívaš. Pekné sviatočné dni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evi, mas pravdu .... podrobnejsie spoznavame mesta, v ktorych sme castejsie, dlhdie ... Ja som zas v zovote nebola v Prahe, snad sa tam raz dostanem . Pozdravukem a prajem prijemne sviatky. L.

      Odstrániť
  4. Ďakujem za príjemné sprevádzanie po Hlavnom námestí, na ktoré mám pekné spomienky ešte z čias, keď sa menovalo námestie 4. apríla.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kedy si tam bola nie luxusná cukráreň, ale aj tak najlepšia v Bratislave (osemdesiate roky). Podlaha drevená natretá olejovou farbou a nijako nie atraktívne prostredie, či zariadenie, ale tie fantastické zákusky a hlavne káva na všetky spôsoby... mne najviac chutila s orieškovým likérom, ach, to bola dobrota... Vtedy bolo zvykom chodiť do Detskej cukrárne, tá bola vychytená, hoci neviem prečo. Bola celkom dolu na Korze vľavo (rohová budova), odkiaľ bol priamy pohľad na hotel Carlton oproti a vľavo Hviezdoslavovo divadlo. Jedna moja známa chcela veľmi do Detskej, tak som ju tam zaviedla a vo vnútri sedeli na detských stoličkách Japonci. Škoda, že som nemala fotoaparát, bola by to raritná fotografia.

    OdpovedaťOdstrániť